WinMagazin

A technológia egy olyan terület, ahol nehéz kielégíteni a közönséget. Manapság ugyanis a közönség a folyamatos és egyre gyakoribb frissítésekre nem egyszerűen vágyakozik, hanem már elvárja, akár hardverről, akár szoftverről van szó. Aztán persze ez az elvárás hol racionális, hol meg csak hisztizés, de nyilván az igazság valahol odaát van. Na jó, inkább középen.

Windows_Phone_8_Eco.jpgA Microsoft az utóbbi időben klasszikus róka fogta csuka helyzetbe lavírozta magát. Ennek igen hosszú története van, kezdve azzal, hogy a konkurenciához képest milyen jött ki a Windows Phone 7, aztán hogy milyen lassan fejlődött tovább, és végül mennyi kompromisszummal érkezett meg a 8-as verzió. Azóta folyamatosan azzal a problémával küzdenek, hogy amíg nincs elegendő készülék, tehát elegendő felhasználó, addig nem éri meg fejleszteni a rendszerre, de ha meg nincs elegendő alkalmazás, nem fogják venni, és a gyártók sem jönnek ki elegendő telefonnal.

A GDR2 (mint az a nevében is benne van) a Microsoft második úgynevezett minor frissítése a rendszerre. A major, vagyis főfrissítés (a 8.1 vagyis a Blue) a jelenlegi állapotok szerint nagyjából 2014 elejére várható. Addig azonban a felhasználók túlnyomó többsége arra panaszkodik, hogy ugyan érezhetően javult a rendszer sebessége, még smootthabb lett, de számára igazából semmi újat nem hozott a frissítés. Jó, persze, van végre FM rádió, meg csicsásabb Xbox zenelejátszó, de a felhasználóknak tucatnyi funkció lenne még a kívánsága, amiket a megfelelő helyen le is írnak.

A GDR2/GD3 vezéráldozat a több készülék érdekében

Lumia_1020_Sensor_2.jpgA probléma egyik része a Microsoft stratégiájának félreértése. A GDR2 nem az új funkciókról, hanem a támogatott eszközök számának növeléséről szól. És még mielőtt egyesek felesleges reményeket táplálnának, a GDR3 is erről fog szólni, vagyis leginkább az új Qualcomm chipek és a fullHD (1080p) támogatásáról.

Kicsit jobban kifejtve, az olyan eszközök, mint a Lumia 1020, a GDR2-re épülnek. A mostani készülékek számára ez a frissítés ilyen-olyan előnyökkel jár, de a 1020 egyáltalán nem jöhetett volna ki nélküle. Például a kettős képalkotás lehetősége eddig nem volt benne a rendszerben, és nyilvánvaló, hogy a Nokiának óriási szüksége volt rá, ha valóban meg akarta jelentetni a kamerás csúcsmobilját. Ezeket a fejlesztéseket a Nokia és a Microsoft együttműködése kényszerítette ki, illetve a fotós képességek fejlesztéseinek java része is ennek az együttmőködésnek a végeredménye.

Amiből aztán az következik, hogy a Nokia elégedett a szövetséggel, hiszen ők arra fókuszálhatnak, amihez a legjobban értenek, vagyis a telefonok fejlesztéséhez. A Microsoft meg mindeközben egy kicsit aggódhat a rendszer miatt.

Lumia_620_Camera.jpgHogy kicsit árnyaltabb legyen a kép, azért a Nokia sem teljesen elégedett, ahogy az a Nokia alelnöke Bryan Biniak is sugallta a International Business Times számára adott interjújában. Biniak nyilvánosan kritizálta a Microsoftot, mert az késlekedik a legismertebb alkalmazások Windows Phone-ra megszerzésével. A Microsoft mindent a maga idejében szeretne, míg a Nokia itt és most.

„Ha azt akarom, hogy [az én telefonomra] válts, nem egyszerűen az kell, hogy nálam meglegyenek azok az alkalmazások, amik téged érdekelnek, hanem az is, hogy nálam jobbak legyenek. Azt kell elérnem, hogy olyan felhasználói élményt nyújtsanak, mint a többi platformon nem.”

„Megpróbáljuk fejleszteni [a Microsoftnál] azt a gondolkodást, hogy az idő a legfontosabb. A fejlesztésekkel állandóan az üzleti negyedévek lezárásáig várni  nem a legszerencsésebb számunkra, akik ha lehet még ma szeretnék telefont eladni.”

A Nokia már így gondolkodik, de láthatóan Microsoft is kezdi átvenni tőlük. A két cég együtt dolgozik azon, hogy olyanra formálják az új ökoszisztémát, amilyennek a Nokia és a többi gyártó szeretné. Vagyis leginkább a Nokia. A Windows Phone 8-cal végre megjött például az LTE támogatás, ami kimaradt a 7-es verzióból, aztán a Nokia lassan, de biztosan elkezdte bekebelezni piac alsó szegmensét. Egy rendszerben az ilyen változások nyilván a partner behatásának köszönhetők.

Több utasnak több csónak kell

Windows_Phones_Nokia_Standing.jpgMostanra elég nyilvánvaló kell legyen, a Microsoft idei stratégiája az, hogy minél több (eszköz)támogatást adjon a készülékgyártóknak. Több lapkakészletet használhatnak, többféle felbontást, mélyebb hozzáférést kapnak a rendszerhez alapjaihoz, és így tovább. Az elképzelés nem túl bonyolult (és valahol a Samsungot idézi): árasszuk el a piac minden szegmensét a középkategóriától az olyan specialitásokig, mint a Lumai 1020, a másik irányban pedig a mostanság nagy tömegben kiszórt 520-ig.

Hogy ez a stratégia működik-e? Legalább egy elemző szerint igen, mert a Kantar World Panel igen hosszú titulusú igazgatója Dominic Sunnebo szerint a terjeszkedés ugyan nem látványos, de stabil.

„Miközben a címlapokon az olyan zászlóshajók virítanak, mint a Nokia 925 vagy a HTC 8X, a terjeszkedés lendületét valójában szép csendben az olyan alsó- és középkategóriás készülékek biztosítják, mint a Nokia Lumia 520 és 620. Nagymennyiségű olcsó okos telefon értékesítése arra jó, hogy az emberek a potenciális ügyfelek, barátok vagy a családtagok kezében láthasson Windows telefonokat, ami meggyőzheti őket arról, hogy ezt a rendszert választani nem kockázatos. Az emberek többsége nem meghatározza, hanem követi a trendeket, ezért van szüksége arra a Microsoftnak, hogy minél több okostelefont juttasson ki a piacra.”

belfioreny.jpgEzt a Microsoft alelnöke és a Windows Phone Program vezetője Joe Belfiore is alátámasztotta, amikor válaszolt egy  olyan twitteres panaszra, hogy a cég lassan halad a rendszerfrissítésekkel.

„Minden ember mást szeretne. A legtöbben Instagramot ... na de ahhoz több értékesítés kellene.”

Bingó! Már eddig is voltak feltételezések arról, hogy az Instagram azért nem ad ki hivatalos alkalmazást, mert kicsi a Windows Phone piaci részesedése, de ezt most úgy tűnik, beismerték. Ha a Microsoft ilyen alkalmazásokat akar a platformra, akkor több ilyen telefont kell az emberek kezébe adnia.

Pontosan ezért annyira elkötelezett a GDR2-vel és GDR3-mal szemben a Microsoft, hogy már úgy tűnik, mintha jobban törődne a készülékgyártók, mint az ügyfelek igényeivel. Azért csak tűnik, mert nyilván törődik az ügyfelekkel is, csak éppen most ez a prioritás.

A kompromisszum

Nokia%20Lumia%20520%20Camera_0.jpgÉppen erről van szó: ahhoz, hogy a Microsoft a a hardveres fejlődés és az afféle radikális újdonságok útját egyengethesse, mint a Lumia 1020, fejlesztő kapacitásokat kellett elvonnia a funkcionális fejlesztésektől, mint amilyen például a Mango volt annak idején a maga jó 500 új vagy javított funkciójával.

Szólunki: ez a cikk nem ennek a stratégiának az igazolása, mindössze a részletekre próbál rávilágítani.

Jelenleg az tűnik valószínűnek, hogy a Windows Phone 8.1 (aka Blue) lesz az a nagygenerál, ami majd a funkciók és szolgáltatások szempontjából már észrevehetően közel hozza a mobil és az asztali rendszert. A valószínűleg 2014 elején érkező frissítés révén eszközeink hasonló színvilágúak lehetnek, még több helymeghatározással kapcsolatos szolgáltatás, és mindenekelőtt a fejlesztők által jobban kezelhető értesítések és értesítési központ várható.

A nagy kérdés persze az, mi a jobb: ha a Blue funkciói hamarabb érkeznek, de kevesebb eszközre, vagy ha később?

Na de miért nem megy ez egyszerre? Nyilván nem tudjuk, mi folyik a Microsoftnál, nem ismerjük a költségvetésüket, de kívülről nagyon úgy tűnik, hogy akárcsak a legtöbb szervezetnek, nekik is megvannak a saját korlátaik, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy egyszerre mindennel tudjanak foglalkozni.

Windows_Phone_8_Logo.jpgTermészetesen néhány a Kantarhoz hasonló piackutató cég az előnyeit látja annak, ha az Apple-t megelőzve törnek be az alsó szegmensbe, míg más cégek úgy vélik, ez nem igaz, mert előbb a rendszert kellene felturbózni, és attól kelendőbbé válnának a készülék.

A Microsoftnak rengeteg megoldani való gondja van a Windows Phone kapcsán. A felhasználók egyre frusztráltabbak mert kevés a funkcióbővítő frissítés, mert ezeket késve bocsátják ki a szolgáltatók, és mert a Windows Phone 8.1-es frissítés elég távolinak tűnik jelenleg. Ez egyben igen sok munícióval szolgál a rendszer kritikusainak is. Aztán hogy nyerni fog-e a végén a Microsoft? Reméljük, de a legfrissebb részesedési értékek azt sugallják, hogy ez az út még igen-igen hosszú.

Forrás és illusztrációk: WPCentral

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr815433068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martonx 2013.07.31. 11:21:40

windowsphone.uservoice.com/forums/101801-feature-suggestions/suggestions/2281201-custom-sounds-for-sms-mms-email-notifications-e

Ez mindent elmond a wp8-ról, meg a microsoft-ról. És, hogy vajon miért lesz az jó, ha még több wp képes eszköz lehet, miközben a legalapabb funkciókat sem tudja a rendszer?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.07.31. 12:08:01

@martonx:

Na, azért ezt nem kéne. Nehogy már olyan hű de fontos, meg alap legyen az, hogy egy beérkező SMS esetén végigjátssza a kilencedik szimfóniát ...

martonx 2013.07.31. 15:39:52

@pushalias: figyi én meg röhögök azokon, akik meg a facebook nélkül nem tudnak élni. Minden szubjektív. Szerintem, meg láthatóan a wp tulajok azon minimális része szerint, akik egyáltalán rátaláltak a uservoice-ra, több mint 50.000 szavazatot kapott az egyedi csengőhang. Most komolyan, ha 2013-ban veszel egy telefont 150K-ért, olyan nagy kérés az, hogy a kedvenc zenédet játssza le csengőhangként?

martonx 2013.07.31. 15:41:03

@martonx: ja, és a kérés 2011 óra fent van uservoice-on, és azóta vezeti is a toplistát. Szerinted mennyire magasról tesz az MS a uservoice-ra?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.07.31. 16:41:50

@martonx:

„Most komolyan, ha 2013-ban veszel egy telefont 150K-ért, olyan nagy kérés az, hogy a kedvenc zenédet játssza le csengőhangként?”

Ne haragudj, de nem erről írtál, ráadásul ezt tudja a rendszer.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.07.31. 16:43:42

@martonx:

Ez alapján akkor a MS addig ne foglalkozzon a valóban komoly problémákkal küszködő értesítési rendszerrel, amíg nincs Für Elise az SMS-eknek? Tényleg nem érzed, hogy azért az egyes igények súlya között vannak lehelletnyi különbségek? :)

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása