WinMagazin

Már megérkeztek az első pozitív visszajelzések Paul Thurrot nyomán indult sorozatunkról, itt pedig íme, a következő epizód. Nem is akármilyen témában, mert a Kezdőképernyő hátterének állítása, illetve a klasszikus Asztallal indulás után újabb trollmágnes következik: a Start gomb. Ami azért trollmágnes, mert apropóján úgyis előjön az, ami nem tartozik hozzá továbbra sem, vagyis a Start menü. Ennek okáért aztán következő írásunk fogyasztásához állítható derékszög iróniaméter használata erősen ajánlott!

win81-start-sscreen.jpgÚgy igazából nekem nem hiányzott nem hogy a Start menü, de a Start gomb sem, viszont az igaz, hogy legalább annyit jelez a kezdőknek, ha ott a bal alsó sarokban kotorászunk, akkor akár még történhet is valami. Az alapvető különbség annyi, hogy mostantól nem csak kotorászáskor jelenik meg valami, hanem mindvégig ott van. Ezen felül, ha rámegyünk, akkor végigmegy rajta egy animáció, és érdekes módon mostantól ez az egyéb előfordulási helyein is így van. És persze ne feledjük, hogy az új Start gomb odabiggyesztésével a Microsoft aljas módon némi plusz munkát sóz azokra, akiknek Start menü nélkül a Nap se tündököl, mert az eddigi külsős (vájt fülűeknek: 3d party) megoldások maguk is odabiggyesztettek egy Start gombot, ami így együtt elég béna lenne.

win81-start-desktop.jpgAki még nem használta, annak tanácsos próbálgatnia, mi történik, ha matat a környékén. Aki már ismeri, annak meg nagy újdonságokkal nem áll elő a cucc a már említett animációt leszámítva, amiről én pont nem tudom, mire jó azon felül, hogy a gyerek majd eltátja a száját, és azt mondja a képernyőre mutogatva, hogy apu nédda, az mi az.

win81-start-anim.jpgEzen túl azonban im Westen nichst Neues. A Microsoft ragaszkodik hozzá, hogy nincs Start menü, ami nekem nem hiányzik, akinek meg hiányzik, az öt perc alatt varázsolhat magának – plusz ezentúl Start gomb eltüntetés. Van két gyanúm, az egyik sanda, a másik nem. A nem sanda az az, hogy igenis rá fognak lassanként szokni a júzerek a Kezdőképernyőre, és tíz év múlva majd ennek eltűnését fogja kísérni sírás és fogaknak csikorgatása. A sanda pedig az, hogy a Microsoft egyszer majd a lehetőségét is kiirtja a Start menünek, ám addigra a Windows 8 aktuális verziója túl elterjedt lesz, kényelmi szolgáltatásai meg addigra már olyan sokan és annyira megszokottak lesznek, hogy majd nem akarják feladni a maradék Start menü fetisiszták sem, és végül csak pár tucat partizán fog Start menü foreva! hajpánttal deszantozni egy távoli dzsungelben. Ámde ez még jóval odébb van.

Forrás és illusztrációk: Paul Thurrott

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr865398395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mertel_B 2013.07.11. 16:19:30

Nem mindennel értek egyet. Egyrészről az ember előbb-utóbb megszokja azt amit ráerőltetnek, egészen egyszerűen azért, mert nincs más választása. (hacsak nem akar szétmoddolt OS-t használni) Olyan ez, mint a benzin-áremelés, jó volt amikor még csak 50 Ft volt de ma már mindenkinek természetes hogy 400 Ft felett van. Szóval itt nem arról van szó hogy megszeretik az emberek. Mindazonáltal a Metro/Modern felület szerintem az érintőképernyős eszközökön nagyon jó. DE egérrel, ami egy precíz eszköz, nem feltétlenül örülök annak hogy egy teljes képernyőnyi batár csempe között kell bohóckodnom. Mert ugye ezt a felületet újjal való használatra tervezték, ami kevésbé pontos mint a kurzor. Szóval nekem azért hiányzik a startmenü, mert nem kellett elhagynom a desktop-ot, és a képernyő körülbelül 1/3-ára korlátozódott az a terület ahol általában elérem azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Menü elrendezés és kisebb elemek és csak annyi helyet használnak, amennyit el is foglalnak(nem egy teljes képernyőt). Lehetne rajta finomítani, nem tagadom, de nem így. A Start gomb meg egy vicc. Start gomb != Start menü. Ha meg az a baja a Microsoftnak hogy Start menü-nek hívják, akkor nevezzék át és tegyék sokkal testreszabhatóbbá, valamint a felesleges dolgokat vegyék ki belőle. A boot-olás az asztalra meg szerintem szintén jogos felvetés, még akkor is ha csak egyet kell kattintani hozzá. Egész egyszerűen azért, mert eddig egyet sem kellett. Ez a hozzáállás hogy rosszabb lett, de csak egy kicsit (egy kattintásnyival) nem túl egészséges. Persze ez is relatív. És én nem azt hangoztatom hogy le a Metro-val, csupán azt hogy meg kellett volna hagyni a felhasználónak a döntést. Ahogy egyébként az RC-ben meg is volt. Nem voltam túl boldog a csempék és charm-ok miatt, amikor egy frissen telepített 2012 szerver-t kellett konzolról, trackball-al konfigurálni minimum felbontás mellett. Úgyhogy ez az ízlésterror a Microsoft részéről szerintem hiba. És attól hogy így gondolom, nem érzem magam troll-nak, ahogy a cikk írója sugallja (lásd: "trollmágnes") a hozzám hasonló emberekről.

valaki23 2013.07.11. 19:16:59

@Mertel_B: Hali, nem tekintelek trollnak, de én azt azért erősen vitatható kijelentésnek érzem, hogy a start menü jobb volt. Valóban, az egér egy percíziós eszköz, de a "Minden program" menü minden volt, csak nem áttekinthető. Ráadásul az XP-ig az egyik legidegesítőbb része volt a vindóznak, hiába precíz az egér, akkor is rengetegszer előfordult, hogy a menük maguktól bezáródtak, mert nem arra a menüpontra húztad rá az egeret, amelyikre kellett volna. Nem csak kezdő felhasználókat tréfált meg ez a dolog, hanem engem is nagyon sokszor. Ez nagyon nem volt jó, de ahogy nagyon helyesen mondod, csak megszokták az emberek, hogy ez ilyen szar és kész. A Vista/Win7-ben próbáltak faragni ezen, hogy ne ilyen autoflyout menük legyenek, de így meg sikerült egy mütyür területre belezsúfolni rengeteg mindent. Az autoflyout menüt sikerült kigyomlálniuk ugyan, de nagyon messze van ez az áttekinthetőtől. Szóval tökéletesen egyet értek veled, néha érdemes a megszokásokat félretenni, hátha egy új verzóban tényleg jobb lett valami. Én speciel nem bánom, hogy teljes képernyős lett a start screen, baromira nem zavar, el is mondom, hogy miért. Alapvetően már Win7-ben is a tálcára raktam ki, amit szuper gyakran használok, ez Win8-ban sem változott. Ha valami nincs a tálcán, akkor Win billenytű és gépelés majd enter. Ebben sem változott a Win8 a Win7-hez képest, szóval nem volt nagyon mit újra megszokni. Az, hogy csempéket lehet kitenni egy kezdőképernyőre, amin rögtön látom, hogy milyen idő van, milyen hírek vannak, amelyek érdekelnek, ki mit írt az ismerőseim közül, stb stb stb, azt mind hasznos dolognak tartom, mert ilyen gyorsan a Win7-ben ezeket nem tudtam csekkolni, és ha valami érdekel, akkor rákattintok és ott is vagyok, és részletesebben meg tudom nézni. Ilyen k*rva egyszerű ez.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.07.11. 19:32:53

@Mertel_B:

<<nem érzem magam troll-nak, ahogy a cikk írója sugallja (lásd: "trollmágnes")>>

Nem sugalltam rólad az égadta világon semmit. Szerintem azt sem tudtam, hogy létezel. 8.1től egy másodpercig sem kell nézegetned azokat az undorító csempéket, Start menüt olyat hackelsz fel, amilyet akarsz, problem solved.

@valaki23:

W98-tól kezdve pakolok amit lehet a tálcára. 15 éve van jobb megoldás, a szerencsétlen Start menünél, de a megszokás nehezen legyőzhető.

Mertel_B 2013.07.11. 21:05:14

@pushalias: Látom sikerült a leglényegtelenebb mondatomon fennakadnod, ráadásul azt sem jól értelmezted... "hozzám hasonló emberekről" értsd: az olyan emberekről akiknek desktopon jobban bejön a startmenü, mint a startscreen.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.07.12. 06:53:25

@Mertel_B:

Természetesen azokról sem sugalltam semmit, "akiknek desktopon jobban bejön a startmenü, mint a startscreen". Segíthetek még valamiben? :)

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása