WinMagazin

A hétfői Apple Keynote egyik nagy szenzációja az iOS 7 beharangozója volt, ahogy az ilyenkor szokás. Mutattak is egy nagy rakás „újdonságot”, ahogy az szokás, és meghallgathattuk, hogy ők a legjobbak, ahogy az szokás. Ugyanakkor ez volt az első alkalom, hogy John Ive a rendszer kinézete felett is átvette az irányítást, lenyomva az almás rajongókon egy sor olyan változást, amitől már akkor rengetegen berzenkedtek, amikor azok még meg sem jelentek. Meg rajtuk ragadt az is, hogy a Windows Phone-tól (is) loptak. Ezt járnám körül egy kicsit, ha nem probléma.

Eredetileg ez valahogy úgy hangzott, hogy az új iOS is „csempés” lesz, de ezt nyilván senki sem gondolhatta komolyan. A „csempék”-nek nem a mostanság fél percenként leírt flat design a lényege, hanem az, hogy az alkalmazás megnyitása nélkül is információt kapnak a felhasználók, és ha valaki esetleg nem emlékezne rá, ezt már sokan, sok helyen leírták. Attól még, hogy az Apple kivette a tér- és anyaghatás hatás java részét (merthogy ez azért maximum csal fél szívvel flat design) az ikonjaiból, még nem „csempéket” csinált. Az ikonok ugyanúgy ikonok maradtak, ahogyan widgetté sem alakultak át.

Persze az is szimpla bullshit, amikor az Apple az iOS7-ről azt mondja, hogy „mobil rendszer teljesen új szemszögből”. A cupertinoi srácok rég voltak ilyen vicces kedvükben, na. Hogy a nem idevágóval kezdjem, van ez az „új” (stunning!, amazing!, unique!) térhatású háttér, amitől elájult a komplett fan társadalom, hogy az mennyire jó. Nos, az Android felhasználóknak erre ott van egy ideje a 3D Image Live Wallpaper. Jó, persze tudjuk, Cupertinoban kézlevágás jár annak az alkalmazottnak, aki akár csak megérint egy androidos telefont, tehát hol is láthattak volna ilyet, de azért mégis. Meg aztán szemkitolással csak nem büntetnek, ha otthon böngészel...

A nagy laposodási verseny áldozata lett a hívásfogadás is, ami egy picikét ismerős lesz minden egyes Windows Phone felhasználónak.

2.jpgMeg persze az alkalmazásváltó felület, amiről ugyanakkor érdemes elismerni, hogy segítségével be is lehet zárni a háttérben futó alkalmazásokat. Redmondban reméljük, rendesen figyeltek.

5.jpgMeg ha nagyon akarjuk, az iOS7 új galériájának felületében is finoman szólva visszaköszön a Windows Phone jól megszokott elrendezése.

4.jpgA magam részéről azonban Paul Thurrottnak adok igazat, aki egy meglehetősen hosszú és alapos elemzést írt erről az egész témáról, ami pont ezért egy kicsit túl hosszú ahhoz, hogy végigrágicsáljuk, bőven elég, ha a fontosabb pontokon átfutunk, persze a fentieken még egyszer minek.

Mindenekelőtt azon érdemes elgondolkodni, mondja ő, hogy iPhone-on mutatták be az új hacukát, és – ezt szintén ő mondja – elképzelése sincs, hogy fognak ezek a dolgok iPaden festeni. Az iPhone új start képernyője pontosan annyira új, amennyire az ikonok rajta. A megszokott bőr-, fa-, fém- és üvegutánzatok ki lettek dobva, a fanok által annyira szeretett csillogás sehol sincs, helyettük mindenféle hol erről, hol arról, hol sehonnan színátmenetezett (hozzáértőknek gradiens, még hozzáértőbbeknek Verlauf), időnként szem- és ízlésrontóan neonszínű bigyók maradtak, de érdemi változás egy darab sem. A Control Center, nos igen, az inkább androidos. A szintén nagy újdonság, almás körökben eget verő ovációval fogadott iTunes Radio megható, hiszen az Xbox Music Pass jórészt ugyanezt tudja (az ingyen funkciókat pedig remélhetőleg a Microsoft fogja kreatívan átvenni), Zune néven egészen régóta. Az Air Drop sem hoz túl sok újat, de legalább (információink szerint) nem működik, csak és kizárólag iPhone-ok között, már ha legalább 5-ös lakozik az ő nevükben. Hm.

Az egyetlen valóban komoly változás egyben az egyetlen igazi nagy meglepetés is, és természetesen szakmai körökön kívül a kutya sem foglalkozik vele. A Siri, ugyanis dobta a Google-t, és mostantól új háttérszolgáltatás van mögötte, méghozzá a Bing. Ahol egyáltalán tudnak róla (te tudtál?), ott a lepotyogó állak okoztak némi zajt. Azt kell mondanom, ez a legkevésbé kihangsúlyozott, ugyanakkor lehet, hogy most kellőképpen nem is értékelhető változás az iOS-ben. Ugyan lesz majd egy olyan hangparancs, hogy keresd guglival, de ettől még tény, hogy az Apple hátat fordított annak a keresőnek, ami az Államokban, de azon kívül meg főleg letarolta a keresőpiacot, és legközelebbi vetélytársa (a Bing) is békaperspektívából nézegeti csak. Én arra tippelnék, hogy az Apple egyre inkább igyekszik leválni a Google-ról (lásd tavalyról a Maps), ugyanakkor keresőszolgáltatót venni nem tud, szolgáltatást kiépíteni pedig hosszú és göröngyös úton lehet csak.

Visszatérve a kinézeti elemekre, én egyetértek Paul Thurrottal, ennek az iOS7-nek túl sok köze a Windows Phone-hoz nincs. Az Androidhoz is csak mértékkel. Jó, persze felhasználtak innen-onnan egy keveset, de ettől még éppen eléggé megkülönböztethető a többiektől. Maradjon is ez így, ha lehetséges. Azért az fanok bosszantására ott a fenti videó, amiben Jobs  amellett, hogy felidézi Picasso viccét, igazából nem is mond butaságokat.

Forrás és illusztrációk: WPCentral, Paul Thurrott

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr65356762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

odamondó 2013.06.12. 11:43:44

Azért van az Apple annyira fikázva mert ők álltak ki a legjobban a lopás ellen a pereikkel. Ráadásul ilyen röhejes dologgal mint lekerekített sarkok. Erre összeollóznak egy felületet.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása