WinMagazin

A Samsung Magyarország jóvoltából egy rövidke ideig nálam járt két lézernyomtatójuk. Megmondom őszintén némi prekoncepcióval álltam a teszteléshez. A kisebb, otthoni nyomtatóknál negatív előérzeteim voltak, mivel igazán nem jellemzőek Samsung nyomtatók ebben a kategóriában (a kétbetűs konkurencia fedi le a paletta legjelentősebb részét), míg a nagyobb, kis- és középvállalkozásoknak szánt, multi funkciós nyomtató esetén pozitív előítéleteim voltak, mivel a munkahelyemen rengeteg hasonló tudású Samu ketyeg gond nélkül, szinte csak tonert kell bennük cserélni és időnként a görgőket megtisztítani, ezen kívül a szó pozitív értelmében vet igénytelen darabok. Nyomtatnak, másolnak, végzik a dolgukat.

A két nyomtató kezelése, felépítése és tudása nagyrészt azonos, vagy legalább is nagyon hasonló, így nem éreztem szükségesnek a két eszközt külön-külön tesztelni, de természetesen a nagyobb példánynál az extra funkciókra külön is kitérek.

Kezdeném egy kis történelmi kitekintéssel, elsősorban a fiatalabb olvasók kedvéért. Amikor 1996-ban elkezdtem dolgozni, a nyomtatók alapvetően két kategóriára voltak oszthatóak. Az egyik volt a mátrix nyomtatóké, melyeket főleg számlanyomtatásra használtak a cégek, illetve kezdtek megjelenni a lézernyomtatók, szintén a céges felhasználói kört megcélozva. Igazán nem voltak jellemzőek az otthoni felhasználásra szánt nyomtatók. Ez változott meg a 90-es évek végén, amikor megjelentek először a mono, később a színes tintasugaras nyomtatók (főleg HP, Epson és Canon gyártmányok). Csak jelzés értékkel jelezném, hogy 1999-ben (ez volt a legrégebbi árlista, amit megtaláltam) egy deskjet 640c nyomtató ára 28.000 Ft volt (a legnagyobb, akkor kapható 256 MB-os (!), 133 MHz-es SD RAM ár volt 30.000 Ft, ami megegyezett egy 20 GB-os ( J ) Seagate HDD árával). Ez az akkori minimálbér 150%-a volt.

A digitális fényképezés elterjedésével természetesen egyre több féle és egyre olcsóbb, fotónyomtatásra is alkalmas tintasugaras nyomtató kezdett megjelenni az otthonokban. Viszont a lézernyomtatók sokáig a céges felhasználók privilégiumai maradtak. Itt történt erőteljes változás az elmúlt években, amikor elérhetővé váltak az olcsó, de a technológia minden előnyét felvonultató otthoni felhasználásra szánt lézernyomtatók.

Ezen kis felvezető után nézzük a két nyomtatót. Kezdjük a kisebb eszközzel!

Samsung Xpress SL-M2825DW/SEE mono lézernyomtató

Samsung M2825ND-470-75.jpg

Egy közepesen nagy dobozban érkezett a nyomtató. Az eszközön kívül csupán egy cd, egy USB kábel és némi dokumentáció található.

Mivel éppen nem volt otthon külső cd olvasó, így internetről letöltött drivert használtam, ami pontosan ugyan az, mint amit a cd-n kapunk.

Későbbiekben a konfigurálás a Samsungnál megszokott SyncThrou web szolgáltatáson keresztül történik. Majd. Miután beállítjuk a hálózatot. És itt jön a nyomtató egyik nagyon előnye, miszerint alapban WiFi-s nyomtatót kapunk, ami még nem elterjedt ebben a szegmensben. Amennyiben olyan AP-nk van, ami támogatja a WPS-t (Wireless Protected Setup, vagyis egy 8 jegyű pin kód megadása után a készülék képes csatlakozni a wifi hálózathoz), akkor használhatjuk ezt a megoldást. Ha ezt nem tudjuk vagy nem akarjuk igénybe venni, akkor lehetőség van kézi konfigurálásra is.

IMG_1402.jpg

Természetesen a nyomtatót Wifi mellett/helyett kábellel is csatlakoztathatjuk a hálózathoz.

Miután a nyomtató kapcsolódott a megadott hálózathoz utána elérhető a SyncThrou weboldal, amin keresztül immár a legapróbb részletekbe menően konfigurálhatjuk a nyomtatót.

Fullscreen capture 2013.03.31. 120002.jpg

A telepítésnél, driver vadászatnál találkoztam az M2825DW egyetlen “hibájával”. Sajnos itt nincs meg az a lehetőség, ami más otthoni lézereknél már kezd egyre inkább elterjedni, miszerint nincs szükség driverre, cd-re, mert a nyomtató maga tartalmazza a gyártáskori legfrissebb drivert és a nyomtató csatlakoztatása után az eszközről telepíthető a kezelőszoftver.

Nézzük a nyers számadatokat:

  • 28ppm felbontás, vagyis percenként 28 oldalt képes nyomtatni (illetve letter méret esetén 29ppm)
  • 250 lapos lapadagoló, illetve egy lapos kézi adagoló (a megadott havi nyomtatási mennyiség 12.000 oldal)
  • Duplex nyomtatás (vagyis alapban képes kétoldalas nyomtatásra, ami megint csak ritkaság ebben a kategóriában)
  • Bekapcsolás után 14 másodperccel képes indítani a nyomtatást, ami igen kellemes bootolási idő (ready mode-tól számítva ez kevesebb, mint 8.5 másodperc)
  • 600 MHz processzor és 128 MB RAM
  • Természetesen Windows es Mac OS-X/Linux támogatás
  • PCL5, PCL6 és SPL támogatás
  • 4800x600 dpis felbontás
  • USB 2.0, 10/100-as hálózati és 802.11 b/g/n wifi csatlakozási lehetőség
  • Fogyasztási adatok: 400W (nyomtatás), 45W stand-by és 1.3W power save módban
  • Egyéb adatok: <50dBA (nyomtatáskor) és <26dBA (stand by állapotban), 368x334.5x202 mm-es méret és 7.4 kg

A napi használat a fenti technikai paramétereket maximálisan alátámasztotta. A nyomtató tényleg gyors és halk. Sajnos nem volt lehetőségem egy teljes tonert elhasználni, de a leírás alapján az alapban a nyomtatóhoz csomagolt standard toner 1.200 oldal nyomtatására képes.

A nyomatok minősége kifogástalan volt, még a bolondos tesztoldalaknál se látszott torzulás.

A nyomtatóhoz adott software teljes körű konfigurálást tesz lehetővé, de amennyiben hálózatra kötjük lényegesen egyszerűbb a nyomtatón levő web szerveren keresztül konfigurálni. Itt a beállítások mellett ellenőrizhetjük a toner telitettségét, illetve akár riasztásokat is beállíthatunk.

Samsung Xpress SL-M2875FW/SEE multi funkciós lézernyomtató

SL-M2875FD_004_Right-Angle_Cream-White_4.jpg

Nézzük a nagyobb testvért, aki egy lényegesen nagyobb dobozban érkezett. Az előzőhöz hasonló tudású és teljesítményű lézernyomtató itt kiegészül scannelési, fénymásolási és faxolási lehetőségekkel. Ez a nyomtató nem elsősorban otthoni felhasználóknak készült, hanem KKV-knek (kis és középvállalkozások) szánják, ahol az all-in-one eszközök lényegesen jobban kihasználhatóak, mivel egy eszközben megkapjuk a nyomtatót, a faxot illetve a fénymásolót.

IMG_1410.jpg

A dobozban ugyan úgy egy USB kábel, egy cd, többnyelvű leírás és egy külön csomagol toner volt. Szintén letöltött drivert telepítettem. Pontosabban drivereket, mert külön van a nyomtatóhoz/nyomtatáshoz és külön a scanneléshez. USB-n csatlakoztatva a szokott módon konfigurálható a nyomtató, valamint ez az eszköz is képes WPS alapú csatlakozásra a Wifi hálózathoz.

Mivel az eszközön egy kétsoros LCD kijelző is megtalálható, tehát a konfigurálás mindenféle kábel nélkül is végrehajtható. Egyrészt beállítható a nyomtató összes, a nyomtatást, scannelést, faxolást szabályozó paramétere, másreszt itt elvégezhetjük a hálózati beállításokat is. Wifi hálózat esetén kiválaszthatjuk a megfelelő Access Pointot és bepötyöghetjük a megfelelő jelszót is. Az alap konfigurálás után itt is elérhető a SyncThrou web site és kényelmesen, böngészőn keresztül kezelhető a nyomtató.

IMG_1405.jpg IMG_1407.jpg IMG_1409.jpg

A nyomtatási paraméterek pontosan ugyan azok, mint a SL-M2825DV/SEE-nél voltak. A scanner egy TWAIN/WIA kompatibilis CIS (contact image sensor) lapolvasó. Vagyis CCD helyett három színű LED-el szerelt. Ennek az előnye az alacsony fogyasztás, illetve a kisebb méret. Az optikai (valós) felbontása a scannernek 1200x1200 dpi, a szoftveresen javított pedig 4800x4800 dpi, ami az eszköz funkcionalitását nézve bőven elegendő. És akkor most egy kicsit szólnék a negatívumokról. Valami oknál fogva erről az eszközről lemaradt az USB csatlakozó, tehát csak másik gépre tudjuk küldeni a scannelt dokumentumokat, de nem lehet se e-mailben elküldeni, se –és ez a nagyobb hiányosság-, USB eszközre scannelni. Érthetetlen, hogy ezt a lehetőség miért maradt ki, hisz a jó pár évvel korábbi, hasonló tudású Samsung multi funkciós eszközökben már megtalálható volt. Valószínűleg a gép fogyasztói árát se dobta volna meg ez, az egyébként gyakran használt kényelmi funkció.

A fénymásoló funkció ugyebár ugyan ezt a scanner használja, így csak pár mondatban térnék ki a másolási lehetőségekre. A nyomtató sebessége határozza meg a fénymásolás sebességét is, így ez szintén 28 cpm (másolat/perc) A4-es lapok esetén és 29cpm Letter méret esetén. Bekapcsolás után 14 másodperc alatt már meg is érkezik az első példány (automatikus lapadagoló esetén 15 sec). Képes 25-400% között kicsinyíteni illetve nagyítani a dokumentumot, valamint maximum 99 másolatot tud egyszerre készíteni. Ezen kívül van lehetőség ID Scanre, amikor akkor hasznos, ha például egy személyi igazolványt vagy jogosítványt kell lemásolnunk és ezen funkcióval a kártya mindkét oldala egy lapra kerül. Valamint lehet 2 illetve 4 oldalt egy lapra másolni. Több oldalas dokumentumok egynél több példányban készülő másolásakor lehetőség van a legyűjtés funkció használatára, vagyis egymás után nyomtatja a példányokat. (Tehát egy három oldalas dokumentum két példányban történő nyomtatásakor a lapok 1-2-3-1-2-3 sorrendben fognak megérkezni és nem 1-1-2-2-3-3 sorrendben.)

Végezetül pár gondola a faxról, bár itt várható a legkevesebb meglepetés. Egy 33.6 Kbps-es modem és 8 MB memória alkotja a faxegység lelkét. A 8 MB az nagyjából 600 oldal tárolására elég. Az általános fax funkciók (újrahívás, késleltetett küldés) mellett megtalálható a broadcast funkció is, vagyis egy fax több, maximálisan 209, helyre történő küldése.

Végezetül megemlítenék pár, mindkét eszközre jellemző kényelmi funkciót. Az első az un. One-Touch Eco Button, melynek megnyomása után automatikusan kétoldalasan fog nyomtatni egy toner kímélő üzemmódban. Szintén a költségkímélés jegyében a toner kazetta és a képalkotó egység különálló entitást képez, vagyis a festék kifogyásakor csak a tonert cseréljük, ezáltal olcsóbb festékkazettákat használhatunk.

Fullscreen capture 2013.03.31. 85139.jpg

Mindkét eszköz támogatja a Samsung Mobile Printet, amikor is egy alkalmazás (iOS, Android, WP7.x) segítségével közvetlenül a mobiltelefonunkról tudunk nyomtatást küldeni az eszközre. Sajnos a WP8-as verzió még nem elérhető, de valószínűleg hamarosan az is fel fog tűnni. A WinMagazin olvasóit valószínűleg kevéssé, de az iOS termékeket használókat annál inkább érdekelni fogja, hogy Bonjour protokollon keresztül a fentebb említett OS használói élvezhetik az Air Print előnyeit. Ezen kívül lehetőség van a Google Cloud Print szolgáltatás használatára is. Meglevő Google accountunk alá könnyedén felvehetjük a nyomtatókat és innentől kezdve bárhonnan tudunk rájuk nyomtatni ha rendelkezünk Chrome böngészővel. Ezeken a szolgáltatásokon kívül a nyomtatóhoz kapott szoftverek széles skálája segíti a mindennapi munkánkat (Easy Document Creator, Easy Printer Manager, Eco Driver, AnyWeb Print).

Verdikt. Őszintén megvallva a cikk elején említett előítéleteim az egy hét alatt, amíg a két nyomtató nálam volt, teljesen eltűntek. A kisebb M2825-ös egy nagyon jól használható otthoni nyomtató. Normális méretű, szépen nyomtat, mindezek mellett gyors és halk. Ráadásul alapban hálózatos nyomtató és duplex egységgel is rendelkezik. Itt csupán az ára lehet az, ami ronthatja az esélyeit. Jelen pillanatban nem rendelkezem hivatalos kisker árral, de az internetes árakat alapul véve olyan 50.000 Ft körülire tippelem, aminél itthon lehet olcsóbb, otthoni mono lézernyomtatót kapni, de azok felszereltsége meg se közelíti a Samsungét. A nagyobb M2875 árát úgy 80.000 Ft alá tippelem, ami szintén nagyon jó ár a tudásához mérve. Bárt itt együtt kell érni a Scan-to-USB hiányával. Ettől függetlenül nagyon jó választás lehet KKV-k számára.

A két készülékért hálás köszönetet a Samsung Magyarországnak.
(A képek nagyrészt a Samsung hivatalos kiadványaiból származnak, kisebb részt a szerző saját képei.)

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr145231322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása