WinMagazin

2013-04-09 08:00 tudosb 18 hozzászólás

A Microsoft 2010 őszén indította útjára a Windows Phone 7 elnevezésű mobil operációs rendszerét, ami a Windows Mobile után egy teljesen új irányt hozott. A WP7-et leginkább a teljesen újragondolt, eredetileg Metro, majd később Modern UI-ra keresztelt kezelőfelület és a funkcionális kezdetlegesség jellemezte akkoriban. A redmondi szoftveróriás kisebb-nagyobb lépésekben fejlesztette a rendszert, a kezdeti butácska állapotból nagyjából egy év alatt jutott el oda, hogy már nem csak kísérletező kedvű felhasználók számára volt valós alternatíva, ám a platform piaci részesedése csak akkor vált mérhetővé, mikor a Nokia elkezdte forgalmazni a Lumia termékcsaládot. A finnek segítségével sokkal több emberben tudatosult, hogy ilyen is van, így is lehet valamit csinálni, de ahogy a felhasználók többsége, úgy a Microsoft is érezte, hogy a komolyabb sikerhez több kell.

windows_phone_7.jpgElérkezett 2012. június 20-a, amikor hivatalosan fellebbent a fátyol a Windows Phone 8-ról, és egyben azt is megtudtuk, hogy az addig bemutatott készülékek nem kapják meg az új szoftververziót, ami minden szempontból fejlettebb lett elődjénél, szinte csak a kezelőfelület maradt meg a WP7-ből. Ezen a konferencián derült ki az is, hogy a WP7-es készülékekre még egy utolsó frissítés érkezik, ami a 7.8-as verziószámot kapja, ám a WP8-nál bemutatkozó kezdőképernyőn túl semmi komoly újítást nem hoz. Eltelt pár hónap, bemutatták a WP8-as készülékeket, elkezdték forgalmazni őket, ám a 7.8-ra egészen január 31-ig várni kellett, amikor a Microsoft minden Windows Phone 7-es készülékre kiadta az utolsó komolyabb rendszerfrissítést. Ezzel el is érkeztünk a címben megfogalmazott kételyhez. A WP8-as készülékek megjelenésével a pályafutásuk vége felé járó Lumia modellek ára hatalmasat zuhant (főleg az igen kellemes formavilággal és sokak számára ideális mérettel rendelkező Lumia 800 kapott szimpatikus árcédulát), így adottá vált a kérdés: tudnak-e annyival többet az új készülékek, hogy akár súlyos tízezrekkel többet fizessünk értük, mint kifutó elődeikért? A felhasználói igények sokszínűsége miatt nem lehet egyértelmű választ adni a kérdésre, ezért a cél az, hogy az esetlegesen vásárlás előtt álló felhasználók fejében tiszta képet teremtsek.

Mit nyújt a Windows Phone?

A WP legnagyobb vonzereje a folyamatosság, amivel talán csak az iOS tud versenyre kelni, de az ugye egy külön árkategória. A különböző mozgások, animációk mind úgy vannak megcsinálva, hogy ha nem is a leggyorsabban, de a lehető legfolyamatosabb érzést keltve tegye a rendszer a dolgát. Emellett a kivételes esetektől eltekintve végtelenül stabil, nem lassul, nem fagy, ami megint egy olyan tulajdonság, ami mindenféleképpen érték egy telefon esetén. Ehhez jön a letisztult, minimalista kezelőfelület, ami nekem nagy kedvencem, bár a szubjektivitáson túl azért annyiban mindenképp jó, hogy az okostelefonok világában kevésbé jártas felhasználók is könnyedén elboldogulnak a rendszer kezelésével pár nap megszokás után. Az e-mailek kezelése egyszerű, egész jól működik a böngésző (bár akár WP7-et, akár WP8-at nézve akadnak hiányosságai), az általános okostelefonos funkciók jól működnek. A Lumia készülékekhez jár a Nokia ingyenes offline navigációs programja, illetve sok egyéb apróság, függetlenül attól hogy melyik platformot vesszük figyelembe, nem beszélve arról, hogy a Nokia egyedül a Windows Phone-ra koncentrál, lényegesen komolyabb erőket fektet a WP alapú készülékeibe, mint a többi gyártó, így aki biztosra akar menni, a legjobban a Nokia készülékekkel jár.

windows phone 8.jpg

Mivel tud többet a WP8 mint a WP7?

A WP7 hardvertámogatás terén nem sokat fejlődött a megjelenése óta, ebben lépett előre a WP8 a legtöbbet: a kellően erős két- és többmagos processzorok, HD kijelzők támogatása, az 1 GB RAM-mal szerelt modellek megjelenése sokkal vonzóbbá tette a platformot. Ám amellett, hogy így jóval igényesebb alkalmazásokat lehet írni, ami nagyban köszönhető a megváltozott rendszermagnak is, az átlagfelhasználók számára talán fontosabb, hogy olyan hiányosságokat is pótoltak, ami miatt korábban rengetegen mondtak le a WP-re váltásról. Értem ezalatt a rendszerbe integrált Bluetooth fájlküldést, a mass storage üzemmódot (vagyis nem kell Zune a fájlok másolásához), illetve a körülményesnek mondható egyéni csengőhang beállítás is lényegesen egyszerűbbé vált.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Nokia a WP7-es modelljeinél nagyon sok hiányzó funkciót pótolt saját fejlesztésű exkluzív alkalmazásokkal. Ennek köszönhetően van lehetőség külön alkalmazással a telefonon lévő zenékből csengőhang készítésére, vagy bluetooth fájlküldésre, illetve van néhány játék is, amik csak Lumiákra érhetőek el, vagy más gyártó készülékére csak fizetősen érhető el. 

Ezzel együtt aki játszani is szokott a telefonján, mindenképpen WP8-as telefont válasszon. A lényegesen erősebb processzornak és grafikus gyorsítónak, illetve a natív kód támogatásának köszönhetően akár olyan igényes játékok is elérhetőek, mint az Asphalt 7 Heat vagy a The Dark Knight Rises. De azoknak is csak a WP8-at tudom ajánlani, akik új funkciókat, alkalmazásokat, szoftverfrissítéseket várnak, ugyanis bár hivatalosan a Microsoft még jövő év közepéig támogatja a 7.8-as modelleket, új frissítésre már nem érdemes számítani.

Nokia Lumia 800.jpg

Végezetül itt a válasz az eredeti kérdésre: kinek éri meg a WP7? Azoknak a felhasználóknak, akik egyszerűen annyit várnak el az okostelefonjuktól, hogy az alapvető funkciókat megbízhatóan tudják, zavartalan működés mellett, akadozás nélkül. A telefonálás, SMS írás, e-mailezés, böngészés az előző generációs modelleken is nagyon kényelmes, ráadásul a mostanra igen kellemes árszintre süllyedő Lumia 800 sokak szerint a legszebb készülék a Windows Phone palettán.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr735194105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitya Ivanov 2013.04.09. 08:34:05

nekem éppen ez a dilemmám, hogy 800 vagy 820 (620,720)
Először azért voltam a Lumia 800 mellett, mert volt benne FM rádió, de most már Wp8-as Lumiákban is lesz. Viszont a 800-as formája mindent visz. Életem első okostelefonja lenne, és arra, amire használnám, a 800 is tökéletesen megfelelne, de azért mégis ott van az emberben, hogy van ennél jobb, korszerűbb.

gh14 2013.04.09. 10:33:25

Én is gondolkodtam a 800-ason, mégpedig a mérete miatt.
Tudom, az most a trend, hogy minél nagyobb tepsi, de miért nem lehet egy méretben kisebb, de a tudásban nagyokkal összemérhető telefont kiadni?

A jelenlegi Nokia kínálatból az 520-as tetszik a legjobban, még méretben is jó lenne, de a 720-ashoz képest kisebb az aksi, és gyengébb a kamera.

2013.04.09. 16:19:57

nekem Lumia 800-am van, maximálisan elégedett vagyok, eszemben sincs a hűség lejártáig (még másfél év) új készüléket venni. Androidról települtem át, egy megváltás volt a rendszer is, meg a készülék is, smooth, dekoratív, ügyes-okos, és ami nem tetszett benn (nincs bt fájlküldés, nincs saját csengőhang, nincs mass storage) az nagyjából meg lett oldva a 7.8-cal, egyedül a zune idegesítő jelenléte maradt, mivel azonban átlagban kéthetente cserélem a zenéimet, ezzel együtt lehet élni. Egy dolog van, ami zavar, hogy a média és a csengő hangerő egy beállításban van, meg kellett szoknom, hogy fel-le nyomogatom, hogy például az ébresztő nem a rádió 12-es hangerején nyivákoljon, mert akkor nem kelek fel rá. WP8-at még nem próbáltam, de nem hinném, hogy a pár változás megérne annyit, amennyit kérnek érte, ráadásul a 800 tényleg kb a legszebb készülék a piacon.

2013.04.09. 16:25:39

@Mitya Ivanov: ha ez lesz életed első okostelefonja, sokkal jobb ötlet a 800, ha jól tudom 40-50 rongy körül dobálják, és mindent megad, amit egy mai okostelefon megadhat, bár a processzor és ppi versenyben nem leszel győztes, igazából nem is az számít. Ráadásul kezdőként érdemes nem a csúcsmodellekkel indulni, egy olcsóbb 800-ason kipróbálhatod a rendszert, belejöhetsz a dologba, aztán ha úgy érzed, hogy ennél több kell, akkor egy év múlva elpattintod (vagy odaadod öcsinek), és veszel valami bika gépet úgy, hogy tisztában leszel azzal, hogy mi kell neked, mik az igényeid.

2013.04.09. 16:29:53

Poszter, a The Dark Knight Rises is az Asphaltra mutat!

midnight coder 2013.04.09. 19:16:00

Ezt a hatalmas lelkesedést a wp8 iránt egyedül a felhasználók nem osztják. Lásd wp8 eladási adatok. És a webshopok visszajelzéseinél is sokat anyáznak a userek a kiforratlan wp8 miatt.

tudosb 2013.04.09. 19:21:05

@midnight coder:

Ezzel nem értek egyet. Szinte minden piacon növeli a részesedését a WP (Olaszországban pl. duplázott), látnak benne fantáziát az emberek, és a Nokia is sokkal jobb állapotban most, mint volt egy évvel ezelőtt, ami főleg a Lumia termékcsaládnak köszönhető. Tény, hogy a rendszerben vannak hibák, és hiányosságok, de alapvetően nincsenek bajok a rendszerrel, én a megjelenés óta komoly hiba nélkül használok egy HTC 8X-et. Eleinte újraindulgatott, de az első frissítéssel orvosolták ezt, azóta nincs bajom vele.

tudosb 2013.04.09. 19:22:25

@shitgun:

Köszi a visszajelzést, javítjuk.

Mitya Ivanov 2013.04.09. 22:27:48

@shitgun: amit használnék a telefonban az a következő: outlook.com-os emailek olvasása, írása, skydrive dokumentumok szerkesztése, unaloműző facebook és internet wifivel, BT fájlküldés.
ezek mennek a 800-asban?

tudosb 2013.04.09. 22:39:26

@Mitya Ivanov: Ezekre tökéletes a 800-as, egyedül a BT fáljküldéshez kell külön alkalmazás, de ahogy azt a cikkben is megírtam, ez a Lumia modellekre elérhető :)

Udi · http://blog.udi.hu 2013.04.10. 07:27:56

gmail ap, és egyéb google alkalmazások vannak rá?

nem trollkodásból kérdezem, de nálam még ha mobilt is cserélnék, szolgáltatást nem bztos.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.10. 08:09:07

@shitgun: @tudosb:

Elnézést a késői intézkedésért, ha blogmotor is úgy akarja, most javítva.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.04.10. 08:53:17

@Udi:

Beépített gmail van, amihezt elvileg most fejleszt a MS DAV-ot. A többihez hivatalos alkalmazás nincs, és a Google ellenséges viselkedését látva nem is várható a közeljövőben.

Ha nem kötelez senki a Google cuccok alkalmazására, szerintem tegyél egy próbát az outlook.com-on, hátha megtetszik. Én már váltottam.

Mitya Ivanov 2013.04.10. 10:34:29

@tudosb: még annyi, hogy a mass storage fájlmásolásra nincs külön alkalmazás? Kihagynám a zune-t, ha lehetne

Ádám Pintér 2013.04.10. 12:06:46

@Mitya Ivanov: Nekem volt tavaly egy 800-asom, de kéz alól vettem, és gyári hibás volt. Utána sikerült olcsóbban továbbadnom, és úgy voltam vele, hogy csak hűségnyilatkozattal veszek újat, mert manapság nélkülözhetetlen a gari. Vettem is egy 820-ast T-nél, mert akkoriban az volt az olcsóbbik. Amikor elkezdtem használni, durván kellemesen csalódtam, mert azt hittem, h kb ugyanazt fogja tudni, mint a 800, de a MicroSD támogatás, az hogy nem kell futtatni a háttérben a Skype-ot, hanem ha hívnak, majd ő elindítja (egyébként ez igaz a Viberre is...) a leszedhető hátlap olyan dolgok, hogy mostmár kb nem tudok nélkülük élni:)
A Zune-nal kapcsolatban meg annyit, hogy azóta is arról hallgatok zenét, mert annyira megtetszett, pedig előtte nem is ismertem. Szóval az nekem nem volt nagy érvágás.
Akkoriban azért elgondolkodtam a 920-on, de azóta rájöttem, hogy nem vagyok nagy fotós úgyse, szóval nem érte volna meg azt a bónusz 30 rongyot (nekem).
Ami egyedül hiányzik a WP8-ból, az a hívás/sms/adatszámoló app, de az is van elvileg, csak a T-nek kéne beleegyeznie.
Jah és van egy haverom, aki 800-ast vett, és néha előjön, hogy egy app nincs, vagy csak később jön ki 7-re, de ha nem vagy bigyófanatikus, akkor túl lehet élni.

Ami egyenlőre nincs széthasználva az appok által, az a Voice control. Utánanéztem a dolognak (programozó szemmel), ha ezt elkezdenék használni az appok, akkor nagyon durva lenne a WP8, cska még nem terjedt el. Ez nem olyan zárt, mint a Siri, hanem a központi hangfelismerőt tudja használni minden app, szóval ha azt okosítják, az összes app okosabb lesz. De mondom, erre még nem nagyon van példa.

Ezekiel 25,17 2013.08.05. 15:07:33

Üdv! Pár kérdésben kérném a segítségeteket. A következő dolgok nem világosak számomra a WP8-al kapcsolatban:

1. A mobil böngészőt lehet szinkronizálni asztali explorerrel? Csak explorer elérhető mint böngésző?
2. Lejátszik a telefon avi fájlt? Vagy csak mp4-et? Feliratot tud kezelni?
3. Swype vagy valami hasonló program elérhető a Piactéren?

Előre is köszi a segítséget!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.08.05. 19:14:26

@Ezekiel 25,17:

1. W8-nál most passz, de W8.1-től biztos igen. Az kb ősszel jön.

2. WP8-ra már bármilyen lejátszó fejleszthető, egyelőre avi nem gond, a feliratkezelés még igen.

3. Csak gyári billentyűzet van, de az a legtöbb felhasználónak tökéletes.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása