WinMagazin

Az alábbi cikk egy nem klasszikus értelemben vett teszt lesz, bár összehasonlítok majd technikai paramétereket, sokkal inkább azt a kérdéskört vizsgálnám meg, hogy képesek-e a Windows 8-at futtató hibridek kiváltani az asztali gépeket, laptopokat.

samsung-ativ-xe700t1c-a01us-smart-pc-pro-700t-picture-013.jpgA fenti kérdés már régen felmerült bennem, mivel a munkám révén egyrészt folyamatosan el kell érnem az általam felügyelt rendszereket és nekem is elérhetőnek kell lennem a kollegák számára, továbbá gyakran kell irodán kívülről dolgoznom. Tehát az alap dolgok, amiknek meg kell felelni egy „alternatívának” a jelenlegi Dell Latitude E6510-em helyett, azok a távoli elérés és vpn, a teljes értékűt megközelítő office és az IE kompatibilis böngésző (alapvetően chrome-ot preferálok, de vannak bizonyos alkalmazások, amik ragaszkodnak bizonyos Internet Explorerekhez).

Nézzük a hardverelemeket. Az összehasonlításban általam is hosszabb-rövidebb ideig használt más rendszereket veszek alapul. Természetesen ez messze nem reprezentatív lista, csupán egy kis szelete az itthon kapható eszközöknek.

Samsung
Ativ PC Pro
Microsoft
Surface Pro
Apple
MacBook Air
Apple
iPad4 (retina)
Asus Eee Pad
Transforme Prime
Google
Nexus 10
Operációs rendszer Windows 8
(64-bit)
Windows 8
(64 bit)
OS-X Mountain Lion iOS 6 Android 4.1.1 Android 4.2
CPU (GHz) 1,7 GHz,
Intel Core i5
1,7 GHz,
Intel Core i5
1,7 GHz,
Intel Core i5
1,2 GHz,
A6X
1,3 GHz,
Tegra3 Quad-Core
1,7 GHz,
A15 Dual-Core
GPU Intel HD
Graphic 4000
Intel HD
Graphic 4000
Intel HD
Graphic 4000
PowerVR SGX GeForce ULP Mali T604
Quad-Core
Kijelző mérete 11,6" 10,6" 11,6" 9,7" 10,1" 10"
Kijelző felbontása 1920 x 1080 1920 x 1080 1366 x 768 2048 x 1536 1280 x 800 2560 x 1600
PPI (pixel/inch) 190 208 135 264 145 300
RAM (GB) 4 GB  4 GB  4 GB --- 1 GB 2 GB
HDD (GB) 128 GB 128 GB 128 GB 128 GB 64 GB 32 GB
Előlapi webkamera 2,0 MP 1,2 MP 0,3 MP 1,2 MP 1,2 MP 1,9 MP
Hátlapi webkamera 5,0 MP --- --- 5,0 MP 8,0 MP 5,0 MP
WiFi (801.11) a/b/g/n a/b/g/n a/b/g a/b/g/n b/g/n a/b/g/n
Bluetooth 4.0 4.0 4.0 4.0 2.1 3.0
Egyéb Gigabit LAN (USB-n)
WiDi
--- Thunderbolt --- --- NFC
VGA csatoló Micro HDMI Mini Display Port Mini Display
Port
Lightning Micro HDMI Micro HDMI
USB 1 × USB 3.0
2 × USB 2.0 (billentyűzeten)
1 × USB 3.0 2 × USB 3.0 --- 1 × USB 2.0
(billentyűzeten)
1 × USB 2.0
(micro USB)
Memóriakártya Micro SD Micro SD --- --- Micro SD (billentyűzeten) ---
SIM Mini SIM --- --- Micro SIM --- ---
Akkumulátor (W-h) 49 Wh 42 Wh 35 Wh 42 Wh 25 Wh
+25 Wh (billentyűzetben)
33 Wh

 

Ebben a kvázi tesztben nem fogok az Ativ minden paraméterére kitérni, elsősorban a számomra fontos funkciókra fókuszálok, így lesznek olyan részek, amiket vagy kihagyok, vagy csak minimálisan foglalkozom vele. Például a kamera videórögzítési vagy fotózási képessége teljesen hidegen hagy, elég ha Jabber vagy Skype fut rajta, míg mások számára kevéssé fontos dolgok pedig előtérbe kerülnek majd. De, mint mondtam, ez nem egy általános teszt lesz, inkább egy kísérlet.

Kezdjük az elején. A készülék egy jókora, nem túl csicsás papírdobozban érkezik. Legfelül a tablet rész, alatta a billentyűzet míg legalul a dokumentációk és a tápkábel. Ennyi. Ez elsőre is és másodikra is kevés. Egy ilyen árkategóriájú terméknél belefért volna a büdzsébe pár apróság. Elsősorban a csupán pár ezer forintos micro-HDMI–DVI vagy micro-HDMI–HDMI csatlakozó hiánya a fájó. Bár sajnos ez egyre inkább tendencia a gyártóknál.

WP_20130207_001_200.jpg WP_20130207_002_200.jpg WP_20130207_003_200.jpg
a tablet a billentyűzet és a tartozékok

Vegyük szemügyre a vasat. A billentyűzet magyar kiosztású, masszív darab. Ellentétben az Asus Transformer Prime-al, itt a billentyűzetben nincs plusz akkumulátor. Viszont pont a súlya miatt kényelmesen használható, a gépelés rajta pontosan olyan élmény, mint egy laptopon. A billentyűk nyomáspontja megfelelő és a súlyának köszönhetően billenésmentesen megtartja a tabletet akkor is, ha maximálisan hátrahajtjuk a kijelzőt. Az egész klaviatúrának sokkal professzionálisabb hatása van, mint például a Surface RT elsőre igen furcsa, sokaknak kényelmetlen billentyűzetének, ami vagy a mérete vagy a nyomáspontja miatt másabb gépelési élményt ad, mint a laptopoknál megszokott billentyűzet. Sajnos nem rendelkezik saját háttérvilágítással, ami pedig egy hasznos extra lenne.

IMG_1097.jpg

A billentyűzet csatlakoztatásával két plusz USB 2.0 portot is kapunk (bal- és jobboldalt egyet-egyet), valamint bal oldalon hátulra kivezetve a hálózati töltő csatlakozását. És egy trackpadet, ami éles kontrasztban van a kényelmes és jól használható billentyűzettel, ugyanis kényelmetlen és kicsit nyögvenyelős a használata. Ellenpéldaként álljon itt ismét az Asus Transformer Prime, aminek viszont laptopokat megszégyenítő minőségű trackpadje volt. Nem tragikusan rossza az Ativé, de nem is kiemelkedően jó. Mindenképpen ajánlott egy bluetooth egér beszerzése, hiszen azzal úgy váltható ki a tapipad, hogy nem használunk el egyetlen USB portot sem. A pár ezer forintos ára bőven megéri (én egy Dell Travel BT egeret használok, ami ráadásul olcsó is) és talán a dobozban is elfért volna egy ilyen, a már hiányolt micro-HDMI kábel mellett.

IMG_1101.jpg

Nézzük a fő fogást, magát az Ativ 700-at. Szintén súlyos darab (mondjuk egy új iPadhoz viszonyítva), viszont talán a legelegánsabb deszkák egyike, még ha a mérete miatt (majd 30 cm széles és majd 20 cm magas, de legalább kevesebb, mint 2 cm mély) kicsit furán hat. Az iPad elcsépelt szürkesége vagy a Transformer Prime anyagválasztása mellett mindenképpen. Talán csak a Nexus sorozat, ami hasonlóan ötvözi a szépséget és a jóságot. Az elegáns fekete házból kicsillanó ezüstszínű gombok, a diszkréten letakart USB csatlakozók mind-mind az igényesség látszatát sugallják.

A technikai paraméterekre nem térnék ki részletesebben, csupán felsorolás jelleggel, hisz nem fogjuk bővítgetni a tabletet. Az Intel i5 processzor, a 4 GB DDR3-as ram, a 128 GB SSD és az Intel HD Graphic 4000 videokártya elég erős együttest képez. Ez egyébként pontosan ugyan az a kombináció, mint amiből a Surface Pro is épül.

A tablet rész a billentyűzethez hasonlóan súlyos darab. Nem kényelmetlenül, de billentyűzettel együtt egy notebook súlyánál tartunk (a 0,8 kg-os tablet és 1,6 kg-os billentyűzet együtt majd 2,5 kg, ami több mint a duplája a MacBook Air 11"-nak vagy a Transformer Prime-nak, de az extra akkumulátorral felszerelt E6510-em is csak 2,6 kg). Viszont a fogása kényelmes és a súlya miatt stabilan tartható, nincs olyan érzésünk, hogy mindjárt kibillen a kézből. Pontosabban kezekből, mert szinte csak két kézzel használható biztonságosan, az egykezes használat a 7"-nál nagyobb tableteknél nem igazán jöhet szóba. Itt különösen nem. Billentyűzettel használva ez nem feltűnő, de önálló használatkor egy kicsit szokni kell. Egy ipad vagy nexus 10 sokkal inkább kézre illő. És egy tok hozzá erősen javasolt. Apró észrevétel, az itthon kínált, gyári Samsung tok (aa-bs2m11b) természetesen nem passzol rá. Célszerű Amazonon körülnézni, ahol egyrészt olcsóbb, másrészt valóban a 700t-hez való tokokat vehetünk. Még egy észrevétel a mérettel kapcsolatban. Mivel a tablet és a billentyűzet szélességének azonosnak kell lenni, így vagy a billentyűzet méretét csökkenthették volna a Samsung mérnökei, ezáltal elveszítve a teljes értékű billentyűzet előnyeit, vagy megtanulunk együtt élni a majdhogynem kényelmetlenül nagy tablettel. Összehasonlítás képpen pár szélesség-magasság adat:

  • Samsung Ativ PC Pro: 304 mm × 189.4 mm × 11,89 mm
  • Apple iPad 4: 241,2 mm × 185,7 mm × 9,4 mm
  • Asus Transofrmer Prime: 263 mm × 180,8 mm × 8,3 mm
  • Google Nexus 10: 263,9 mm × 177,6 mm × 8,9 mm
  • Microsoft Surface Pro: 275 mm×173 mm × 13 mm

Ebből egyértelműen látszik, hogy az Ativ PC Pro egy termetes darabja a mezőnynek. Éppen ezért az egy kézzel történő tablet-használatot (hacsak nincsenek ET-t megszégyenítő kezeink) elfelejthetjük. Jómagam nem rendelkezem kis tenyerekkel, de nem ér össze a két kezem a tablet hátulján. Ez egy olyan hátulütője a deszkának, amit szokni kell. Hosszasan. Viszont pozitívumként megemlíteném, hogy a kijelző körül megfelelően széles káva húzódik és tablet-módban történő használatkor biztos kézzel tudjuk tartani és nem fogjuk véletlenül a képernyő aktív részét megnyomni.

Alul a külön lezáró dugóval rendelkező billentyűzet-csatlakozók és a tápcsatlakozó van csupán. A bal oldalon a micro-HDMi és a hangerőszabályzó gombok vannak, míg jobb oldalon csupán a s-pen van diszkréten becsúsztatva a kávába.

IMG_1099.jpg

A tetején pedig a mikrofon/fülhallgató jack dugója, a bekapcsoló/standby gomb, a képernyőforgatást tiltó/engedélyező billentyű (végre, ennek alapnak kéne lenni minden tabletnél), a két beépített mikrofon, egy USB 3.0 csatlakozó, egy microSD és egy microSIM foglalat helyezkedik el. Minden foglalat es csatlakozó igényesen kivitelezett műanyag kupakkal zárható. Ezen kívül a tablet elején és hátulján is van egy-egy kamera, előbbi 2 MPixeles, utóbbi 5 MP-s.

IMG_1092.jpg IMG_1093.jpg

Az anyagválasztás majdnem tökéletes, bár a Nexus 7 csúszásmentes bőr hatású borítása még mindig verhetetlen, és lényegesen komolyabb minőséget sugall, mint mondjuk a Surface RT (és bízzunk benne, hogy a közvetlen vetélytárs Surface Pro nem ilyen lesz) kicsit erősebben "műanyagos" hatású kivitelezése. Két aprócska ergonómiai hibát azért sikerült találni. Az egyik a tablet dokkoló gombja, amely a billentyűzet középsíkjában helyezkedik el és a használata inkább kényelmetlen, mint kényelmes. A másik a Stylus pen elhelyezése. Ez jobb kezeseknek kézenfekvő lesz (mivel jobb oldalt van), balkezesek meg majd megszokják, vagy nem használják. Valószínűleg nem tartott volna sokból a bal oldalra is elkészíteni a tárolásra szolgáló kis csövet.

A tablet előre telepített Windows 8 Professional verzióval érkezik. Ezzel és a gyárilag előtelepített alkalmazásokkal most nem foglalkozom, mert rögtön egy reinstallal kezdtem az ismerkedést, mivel a gyárilag legyártott 3 (!) recovery partíció csak a helyet foglalta feleslegesen.

Mielőtt belevágunk a telepítésbe célszerű a Samsung oldaláról a 'SW_Updater' nevű kis programot letölteni és egy pendriveon (vagy felhőben) készenlétben tartani, ugyanis jó pár olyan hardware eszköz van a 700T-ben, amit a Windows 8 nem ismer fel. Viszont a fent említett kis tool kivétel nélkül az összes drivert (és sajnos még sok minden mást is) összegyűjti nekünk. Elindítása után célszerű átnézni, hogy miket is telepítene a program, mert a szükséges eszközmeghajtók és rendszerszintű programok mellett jó pár teljesen felesleges dolgot is megpróbál ránk erőltetni (pl. Norton Internet Security). Érdekesség, hogy bár a billentyűzetet automatikusan felismeri az operációs rendszer telepítéskor, a touchpadot nem. Azt csak a SW_Updater futtatása után tudjuk használni.

2013-02-21- 6-51-36.jpg

Amit meg kell tanulni az Ativ-al kapcsolatban, az az, hogy ez nem egy tablet. Nem iOS, Android vagy BB OS fut rajta, hanem egy Intel alapú hibrid. Pontosan ugyan azt tudja, mint az asztali gépünk, laptopunk. Nem kell találgatni, hogy bizonyos alkalmazásnak milyen alternatívája van, ami talán megfelel a céljainknak. Míg a fent említett oprendszert futtató tableteknél, hibrideknél ez a probléma állandó, addig itt a megszokott alkalmazásainkat ugyan úgy telepíthetjük és futtathatjuk. Legyen az akár egy Office csomag, akár egy képszerkesztő vagy egy MMORPG. Ami az azonos teljesítményű asztali gépen elfut, az itt is el fog.

Az elsőnek kicsit kicsinek tűnő 128 GB-os SSD a napi használatban több előnyét mutatta, mint hátrányát. Mivel az Ativot az ember elsősorban tartalom fogyasztásra és előállításra, nem pedig tárolásra használja, így a felhő alapú szolgáltatásokkal megfejelve, már nem is zavaró a méret, hozzátéve, hogy a felesleges partíciók törlésével, minden program telepítése után körülbelül 80 GB szabad tárhelyünk lett, ami kiegészíthető külső HDD-vel, pen drive-val és a már említett felhőkkel. A 11,6"-es képernyőt szintén szokni kell. Ez tabletnél nagy (emiatt kényelmetlen, nehézkes kicsit billentyűzet nélkül használni), laptopnál kicsi. Viszont használható, mivel a felbontás (1920×1080 képpont) van olyan nagy, hogy átlátható legyen a képernyő és a kép minősége kifogástalan még erős háttérfény vagy napsütés esetén is. Egyáltalán nem volt fárasztó napi több órán keresztül használni. A cikk elején említett mini-HDMI – HDMI konverterrel a képet egy nagyméretű monitorra vagy tv-re kilőve pedig teljes értékű munkaeszközt kapunk. Egy apró zavaró dolog van, amiről viszont nem a Samsung, hanem a Microsoft mérnökei tehetnek, ez pedig a csempék mérete. Míg nagy képernyőn nézve szép, addig a 11"-os képernyőn túl nagyok a csempék és nem néz ki túl jól a csupán három sornyi live tile.

2013-02-21- 6-49-32.jpg

Természetesen a/b/g/n wifi, bluetooth és beépített 3g modem van az Ativban. Ez utóbbi annyira jól működik, hogy a micro-SIM kártya behelyezése után azonnal használható. Összehasonlítás képpen a Latitude E6510-nél ez hosszas dialer/driver vadászat után működött csak. A külső perifériákat a 3 USB csatlakozón keresztül kapcsolhatjuk az eszközhöz. Kényelmes, hogy minden oldalon (bal, jobb és felül) találunk szabad portot. Ezen kívül „beépített” háttértárként használhatjuk a micro-SD kártyánkat. Ez azoknál lesz fájó pont, akiknek a fényképezőgépe – hozzám hasonlóan -, normál SD kártyát használ, de ez egy pár ezer forintos USB-s adapterrel áthidalható probléma és még mindig olcsóbb, mint lecserélni a meglevő eszközeinket.

Nézzük napi használat során. Mint, ahogy azt a bevezetőben is említettem, számomra a kompatibilitás és a hordozhatóság azon fő feltételek, aminek leginkább meg kell felelnie az eszköznek. Mivel az operációs rendszer pontosan ugyanaz, mint az asztali gépemen, így semmiféle kompatibilitási hiba nem lépett fel. A kijelző kényelmesen használható akár ujjal, akár a mellékelt stylussal. A magyar karaktereket is tartalmazó virtuális billentyűzeten gyorsan lehet gépelni, bár a képernyő közel felét elfoglalja.

2013-02-21- 6-51-58.jpg 2013-02-21- 6-52-28.jpg


Az akkuidő megfelelő (~7 óra), bár nem lett volna hiba, ha a Transformer-hez hasonlóan a billentyűzetbe is elhelyeztek volna egy másodlagos akkumulátort.

Verdikt: Tegyük fel még egyszer az alapkérdést. Képes az Ativ kiváltani az asztali gépet/notebookot? A válasz egyértelműen az, hogy igen. Kicsit árnyalva a választ: igen, a legtöbb esetben. És itt a legtöbb esetben kitétel a high-end játékon kívül körülbelül mindent le is fed.

A hardver és szoftver részek majdnem tökéletes összhangja valamint az, hogy nem egy RT-re lebutított Windows 8-at használunk, megmutatja, hogyan lehet tökéletes hibridet csinálni W8 alapokon (csak az RT-t kell elfelejteni), ami nem, hogy versenyképes az iOS/Android párossal, de messze maga mögött hagyja őket. Az Ativ jelenlegi vetélytársai a MacBook Air és a Surface Pro, de nyilván a piac nyitott annyira, hogy egyre több sub-notebook és hibrid tablet jelenjen meg. És ennek a versenynek is a felhasználók lesznek a nyertesei. Összességében a Samsung Ativ PC Pro lényegesen több pozitívummal rendelkezik, mint negatívummal. De ez utóbbiak nagy részével meg lehet tanulni együtt élni.

Sajnos itthon ugyan úgy nem lesz sikertermék a Samsung Ativ PC Pro, ahogy a Surface Pro sem. Ennek az oka az ára. A 300.000,- forintos árcédula sokakat elriaszt majd a vásárlástól (ezért már egy erősebb konfigurációjú laptopot lehet kapni), pedig az Ativ nagyon jó és bőven megéri az árát minden olyan esetben ahol a hordozhatóság és a natív Windows 8 által nyújtott lehetőségek, fontosak. Az én példám ilyen volt. Jelenleg nem tudom elképzelni, hogy a célnak jobban megfelelő hibriddel találkozzak a közeljövőben. A két értelmetlenül kihagyott periféria (micro-HDMI átalakító és egy bluetooth egér) beszerzése után egy napi használatra beállított laptop vagy asztali gép teljesítményét kapjuk meg egy könnyen mobilizálható, kényelmes és szép eszközben.

Megjegyzés. a cikk az író saját tapasztalatin alapuló, erősen szubjektív gondolat- és élményhalmaz, emiatt semmiképpen nem tekinthető kőbe vésett és végtelenül objektív bemutatónak. Az esetleges túlzott negatív vagy elfogultan pozitív megjegyzések csupán az én személyes véleményemet tükrözik.


Kiegészítés: biztosan van, akit érdekel, mire fel a cím. A válasz igen egyszerű: szerzőnk nem sokkal előbb jutott hozzá a cikkben szereplő készülékhez, mint hogy a Samsung révén szerkesztőségünk megkapta tesztelésre annak kisöccsét, az Ativ Smart PC-t. A második rész annak tesztje.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr905064127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása