WinMagazin

2013-01-22 07:30 Hooshee Szólj hozzá!

Az a helyzet, hogy el voltam kényeztetve. Az ember előbb vagy utóbb, de megtanulja (jobb esetben nem a saját kárán), hogy a telefont menteni kell. Bár a naptárunk és a kapcsolataink ma már szinte biztosan szinkronizálva vannak egy, vagy akár több helyre, így azok valószínűleg nincsenek veszélyben, de sok minden más, a fényképeink, a letöltött alkalmazásaink beállításai, vagy az azokban keletkezett adatok igen, pedig ezek legalább olyan fontosak. Így aztán rendszeresen készítettem mentést a telefonomról, és volt rá példa, hogy vissza is töltöttem: a telefon pedig, ahogy annak lennie kell, szépen beállt arra az állapotra, ahogy a mentéskor állt: widgetek, kezdőképernyők, telefonkönyv, alkalmazások, fiókbeállítások, minden, ahogy hagytam, mindez gyakorlatilag egy gombnyomásra, le is, fel is.

backup_1.png

Mikor megvettem a Lumia 920-at, kissé fájt, hogy csak a kapcsolatokat tudta átvenni a szintén Nokia gyártmányú N8-ról, de sebaj, arról csináltam egy teljes mentést, ha nagyon muszáj, elő tudom kaparni belőle az SMS-eket, ez van. Aztán némi apptelepítgetés, kontaktállítgatás, csempeáthelyezgetés után úgy gondoltam, itt az ideje megcsinálni az első mentést. Bevallom férfiasan, nem nagyon olvastam utána, hogy hogyan kell, bíztam az ösztöneimben és a sokat reklámozott intuitivitásban. A gépre dugva a saját szoftver finoman szólva sem halmozott el lehetőségekkel, és a mentés lehetősége egyáltalán nem volt köztük. Hmm. Sebaj, a régi telefon is tudott memóriakártyára menteni, lássuk, hátha van valami a menüben ami jó lesz. Volt is, de nehezen csalódhattam volna nagyobbat. Offline lehetőség semmi, néhány dolgot fel tud menteni a Skydrive tárhelyre. Hogy pontosan miket?

  • Kontaktlista
  • Híváslista
  • Fiókok
  • Szöveges üzenetek
  • Fényképek (ez ugye eleve kicsit merész, ha valaki sokat fotózik, mert egyfelől hamar elfogy az ingyen tárhely, nem is beszélve a mobilinternet-csomagról)
  • Néhány beállítás (Internet Explorer kedvencek, telefon beállításai, beállított színséma)
  • Alkalmazások listája

Ízlelgessük, listája. Nem az adataik, nem a beállításaik, csak hogy mi volt telepítve (amit egyébként megmond a Market enélkül is). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha mondjuk vezetjük a tankolásokat egy megfelelő appban, aminek esetleg nincs saját mentési lehetősége (vagy van, de nem állítottuk be), és a telefont bármilyen okból újra kell telepíteni, akkor ezeket az adatokat buktuk. Nem beszélve az Angry Birds szintjeinkről :) Amit pedig el tudunk menteni, azt is csak a Skydrivera. Hogy ez miért baj? Azért, mert a telefon újratelepítése után egyetlen esély van azt választani, hogy szeretnénk visszatölteni a mentést, ha az első bekapcsolásnál a szűz állapotról indulást választjuk, akkor ez az ajtó véglegesen (vagy legalábbis a következő resetig) bezárul. Ami még önmagában nem fájna, viszont amennyiben a visszatöltést választjuk, úgy azt nem tehetjük meg wifi kapcsolaton, hiszen még nem tartunk ott a beállításokban. Ördögi kör, igaz? Ezért aztán SIM kártya és mobilinternet előfizetés nélkül a mentésünk nem is elérhető, ráadásul ha kicsit több képünk és miegyebünk volt elmentve, akkor hamar elfogyhat a drága mobilcsomag. Azt pedig végképp megálljuk majd nevetés nélkül, ha mindezt esetleg roaming tarifával kéne megcselekednünk.

backup_cartoon.gif
Egy szó mint száz, ez bizony nem mentés. Ez egy részleges szinkronizálás, és még annak is erősen hiányos. Egy ilyen szintű backup már a 20. században is erős szemöldökhúzogatást vont volna maga után, 2013-ban pedig egész egyszerűen elfogadhatatlan. Különösen az, ha azt nézzük, hogy a Windows Phone 7-hez adott Zune PC Desktop mindezeket tudta, így nem csak hogy hiányzó funkciókról beszélünk (mert azokból is akad szép számmal, és akár egy külön postot is megér majd), hanem egyértelmű visszalépésről. A Microsoftnak nagyon gyorsan lépnie kell, mert bár most még nem sok felhasználónál merült fel, hogy szüksége legyen a telefon visszatöltésére, de ahogy az idő telik, egyre többen fogják megpróbálni, és egyre többen lesznek NAGYON mérgesek, ha a fenti problémákkal szembesülnek. Ekkora hibát pedig egy feltörekvőnek számító platform egyszerűen nem engedhet meg magának.

Forrás, ihlető: AllAboutWindowsPhone
Illusztráció: AllAboutWindowsPhone, Glasbergen.com

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr235031228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása