WinMagazin

Harmincezer diáknak biztosít a Microsoft legmodernebb, felhő alapú technológiájára alapozva e-mail szolgáltatást, belső intézményi címet 50 gigabájtos tárhellyel és 1 terabyte-os személyes tárhelyet a Debreceni Egyetemen. A rendszer bevezetését és üzemeltetését a Microsoft innovatív technológiáinak köszönhetően a nagy hagyományokkal rendelkező egyetem lényegi beruházás nélkül tudta megvalósítani, mert az annak az 52 milliárd forint értékű támogatásnak a része, amelyről 2012-ben állapodott meg Magyarország kormánya és a Microsoft Magyarország.

debr_foep2.jpg

A debreceni campus diákjainak korábban nem volt egyetemi címük, az egyetem és a hallgatók közötti kommunikáció során olyan privát címeket használtak, mint a freemail, gmail és citromail. Az ezekkel való kommunikálásban sokszor problémák adódtak; a tanárok és a diákok közötti e-mail kommunikáció sokszor nem ért célba, viszapattantak a levelek. Ráadásul a városban sok cég és szolgáltató kínál kedvezményt az egyetemistáknak, és ezek igénybevételéhez szükség van belső, egységes, egyetemi e-mail címre.

A cég és a Debreceni Egyetem együttműködésében nemcsak a belső levelezés valósul meg, hanem a egyetem automatikusan hozzáfér az Office 365 számos egyéb szolgáltatásához, mint például az oktatás során kiválóan használható elektronikus dokumentum-megosztó, videókonferencia és online közös munka lehetőségéhez, és 50 gigabájtos tárhelyet. Az elektronikus dokumentum-megosztó, egy nagyszerű eszköz az oktatás támogatására: a dokumentumokat a tanárok és diákok egyaránt szerkeszthetik és megoszthatják egymás között. A videókonferencia pedig fontos segítség lehet a nemzetközi projektek lebonyolításában, és így a Debrenceni Egyetem megerősítheti nemzetközi jelenlétét is.

„Az ország sikerét a hallgatók, valamint az egyetemekről kikerülő, jól képzett fiatalok versenyképességére építhetjük. Hiszünk abban, hogy nemcsak Magyarország, de saját sikereinkhez is hozzájárulunk akkor, amikor a világ legmodernebb technológiáit bocsátjuk a legnevesebb magyar egyetemek rendelkezésére” – mondta Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási csoportvezetője. „A kritikus fontosságúnak minősülő hallgatói belépési adatok nem kerülnek ki az egyetem szervereiről: az együttműködés különlegessége egy olyan biztonsági megoldás, melynek köszönhetően a felhasználók azonosítása még az egyetem saját szerverein történik” – tette hozzá Merényi Ádám. Mindez úgy valósulhat meg, hogy a Microsoft technológiáit összekötötték az egyetem által használt felhasználó azonosító rendszerrel.  

A legmodernebb technológiák bevezetésének hardver- és szoftverköltségén több tízmillió forintot takarított meg az oktatási intézmény. „A döntés során a biztonság mellett (hiszen a hallgatók adatait a Debreceni Egyetem szervere kezeli, itt történik a hallgatói hitelesítés) az is fontos szempont volt, hogy mivel nem kellett új szerverhátteret üzembe helyezni, jelentősen könnyebb az üzemeltetés. 30 000 hallgató egy Esztergom méretű kisváros lakosságával egyezik meg – ezt tudjuk a Microsoft által biztosított megoldással költséghatékonyan és biztonságosan kiszolgálni.” – mondta el Tóth Attila, a Debreceni Egyetem informatikai vezetője.

A világszinten is a legmodernebbek közé tartozó szolgáltatást a Debreceni Egyetem meglévő hallgatói már használhatják, az idén felvettek pedig a beiratkozáskor kapnak olyan egyedi e-mail címet, amelynek a vége az oktatási intézményre utal, ily módon is erősítve az egyetemi közösséghez tartozást.

Az egyetem és a szoftvercég együttműködése a jövőben tovább folytatódik: a Microsoft szakemberei képzéseket tartanak majd az egyetemen, így a hallgatók ingyenesen megtanulhatják a most bevezetett technológiák használatát, s azt, hogyan használhatják a felhő alapú alkalmazásokat a tanulás során és a nemzetközi tudományos életben. A Microsoft Magyarország az ország több más egyetemével működik együtt, és tervez hasonló, innovatív együttműködést.

A Digitális Oktatási Alapcsomagról:

Magyarország és a Microsoft Magyarország sikeres együttműködésének eredményeként 2012-től még hatékonyabb tanulási és tanítási környezet válik elérhetővé hazánk oktatási intézményeinek részére. A Microsoft felajánlásaként minden köz- és felsõoktatási intézmény ingyenes igényelheti az úgynevezett Digitális Oktatási Alapcsomagot. A megoldáscsomag része – többek között – az intézményi és diáklevelezés, a csoportmunka, az intranet, vagy éppen az előadás-sugárzási és videokonferencia-lehetőség is.

A Digitális Oktatási Alapcsomag által kínált korszerű tanulási környezetet a diákok és hallgatók az iskolán kívülről, otthonról is elérhetik. Ennek köszönhetően a jövő nemzedéke már a tanulmányai során közvetlen tapasztalatot szerezhet arról, mit jelent a távoli munkavégzés, a coworking és a mobilitás egy olyan korban, ahol az ún. felhő-alapú szolgáltatások alapvetően változtatják meg az emberek viszonyát a munkaidő, vagy a fizikai értelemben vett munkahely fogalmaihoz.

Forrás: Microsoft sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr966681755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása