WinMagazin

A Windows Phone facebook csoportunk egyik olvasója úgy döntött, hogy elkezd használni egy Lumia 625 telefont. Szerencsére megoszotta velünk tapasztalatait, mi pedig megoszthatjuk Veletek. A következő néhány napon egy mini sorozatban olvashatjátok Kovács Zsolt ismerkedését a 625-ös Lumiával. Kellemes időtöltést kívánunk hozzá!

lumia625.jpg

Második nap: lelkiekben felkészültem, hogy ez bizony a szívás napja lesz. Még csak fél 9, de őrjöngök. Mivel alapvetően Google-ben van a levelezésem, így vadonatúj-karcmentes-lapfòliás Nokia telefonomat ennek megfelelően kezdtem el beállítani. Megette a Google-t: hurrá! Hozzáteszem: annyira megszoktam, hogy csak azokról az emailekről kapok értesítést, amelyek fontosak, hogy azért dobtam egy hátast a 100 olvasatlan levél láttán. Cégesen a Google Drive-ot használjuk, úgyhogy elkezdtem keresni egy jó Google Drive alkalmazást. Aztán feladtam, és beértem egy kevésbé jóval is (Metro Drive).

A következő lépcső egy Trello kliens felkutatása volt. Ez egy olyan platform-program, amin a cégnél a melókat kiosztjuk. Siker. Van. Szép is. Tetszik is. Könnyen használható. Csak (mert mindig van egy csak) nincs értesítés funkció. Annyira megszoktam, hogy ciripel a telefon, ha valamelyik kolléga egy „kártyára" beírt valamit. Itt most semmi. Ezt követően keresni kezdtem egy google hangouts programot (mert előfordul, hogy valamelyik kollégával „távbeszélni” kell). Zéró,nulla, egy sem. Nem találtam WP 8.1-re egyetlen használható Google Hangouts klienst sem. Na, itt kezdtem ideges lenni igazán. Az hogy nem találtam egy használható Google Plus klienst már meg sem lepődtem. Szégyen... (Google-nál tessék reklamálni, a szerk)

Sajos rápihenés nélkül folytattam: Facebook. Digitális életem legnagyobb részét a Facebookon töltöm. Úgyhogy igazán érzékenyen érintenek a telefon facebookos hiányosságai. Első megdöbbenésem, hogy nincs hanghívási lehetőség. Nagyon gáz. Aztán jött a következő meglepetés: a kommentekbe töltött képek nem látszanak. Ne mááá'... És nincs vége.  A facebookon látható képeket nem tudom lementeni. Óóóóóó, anyám! És egy kis ajándék: a telefon forgatásakor sem a facebook app, sem a facebook messenger képernyője nem mozdul, nincs fekvő üzemmód. Mééé', anya, mééé'? De, hogy ne csak a leszólás legyen: szép a billentyűzet. Kellemes. A jegyzetelő program is tökéletes, szerencsére nincs agyonbonyolítva, mintha csak a Google Keepet használnám.

Forrás: Kovács Zsolt
Az illusztráció forrása: Nokia Lumia 625 termék oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr466599287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tateqq 2014.08.13. 09:18:35

A Google ahol csak tudja, akadályozza a Windows Phone-t. Ami nem lenne baj, mert a Microsoft is tudja nyújtani a szolgáltatások nagy részét, csak ilyen esetekben mikor nincs választás, hogy mit használ az ember akkor rögtön idegesítő, hogy wp-n nincs rá app. A facebook hanghívás hiányáért lehet a Facebook Inc.-t szidni, a messenger appot ők adták ki. Másrészről viszont nem értem, hogy miért kell egy ilyen "gyerekcipőben" járó WOIP szolgáltatást használni mikor ott az évtizedes Skype, de még a Viber is jobban működik. Az üzenetküldés is a Facebook messengeren egy nagy bughalmaz volt, mostanság kezd viszonylag stabillá válni. Persze kényelmes, mert ha már felvettem egymillió ismerőst, akkor rögtön tudjak vele beszélni, ne kelljen másik szolgáltatás. A fektetett nézet érdekes kérdés, de az esetek többségében pont használhatatlan, mert a billentyűzettől nem látni az üzeneteket. Összefoglalva a leírt siránkozások 98%-a a Google miatt van!

gh14 2014.08.13. 10:44:13

Akinek a virtuális élete, vagy a munkája ilyen szinten a google-től függ, és nem tud, nem akar váltani, nem biztos, hogy jó választás a WP.

The Cube 2014.08.13. 10:52:45

Tényleg botrányos, hogy a Microsoft pl elhozza az összes szolgáltatását a többi platformra, a Google pedig szabotálja őket, főleg a WP-t azzal, hogy nem fejleszti le az appjait, sőt ott akadályozz, ahol tudja. Annyi szerencséje van a MS-nek, hogy minden Google szolgáltatásra van egy kb olyan színvonalú a sajátjai között.

nicu71 2014.08.13. 10:57:53

Hm..facebookról gond nélkül mentem a képeket,hosszan rányomva-kép mentése,problem?

delejes 2014.08.13. 14:15:19

Nekem két hétig tartott a szentségelés. Másfél éve vettem a 620-ast, akkor még a platformon kívüli appok gyerekcipőben jártak, azóta sokat fejlődött a dolog. Átszoktam az MS szolgáltatásokra, és mondhatom, hogy a google-val egyenértékűek, vagy még jobbak is. Az FB másodlagos, megelégszem azzal, amit az FB itt nyújt.
Ami talán hátrány, az a file-kezelés, mert néha jó lenne usb drive-ként használni, és esetleg a telón szerkeszteni, megnézni. igaz van egy app ami megoldja, de nem az igazi.

A tesztelő észrevételei jogosak, de igazából ez csak akkor értelmezhető, ha valaki ennyire google függő alkalmazásokat kénytelen használni, "oprendszer szűzeknek" szerintem ideális.

plumpy80 2014.08.13. 14:48:25

Nyilván a google szándékosan hátráltatja a dolgokat. Szaros iPhonokra meg érdekes, de nem. Szóval nem biztos, hogy a google-lel van a baj... Persze lehet, de azért ezt így kijelenteni, hogy szándékosan azénemhogy kicsesszünk a wp-sekkel kicsit túlzás

TheRminator 2014.08.13. 15:05:10

@plumpy80: Szerinted akkor pl miért szabotálja az MS youtube alkalmazását? Olyan feltételeket szab, amit a Google sem teljesít a saját programjain IOS és Droidon. Aztán amikor a Gugli bojkottálta a gmail push-t wp-n? stb. stb.

C4rt3r 2014.08.13. 16:15:20

@plumpy80: A "szaros iPhone-ok"-ra pontosan ugyanúgy hátráltatja a google a dolgokat. A gyári mail app és a gmail nem jóbarátok, magyarul használhatatlan benne. A google keep-nek nincs iOS portja.
Tavaly, mikor a google megszüntette a latitude-ot és integrálta a butább, használhatatlan verzióját a google+-ba, akkor arra is hónapokat kellett várni, mire kijött iOS-ra.

Én ettől függetlenül teljesen megértem a google üzletpoltikáját: aki jól akarja használni a szolgáltatásaikat, használja az ő operációs rendszereiket.

Na, amióta ezt felfogtam és elfogadtam, azóta nem használok egy google szolgáltatást sem. Használja az, akinek androidja van, én nem gyötröm magam fölöslegesen.

C4rt3r 2014.08.13. 16:21:44

A cikk írójától kérdezném, hogy alkalmazásokat hogy lehet telepíteni a windowsra?
Lehet olyan kényelmesen, mint androidra, vagy körülményes, mint az iOS megoldása?

Google hangouts helyett mi a microsoft chatmegoldása? Esetleg a skype-ot erőlteti?

JoeX 2014.08.13. 18:12:56

Alkalmazás telepítés Windowsra. Desktopon nincs változás, "Metro"-ra ott az áruház. WP-re szintén áruház. Egyáltalán nem körülményes, szerintem ez mindenhol kb így működik. A hangouts-ot nem ismerem, de két megoldása van a Microsoftnak. Az egyik ugye a Skype, az üzleti felhasználóknak pedig a Lynch. De más chat appok is működnek Windowson és WPn egyaránt.

C4rt3r 2014.08.13. 19:51:19

@JoeX: gyanítom ez életem legpontatlanabb kérdése volt, azért lett ilyen a válasz :) Tehát a windows phone 8.1 rendszerre való alkalmazástelepítés érdekel. Azt írod mindenhol így működik, emiatt nem tudom melyikre gondolsz: az android-iskolára, vagy az iOS-ra? A kettő gyökeresen különbözik.
Androidon pécén kiválaszthatod a marketban az alkalmazást és onnan tudod egyből telepíteni a készülékre, nem kell a telefonon matatni.
iOS-on mindenképpen a telefonon kell bohóckodni egy telepítéshez, nem tudsz kényelmesen kattintgatva telepíteni.
A windows phone 8.1 rendszer melyikre hasonlít? Vagy miben tér el ezektől?

Tateqq 2014.08.13. 20:30:10

@C4rt3r: PC-n böngészőben is lehet a wp áruházban nézelődni, minden appnál ott a telepítés gomb, persze be kell jelentkezni a telefonon használt accal. Ha a telefonod netre csatlakozik akkor már települ is a app. Mondjuk sunyi mert csak azt veszed észre, hogy feltelepült. :)

delejes 2014.08.13. 22:15:39

@C4rt3r: Mint az android. A WP áruházból pc-n keresztül elküldve, vagy a telóról közvetlenül. Az appok eltávolítása is egyszerű, egy gombnyomás.

JoeX 2014.08.14. 00:45:51

@C4rt3r: "Tehát a windows phone 8.1 rendszerre való alkalmazástelepítés érdekel." Nos a helyzet az, hogy a telefonon van egy áruház alkalmazás, amit elindítva tudsz alkalmazásokat telepíteni. Ezen kívül az áruház webes felületéről gépen is elintézheted az alkalmazás telepítését. És harmadik lehetőségként SD kártyára is másolhatod az alkalmazást, aminek a telepítését majd a telefonos áruház alkalmazással tudod megtenni. Remélem most már pontos volt a válasz :)

2014.08.14. 09:51:12

Telefon mire van? Telefonálni wazzeg, sms-t írni, meglesni a facebookot (igen egyszerű képeket letölteni). Aki ilyen-olyan társasági appokat akar, az ragasszon fel hűtőmágneses jegyzettömböt a cégnél, vagy vegyenek egy táblát. Esetleg outlookban oldják meg. De érzem hogy jön az a kor, ahol már a telefonnak állandóan csipognia kell, hogy "kilégzés-belégzés-kilégzés-belégzés".

Egy Lumia 620 tulaj

C4rt3r 2014.08.15. 15:14:50

@JoeX: Pontosan erre gondoltam, köszönöm a részletes leírást! Cserébe fel tudom ajánlani iOS tapasztalataim, ha kérdés merül fel valamikor.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.18. 15:03:10

@Tateqq: A Viber nem működik a WP telefonok többségén és hiányzik belőle pár funkció a droidhoz képest. A Skype a nyerő, az legalább kompatibilis a házon belüli rendszerrel.

@HUN_Sector: Sokan úgy érzik, hogy nem élnek, ha nem érhetik el a Facebookot pár órára...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.08.19. 22:51:15

@Online Távmunkás: Azt hiszem, a Skype felhasználói száma csökkeni fog, hogy a WP7-en le lett tiltva...

2014.09.22. 13:17:48

"Tényleg botrányos, hogy a Microsoft pl elhozza az összes szolgáltatását a többi platformra, a Google pedig szabotálja őket, főleg a WP-t azzal, hogy nem fejleszti le az appjait, sőt ott akadályozz, ahol tudja."

Miért botrányos? A Linuxosok meg pattogtak, hogy a Microsoft direkt szívatja őket azzal, hogy pl: az Office-t nem készíti el nekik natív alkalmazásként. De hát a Linux részesedése jó esetben is 1-2% között mozog - mégis, minek tenné meg? Ráadásul a programokért felelősséget is kell vállalni, rendesen karbantartani, hibajavításokkal és biztonsági frissítésekkel ellátni, plusz korrekt dokumentációval. Egyszerűen nem érdeke, több száz esetleg ezer embert foglalkoztatni arra, hogy egy marginális platformon is (ami ráadásul ezerfelé töredezett, rengeteg disztribúcióval és számtalan DE-vel rendelkezik) elérhetővé tegye, akik amúgy is Libreoffice-t nyomnak. Ha ki is adná, fogadok hogy egy kezemen megszámolnám hányan használnák. Ja,és akkor majd más lenne a hiba, nincs rá DirectX. Nevetséges.

A G meg ugyanígy van a 2,5%-os globális részesedéssel bíró WP-vel... akik amúgy is OneDrive-t meg Exchange-t használnak. Ne félj, más lenne az ábra, ha nagyobb szeletet hasítana ki a tortából.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása