WinMagazin

Kis hazánkban is egyre nagyobb szerepet kapnak szerencsére a WP8-as telefonok. Elsősorban a Nokia Lumia variánsok. (Legalább is az év eleji, nem reprezentatív felmérésünk a Facebook csoportunkban azt mutatta, hogy 107:14 volt az arány a Lumiák javára, vagyis kb. 10-szer annyi Lumiát használnak, mint HTC-t vagy Samsungot) A nemrég megjelent Black, illetve a korábbi Amber frissítések, valamint a GDR3-as javítócsomag kis keveredést okoztak. Elsősorban, hogy melyik mit is csinál és melyiket mire is lehet telepíteni. Az alábbi sorokban megpróbáljuk kicsit elrendezni az információkat.

update.jpg

Kezdjük az alapokkal. Kétféle frissítés létezik. Az egyik az operációs rendszerre vonatkozó OS-frissítés. Ezeket a Microsoft adja ki. Ilyen volt a GDR2, vagy az aktuális GDR3. Ezen frissítések minden Windows Phone 8-as telefonra telepíthetőek. Ezek mellett jelennek meg az úgynevezett firmware-updatek, amiket a telefonok gyártói készítenek a készülékeikhez és általában egy csomó, gyártóspecifikus alkalmazást is tartalmaznak. Ezek értelemszerűen csak az adott típusú telefonokra telepíthetőek, tehát egy HTC 8X-re nem lehet Lumia Black frissítést felrakni. Viszont a GDR3-at ugyan úgy lehet HTC készülékekre telepíteni, mint Lumiákra.

A GDR3 szolgáltatótól és készüléktől független javítócsomag a Windows Phone 8-hoz. A GDR3 a General Distribution Release rövidítése, vagyis egy általános javítás. Egyben az utolsó frissítés a WP8-hoz, a következő lépcső már a Windows Phone 8.1 lesz valamikor 2014 nyár elején. A napjainkban vásárolt készülékek már alapban GDR3-al érkeznek, a régebbi operációs rendszerrel (pl. WP8 GDR2) szerelt telefonok pedig frissíthetőek rá. Ezt a programcsomagot, ha PC-s analógiával próbáljuk érzékeltetni, úgy lehet elképzelni, mint egy javítócsomagot (Service Pack). Az ismert és javított hibák mellett jó pár újdonság is került bele. Ezek, a teljesség igénye nélkül, a következők:

  • 1080p HD kijelzők támogatása 5" illetve 6"-os készülékeknél
  • négymagos Snapdragon 800-as processzorok támogatása

Ezek azok az újítások, amiket a végfelhasználó nem fog észrevenni, hisz se a kijelzőt, se a processzort nem fogja senki otthon cserélgetni. Viszont a telefongyártóknak fontosak. Nézzük azokat az újdonságokat, amiket mi, felhasználók is találkozhatunk:

  • Autós üzemmód (Driving mode) - Bekapcsolása esetén szabályozhatjuk, hogy milyen értesítéseket kapjunk a záróképernyőn (lock screen) miközben vezetünk. Ignorálhatjuk a beérkező telefonhívásokat vagy SMS-eket, illetve automatikus szöveges üzenetet küldhetünk a másik félnek. Ezek mellett automatikusan kapcsolódik a megadott bluetooth eszközhöz, legyen az headset vagy akár autórádió is. 
  • Könnyű kezelés (Accessibility features) - Bővült azon lehetőségek tárháza, ami megkönnyítik a telefon használatát elsősorban az idősek vagy gyengén látók számára, Ilyenek megnövelt betűméret, a kontrasztos megjelenítés vagy a képernyőnagyító.
  • Internetmegosztás - Már lehetőségünk van bluetooth-on kapcsolódott eszközökön is megosztani a telefon internetelérését, nem csak WiFi-n keresztül.
  • Egyedi csengőhangok - Igen, végre lehetőség van egyedi csengőhangot rendelni az e-mailekhez, SMS-ekhez, hangüzenetekhez vagy emlékeztetőkhöz. Ráadásul ezt hívónként is beállíthatjuk.
  • Képernyő elforgatás (Rotation lock) - Szintén egy régen várt és alapnak számító szolgáltatás, mellyel kikapcsolhatjuk a képernyő automatikus elforgatását.
  • Tárterület karbantartása - Most már végre törölhetővé váltak az ideiglenes fileok. Elegendő a telefon háttértár beállításainál rápöckölni és már törlődnek is.
  • Alkalmazások egyszerű bezárása - A folyamatkezelőben (Vissza gomb hosszan lenyomva) az X-re kattintva bezárhatóak az alkalmazások.
  • WiFi már a telefon telepítésekor (vagy újratelepítésekor) működik, ezzel is csökkentve a mobil adatforgalmunkat.
  • A Bluetooth eszközök kezelése javult. Stabilabb a kapcsolat a telefon és az eszközök között és a zenelejátszás illetve a beszéd minősége is javult.

Akik Developer program (erről egy következő cikkben majd) felrakták a GDR3 Developer Preview verziót, azok a hivatalos GDR3 megjelenése után kaptak két kis javítást, melyek telepítése után a telefon OS verziószáma erre változik: 8.0.10521.155. Ezek csupán hibajavításokat tartalmaztak, semmilyen látványos elem nincs benne, csupán a verziószám változás utal a frissülésre.

Tehát összefoglalva 8.0.10521.127 vagy e feletti verziószám a GDR3-at takarja. Itt természetesen, hogy ne legyen egyszerű az életünk, lehet némi eltérés a készülékek illetve a mobil szolgáltatók alapján. (8.0.10521.127, 8.0.10521.142, 8.0.10521.150 vagy 8.0.10521.155).

A GDR3 minden készülékre és minden szolgáltató alatt telepíthető, mivel ez nem készülék függő frissítés. Ellenben a most következő ún. Amber és Black igen. Ez csak a Nokia Lumia WP8-as telefonok tulajdonosait érinti.

Persze a Nokia a saját útját követte, így a Lumiákra más időben, sorrendben és verziószámban érkeztek és érkeznek a frissítések. És bár minden készülékgyártó előtt nyitva áll a lehetőség, hogy  saját alkalmazásokat, rendszerszintű fejlesztéseket adjon a felhasználóinak, ezzel szemmel láthatóan csak a Nokia képes élni.

Az első ilyen Nokia Lumia specifikus frissítőcsomag az Amber volt, ami a GDR2-höz kapcsolódóan érkezett. Mivel ez már egy "régi" update, így a részletes bemutatástól eltekintenék, csak egy pár, Lumia specifikus újdonságot említenék, úgy, mint a javított képfeldolgozó algoritmus (ami előtte csak a 925 illetve 1020-as modelleknél volt) minden Lumia készülékre, Nokia Smart Camera illetve Nokia Pro Camera, Nokia Glance Screen és Nokia Colour Profile. Továbbá a két-kattintásos felébresztése a képernyőre valamint a készülék elhallgattatása a telefon lefordításával. És így tovább. Az alábbi kis táblázat részletesebben bemutatja, hogy melyik új funkció melyik készüléken lett elérhető az Amber frissítéssel.

1ambergrid.png

Ezután térjünk rá a friss csomagra, a Black-re. Itt most a T-Mobilos olvasók keze kicsit ökölbe fog szorulni, mert ők azok, akik az Ambert is meglehetős késéssel kapták meg és még most is van olyan készülék, amire csak ők nem kaptak még Black frissítést. A naprakész állapot ezen a linken olvasható, érdemes időnként ránézni azon Lumia tulajdonosoknak, akik még nem tudtak Black-re frissíteni.

Tehát a Black egy GDR3-ra épített frissítéscsomag. Lássuk az újításokat részletesebben:

  • App folder - Régen vártak már a Windows Phone felhasználók a konkurens mobil operációs rendszereken már régóta ismert és használt lehetőségre, miszerint az alkalmazásikonokat lehetséges legyen mappákba rendezni. Az App folder pontosan erre szolgál.
  • Nokia Glance Screen 2.0 - Az Amberben megjelent Glance Screen továbbfejlesztett verziója. Már többféle értesítési forrást képes kezelni a megszokott telefon, levelezés, sms mellett ezen keresztül tud értesíteni minket minden olyan alkalmazás, ami a szabványos értesítési metódust használja, például a Facebook, Twitter, WhatsUp vagy akár bizonyos játékok.
  • Alacsony fogyasztású Bluetooth támogatása, aminek elsősorban a sportolók fognak örülni, mert a legtöbb sportoláshoz használt bluetooth kiegészítő már LE (low energy) szabványú. A lényege, hogy az eszközök kevesebb energiát fogyasztanak, vagyis tovább használhatóak egy feltöltéssel.
  • Nokia Refocus - Képjavító szolgáltatás a legalább 1 GB RAM-al szerelt készülékekhez.
  • Nokia Beamer - A Beamer segítségével bármit megoszthatunk a telefonunkról (akár magának a telefonnak a képernyőjét is) szinte bármilyen eszközzel. Az egyetlen kitétel, hogy a "másik" eszköznek támogatnia kell a HTML5 szabványt. Ettől eltekintve bármi lehet, akár egy másik telefon, vagy egy okos TV is. Ehhez is minimum 1 GB RAM-al rendelkező telefon kell.
  • Nokia Storyteller - A tavalyi évben a Lumia 1520/2520 készülékeken bemutatott Nokia Storyteller a Black frissítésnek köszönhetően elérhető minden Lumiára. Az alkalmazás segítségével helyszínek és időpontok alapján is csoportosíthatjuk a fényképeinket, amiket ráadásul a térképen is képes megmutatni, hogy hol készültek. Jópofa és hasznos szolgáltatás azoknak, akik fényképezésre vagy élménybeszámoló készítésére (is) használják a telefonjukat.
  • Nokia Camera - A két korábbi alkalmazás (Pro Camera és Smart Camera) összegyúrásából jött létre egy átfogó kamera program, amely idáig a PureView képes Lumiákon volt csak elérhető, de most már minden WP8-as készüléken használható. Illetve a 1020-as készülékeken lehetőség lesz RAW formátum használatára is (akik DSLR kamerát használnak, azok tudják, hogy mekkora előny a nyers képadatok tárolása ha később azt szerkeszteni vagy módosítani akarjuk például Lightroomban)
  • Továbbfejlesztett képalkotó algoritmus, ami elsősorban ismét a 1020 felhasználóknak fog kedvezni, mivel az algoritmus lényegesen alacsonyabb zajszintű képeket fog eredményezni.

Sajnos csak a Nokia tiszteli annyira a vásárlóit és/vagy érzi annyira fontosnak a platformot, hogy időt, pénzt és erőforrásokat szán az egyedi fejlesztésekre. Aminek meg is van az az eredménye, hogy szépen-lassan a Windows Phone 8 egybeforr a Lumiával. Ez a Nokia-Microsoft fúzió eredményeként még inkább így lesz. Ami persze egyrészt nagyon jó a Lumiát választó felhasználóknak, másrészt kicsit szomorú, hogy se a HTC, se a Samsung nem érzi szükségesnek, hogy felvállalja a platformot. Ez mondjuk a Samsung részéről még érthető is, hisz ők elég komolyat gurítottak az Androidos világban, de a HTC esetében ez a lépés több, mint furcsa. Főleg, hogy a HTC 8X referencia készülék volt. Természetesen a Nokia bekebelezése után az elsődleges készülékek a Lumia család tagjai lesznek, de talán elfért volna még egy-két gyártó egy-két készüléke a palettán. (Személy szerint, mint 8X tulaj, ezt sajnálom, és egyértelmű, hogy a következő készülék egy Lumia lesz).

És most jöjjön a "fekete" leves. A Black frissítés és a szolgáltatók.Mivel a szolgáltatók saját hatáskörükben döntik el, hogy mikor kerüljön ki a frissítés az előfizetőiknek, így igen nagy különbségek vannak szolgáltatónként illetve készülékenként. Például a Telenoros 920 felhasználók már megkapták a Black-et, mit a T-Mobilos előfizetők még nem. De az 520 tulajdonosok egyik szolgáltatónál sem kaptak még Black frissítést. Célszerű kicsivel fentebb található linket nézegetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr965769065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bádoer 2014.01.22. 08:40:15

A telefonomon (Lumia 620, T-Mobile) az OS verziószám 8.0.10328.78
Ez GDR2?

eagleheart 2014.01.22. 09:38:04

a szolgálatók nem adnak a frissítést illetően valami hivatalos (vagy akár nem hivatalos) csatornán infót? általában a telenor a leglassabb, de most a t-mobile ül rajta valamiért amit nem értek

waces · http://blog.waces.hu 2014.01.22. 10:22:38

@eagleheart: adhatnanak, de altalaban nem adnak. a telenor mondjuk facebookon szokott infot csepegtetni, de azok alt nesze semmi fogd meg jol tipusuak "Telenor Hungary Köszönjük a türelmed! Információink szerint januárban kezdődnek meg a frissítések kiadásai, de pontos dátum még nincs az egyes típusok időzítéséről." gondolom a voda es t is hasonloan eros a kommunikacioban :)
a szolgaltato pontosan tudja, hogy mikor fogja "kiengedni" a frissitest, mert eleg komoly ellenorzes elozi ezt meg, tehat csak szandek kerdese lenne a felhasznalok informalasa

vprof 2014.01.22. 13:25:14

És mi a helyzet a Vodafone-nal? Ez a szolgáltatótól függő frissítés érinti a független készülékeket is?

eagleheart 2014.01.22. 14:15:05

@waces: kb erre gondoltam hogy tudják ők csak nem adják ki. jó lenne tudni, mert az ilyen verziófreakek mint én ilyenkor nagyon várják ezt :D

r1attee13 2014.01.22. 17:45:14

A WP7.8 most már kuka? Sohasem jön már rá ki semmi update?
(Csak jó tudni, hogy ha WP-t(azaz Nokiat) választ az ember, akkor azzal max 1.5 évig kalkuláljon...Nemsoká kijön a WP9 akkor meg majd a wP8 áll le?)

waces · http://blog.waces.hu 2014.01.22. 17:59:40

@r1attee13: igen, a wp7.8 az az ut vege. a wp8-rol wp8.1-re biztos, hogy mukodni fog a frissites. a wp9 az meg annyira a jovo zeneje, hogy nagy bizonyossaggal senki nem fogja megmondani, hogy egy adott keszulekre lehet-e frissiteni vagy nem. ez sokmindentol fog fuggeni, elmeletileg a mostani high-end keszulekek lehet frissithetoek lesznek wp9-re. csak a hw igenyek ismereteben lehet majd joslasokba bocsatkozni

Bádoer 2014.01.22. 20:56:24

@waces: és mikor várható ez a frissítés T mobilenél?

Gajdacsi Joakim 2014.01.22. 23:05:05

hello. érdeklődnék, ha a telóm (920) verziószáma 8.10517... akkor az meg nem gdr3? ha nem, akkor van-e lehetőségem frissíteni. független a telóm. köszönöm.

behor 2014.02.02. 14:42:13

Annyiban segítsetek már, hogy ha egy t-mobilos Lumia 625-öm van és Amber van rajta, akkor én is tudom majd elvileg a Black-re frissíteni? Mett ez nem annyira világos...

nagylajos 2014.02.04. 21:53:12

A Black telepítése után elromlott a bluetooth-om. Kis ideig csatlakozik egy másik mobilhoz, majd nem egészen fél perc múlva szétkapcsol... Más tapasztalt ilyet?

Jose Szegedi 2014.02.08. 14:30:10

Sziasztok!
Nekem is egy T-Mobil-os L820-am van aminek a Szoftverszáma 8.0.10328.78
Akkor Én mikor kapom meg a Black Frissitést?

Gyula Balogh 2014.02.08. 18:42:20

Telenor Lumia 625
3 napja van Bleck, nagy full.

hypnone 2014.02.09. 18:42:30

Üdv!
A kérdésem az volna, hogy a gdr3 a black-el együtt telepíthető? A cikket olvasva nem így értelmeztem, de lehet, hogy csak hülye vagyok. A kérdés azért merült fel bennem, mert nem bírok grd3-ra frissíteni, viszont azt tudom, hogy a black még nem érhető el nekem.
L820 t-mobile

hypnone 2014.02.09. 18:55:18

@hypnone: vagy ezt is csak úgy csepegtetik idővel?

waces · http://blog.waces.hu 2014.02.10. 06:49:20

@hypnone: igen. a kettő itt nagyjából egyet jelent. a black frissítés tartalmazza a gdr3-at és hozzá a nokia által kiadott firmware frissítést és a dedikált nokiás alkalmazásokat. a bogár-rovar analógia alapján a gdr3 külön is telepíthető (bármilyen wp8-as telefonra), de a black nem telepíthető gdr3 nélkül (mivel szervesen integrált).

Hínár10 2014.02.18. 20:03:38

Üdv!

A black frissítéssel kapcsolatban kérdezném, 820-as a telefon:

-Letölthető lesz-e az áruházból közvetlenül a Nokia refocus, vagy csak a proxy-s trükkel?
-Mi a különbség az amber-es glance screen és az új Nokia glance screen 2.0 között?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.02.18. 21:36:42

@Hínár10:

1. passz.
2. megjelennek rajta az értesítések és az „esti” szín nem scak egyféle lehet.

waces · http://blog.waces.hu 2014.02.18. 21:52:51

@Hínár10: igen,kozvetlenul,minden trukk nelkul toltheto a nokia refocus

Hínár10 2014.02.19. 11:42:25

Köszi!

De valami miatt nem megy.
Nokia üzletben rakták fel a black frissítést, utána megtörtént a telefon alaphelyzetbe állítása.
Az extrák+infó szerint Lumia Black van rajta.
Az áruházban meg sem találom Nokia refocus-t, Lumia Pusher-rel, Lumia System Updater-rel megtalálom de azt írja, hogy
ez az alkalmazás nem érhető el ehhez az eszközhöz

waces · http://blog.waces.hu 2014.02.19. 12:34:07

@Hínár10: hm. 820-ra trukkos (en nem azon probaltam, ezert irtam, hogy elerheto). mindjart nezek valami guideot hozza

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása