WinMagazin

Budapest, 2013. december 10. – Az okostelefonok, notebookok, táblagépek és játékkonzolok szinte minden hazai háztartásba betörtek már, egyre többen használják napi szinten ezeket az eszközöket. Sokan azonban még mindig nincsenek tisztában azokkal a veszélyekkel, amelyek az óvatlan felhasználókra - közülük is elsősorban a gyermekekre - leselkednek a digitális világban. A Microsoft beépített megoldásai ezen fenyegetések ellen védik meg a készülékeket használókat.

family-safety.jpg

A Bellresearch 2012-es Magyar Infokommunikációs Jelentése megállapította, hogy már a háztartások 57%-ában található számítógép, és 55%-ban van internet kapcsolat. Ugyan még nem érték el a PC-k szintjét, de az elmúlt években hatalmas fejlődésen mentek át az okostelefonok és a táblagépek is. Az eNet 2013 őszi kutatása szerint az internetezők 47%-ának van okosmobilja, és 15%-ának táblagépe.

Ez a több millió eszköz rengeteg lehetőséget nyújt a felhasználóknak a szórakozás, a tanulás, a munkavégzés és az információszerzés területén. Azonban sajnos az internetnek és a digitális világnak is megvan a maga sötét oldala, amelyek ellen azonban a megfelelő eszközökkel hatékonyan lehet védekezni.

Táler Orsolya, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta: "Rendszeresen fordulnak hozzánk gyerekek internetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekkel, leginkább komplex problémákkal. Egyre többeknek van okostelefonja, de sokan még nincsenek tisztában azzal, hogy ezek valójában mini számítógépek, amelyek használatakor ugyanolyan óvatosság szükséges, mint egy PC esetében. Szerencsére azonban a korszerű technológiai megoldások használatával, azaz némi tudatossággal és szülői odafigyeléssel a legtöbb probléma megoldható, a veszélyek pedig elháríthatók."

Biztonságban Windows rendszerű számítógépen, notebookon és táblagépen

A Windows 8-at futtató asztali PC-ken, hagyományos és átalakítható notebookokon, valamint táblagépeken elérhető a Családbiztonság szolgáltatás, amellyel speciális korlátozásokkal és engedélyekkel ellátott fiókok hozhatók létre a gyermekek számára, illetve megfigyelhető a számítógép-használatával kapcsolatos tevékenységük:

  • Megtudható, hogy merre jártak a gyermekek az interneten, milyen alkalmazásokat és játékokat használtak
  • Szükség esetén letilthatók vagy engedélyezhetők adott webhelyek vagy más tartalmak
  • Korlátozható a számítógép előtt töltött idő

A szülő így megadhatja gyermeke számítógép-használatának lehetséges időpontjait, a használható játékokat és alkalmazásokat, valamint azt, hogy mely alkalmazások jelenhetnek meg és tölthetők le számukra a Windows Áruházban. A gyermekek azonban természetesen nemcsak személyesen, hanem email-ben is küldhetnek kéréseket azokról az új alkalmazásokról, játékokról és weboldalakról, amelyekhez hozzáférési engedélyt kérnek. A kérések megválaszolhatók egyesével, vagy a Családbiztonság webhelyen egyetlen helyről kezelhetők.

A Családbiztonság rendszeres időközönként tevékenység jelentést küld e-mailben a szülő számára, amely összegzi, hogy mennyi időt töltött a gyermek a számítógép előtt, mely weboldalakat látogatta meg, milyen játékokat és alkalmazásokat használt, illetve milyen kifejezésekre keresett rá a népszerű internetes keresőkben. Az e-mail összefoglaló gyorsan, áttekinthetően sok információt nyújt a gyermek számítógépes tevékenységeiről, amely alapján módosíthatók az engedélyek és egyéb beállítások.

Biztonság okostelefonon

A legtöbb gyerek szereti az okostelefonokat, és mivel legtöbbjüknek nincs saját készüléke, gyakran szüleikén játszanak. De mi történik, ha játék közben véletlenül törli a telefon tartalmát, netán e-mailt küld a címjegyzékben lévő összes személynek? A Gyermeksarok kiküszöböli ezt a lehetőséget: olyan hely a telefonon, ahol a gyermek nyugodtan játszhat az oda felvett játékokkal, alkalmazásokkal, zenékkel és videókkal, más tartalomhoz azonban nem férhet hozzá.

A Windows Phone webhelyen elérhető Család szolgáltatással engedélyezhető, hogy a gyermekek Windows Phone 8-as telefonjaikon alkalmazásokat és játékokat töltsenek le, illetve ugyanitt felügyelhetők az alkalmazások és játékok letöltését szabályozó beállítások, köztük a játékbesorolások is.

Biztonság játékkonzolon

Magyarország legnépszerűbb játékkonzolja az Xbox 360, amely számos háztartás nappalijában vagy gyerekszobájában díszeleg. Szerencsére az Xbox 360 konzol és a hozzá kapcsolódó Xbox Live szolgáltatás egyaránt lehetőséget nyújt arra, hogy a szülők korlátozzák gyermekeik szokásait. A szülői felügyelettel a következő lehetőségek szabályozhatók:

  • mely játékokkal lehet játszani;
  • milyen filmeket és TV-műsorokat lehet megnézni;
  • mennyi ideig használhatják az egyes családtagok a konzolt naponta vagy hetente;
  • ki férhet hozzá az Xbox Live szolgáltatáshoz;
  • kell-e engedély a barátok meghívásának elfogadásához vagy a felkérések elküldéséhez

További információk a családbiztonsági beállításokhoz

I. Biztonság számítógépen, notebookon és Windows táblagépen

II. Biztonság okostelefonon

III. Biztonság játékkonzolon

Forrás: Microsoft sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr615689314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter