WinMagazin

A 2001-ben debütált Windows XP operációs rendszer korának legsikeresebb számítógépes platformja volt, de ma, 12 évvel később már sokkal komolyabb elvárásokat támasztanak a cégek az adatvédelem, a menedzselhetőség és a szabad munkastílus tekintetében, mint akkoriban. Nem meglepő tehát, hogy a Windows XP támogatása egy év múlva véget ér – 2014. április 8-tól a Microsoft nem nyújt támogatást a Windows XP felhasználóknak, és nem lesznek elérhetők számukra a biztonsági frissítések sem.

taf_xp.jpg

A Microsoft kis-és középvállalkozó (kkv) ügyfelei körében közel 500 válaszadó segítségével végzett felmérést­* az átállással kapcsolatban. A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 62 százaléka már értesült arról, hogy a Microsoft a közeljövőben megszünteti a Windows XP támogatását, és 42 százalékuk azzal is tisztában volt, hogy a vállalat emellett az Office 2003 támogatását is befejezi.A válaszadók több mint háromnegyede tudta, mindez azt jelenti, hogy az XP operációs rendszer nem kap a továbbiakban biztonsági frissítéseket.

A jól értesültség ellenére a kérdőívek elemzéséből kiderült, hogy sokan mégis ragaszkodnának a 12 évvel ezelőtti rendszerhez, egyrészt azért, mert a számukra fontos alkalmazások között vannak XP-refejlesztettek is (48%), másrészt azért, mert költségesnek ítélik meg a migrációt (39%). Ezekre a félelmekre készülve a Microsoft számos segítséget nyújt a hazai vállalkozásoknak a modernizáláshoz. Németh Zsolt, a Microsoft Magyarország kkv üzletágvezetője elmondta: „az átálláshoz a technikai szakemberek, üzemeltető cégek számos nyilvános tudástárt érhetnek el, az üzleti döntéshozók pedig különböző kedvezményes ajánlatok közül választhatnak. A migrálás során a kompatibilitási problémákra a Windows 8 Kompatibilitási varázslója és a modern Windows rendszereken futó alkalmazások is választ adnak.”

A DM-Ker Kft. Windows 8-ra való váltása során a következőket tapasztalta: „Az átállás csak előnyt hozott számunkra, üzletkötő kollégáinknak sokat jelent, hogy az ügyfeleknél történő tárgyalások során pillanatok alatt munkára kész noteszgépekkel dolgozhatnak, bárhonnan elérhetik postafiókjaikat és a szerveren található dokumentumokat” – mondta el Bátory Ferenc, a DM-Ker Kft. ügyvezető igazgatója.

A kutatás során kiderült, hogy minden negyedik válaszadó (23%) nincs tisztában azzal, hogy miért kellene váltania a támogatásának végéhez érő Windows XP-ről korszerűbb operációs rendszerre.

„Nagyon fontos tudni, hogy az XP támogatás befejezése után az operációs rendszer nem kap többé biztonsági frissítéseket, melynek következményeként a vállalkozás jövőbeni megbízható működése nem garantálható. A biztonsági faktoron túl érdemes azt is szem előtt tartani, hogy a készülékgyártók is már modern Windows-ra hangolva dobják piacra termékeiket, így könnyen elképzelhető, hogy egy újonnan vásárolt nyomtató, vagy lapolvasó nem képes megfelelően működni XP alatt. Egy járműiparból vett hasonlattal élve ez olyan, mintha egy cég olyan autóból álló flottát üzemeltetne, amelyhez már nem érhető el alkatrész” – tette hozzá Németh Zsolt.

Sokan,  akik még nem váltottak újabb operációs rendszerre, kedvezményes árú szoftverfrissítési ajánlat (50%), vagy egyedi laptop vásárlási akció (21%) mellett szívesen lépnének előre a fejlettebb platformra. Ezen kkv-knak jó hír, hogy a migrálást elősegítendő a Microsoft számos kedvezményes ajánlatot kínál, legyen szó új termékről, vagy szoftverfrissítésről.

A Microsoft minden cégnek azt javasolja, hogy a Windows XP-t és Office 2003-at futtató eszközeiket és rendszereiket már most, azaz még időben kezdjék átállítani modern Windows-ra, illetve Office 365-re, mivel az átállás annál költségesebb lehet, minél tovább ragaszkodnak az XP-hez.

A Microsoft legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-at úgy tervezték meg, hogy a modern üzleti környezet igényeit tartja szem előtt, és a Windows 7 legelőnyösebb tulajdonságait továbbfejlesztve hordozza: a gyorsaságot, a megbízhatóságot és a magasfokú biztonságot. Mindemellett a hagyományos asztali PC-k és notebookok mellett táblagépekre és egyéb érintőképernyős eszközökre is elérhető, így bármilyen vállalkozás igényeit képes kielégíteni.

Nyilvánosan elérhető tudástár: Windows XP átállási útmutató


*A felmérés nem reprezentatív.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr795572355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter