WinMagazin

Hanem például szerintem is. Mondjuk ki az őszintét: a Windows 8-cal kapott metrós Mail alkalmazást nem teszi ki az ablakba a Microsoft. Nem mondom, hogy abszolút használhatatlan lett volna, de irgalmatlanul lassan indult, már ha éppen volt kedve működni, csak beszélgetések szerint csoportosítva lehetett az e-maileket megtekinteni, és a beállítások sem voltak túlzottan bőségesek. Bezzeg a 8.1 egyik legnagyobb jósága az új Mail app, ami egyébként a Preview verzióban még nem volt benne.

Már egy ideje szerettem volna róla írni, erre tessék, kaptam rá ürügyet: a Microsoft munkatársai által vitt Windows Experience Blogon jelent meg tegnap egy remek kis bejegyzés az új Mailről, amiből megéri pár részletet közzétenni nálunk. Az írás Kipling Knoxnak, a Microsoft Windows kommunikációs alkalmazások csoport főnökének a műve, és tényleg igen érdekes dolgokat tartalmaz. Kezdjük talán három fontos és egyesek számára talán meglepő adattal:

  • a felhasználók 68 százaléka mobil eszközről éri el az Outlook.com fiókját;
  • többen használják a fiókjukat mobil eszközről, mint webes felületen;
  • az Outlook.com forgalma az elmúlt évben megháromszorozódott.

Mindenhol jó

Utóbbi egyébként nem csoda, a ráncfelvarrás jól sikerült, az egyik legjobban használható webes levelezőt sikerült megalkotniuk, meg aztán az outlookos e-mail cím is jobban mutat a névjegyen, mint a gmailes. Mivel az alkalmazás az outlook.comos fiókokra koncentrál alapvetően (bár természetesen más postafiókok használatára is tökéletesen alkalmas), ezért magától értetődik, hogy az online felülethez hasonlóan egyszerűnek és praktikusnak kell lennie. Mint már említettem, ennek a kritériumnak a Windows 8-cal érkező verzió nem igazán felelt meg, bár a dizájnon már érezhető volt a jó irány.

Az új Mail app alapvetően úgy tűnik, két szempontra koncentrál. Egyrészt, mint azt a cikk szerzője is körüljárja, a személyes és az üzleti kommunikáció, és azon belül a levelezés közötti különbség egyre jobban csökken. Ebben éppen az érintőképernyős eszközök játsszák a legnagyobb szerepet, mivel leginkább ezek szerepelnek leginkább, mint BYOD (hozd a saját cuccod) eszközök.

A tartalom a fontos

Hogy a konkurenciát is megemlítsük, egy ideje a Google levelezője is próbálkozik a tartalom automatikus osztályozásával. Több-kevesebb sikerrel. A Mail alkalmazás is valami hasonlót csinál. Természetesen outlook.com-os postafiókkal működik a legjobban. Semmi látványosról nincs szó, először az tűnhet fel, hogy a hírlevélnek látszó dolgok kapnak egy külön fakkot, és ugyanígy járnak a mindenféle közösségi levelek is, aztán a használat során szép apránként jelennek meg az oldalsávban a leggyakoribb partnereink. Esetemben jelenleg van egy mappácska a sejtitek kinek (annyit segítek, hogy nem Bélának hívják, és nem borostás az arca), meg van egy More címke, amit kibontva azokat látom, akikkel az utóbbi időben intenzívebb volt a levelezésem.

Az én szívemnek külön kedves, hogy a kiemelt e-maileket végre tényleg kiemeltként kezeli az alkalmazás. Van egy zászlós mappácska, abban gyűlnek az általam kiemeltként megjelölt levélkék. Persze emberek és szokások, tehát nem tudom, jó-e ez a megoldás annak, aki naponta három tucat e-mailt jelöl meg fontosnak, de nekem, aki havonta talán ha kettőt, ez éppen ideális. El ne felejtsem, automatikus válasz küldése is beállítható, ami hasznos szolgáltatás, és Microsoft levelező klienseinek illetve szervereinek is jó ideje része, végre ebben az alkalmazásban is megjelent.

Egy szónak is száz a vége, akit érdekel, az olvassa el Mr. Knox cikkét, mert biztosan talál benne érdekességeket. Aki még nem frissített 8.1-re, az várjon türelmesen, már csak két hét van hátra, és ő is hozzájut ehhez a valóban kiváló levelező klienshez. Ami azon (egyelőre sajnos kevés) metrós felületű alkalmazások egyike, amit valóban rendszeresen használok, mert jó. Mindeddig a rendszer telepítése után feltettem valami levelező klienst, ám amióta a Windows 8.1 van fent, ez elmaradt, mert a „gyári” megoldás végre pont megfelelő. A végén hadd említsek meg egy számomra kiemelten kedves funkciót: ha egy hivatkozás van az e-mailben, és rákattintok, automatikusan kettéosztódik a képernyő, és a Mail alkalmazás mellett nyílik meg a böngészőben a link. Ha pedig bezárom a böngészőt, a Mail automatikusan ismét teljes képernyős lesz. Logikus, egyszerű, praktikus, mi kell ennél több?

Forrás és illusztrációk: Windows Experience Blog via WMPoweruser

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr465550877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gh14 2013.10.04. 10:37:25

Ennek örülök.
Most már jó lenne, ha a Naptár alkalmazást is felturbóznák egy kicsi.

BlueTrack 2013.10.06. 19:30:34

És ennyit a 8.1-ről is, nesze metro fogd meg jól. Nem tudom miért kell erőltetni... Csempe nekem nem kell se mobilon, se táblán, se PC-n. Ahogy a legnagyobb magyar indián király mondta, ha észreveszed, hogy döglött lovon lovagólsz, szállj le róla! :-D

gh14 2013.10.07. 10:16:08

@pushalias:
Lehet tudni róla valamit?

És esetleg a Fényképek alkalmazás? :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.10.08. 07:13:12

@guti.haz14:

Az passz, de a naptár az teljesen átalakul.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása