WinMagazin

Bár a Windows 8-cal érkező Zárképernyő kellemes kinézetű volt, és egy alap szinten még személyre szabható is volt, kifejezetten mozgalmasnak azért nem nevezhettük. Ezért a 8.1-es verzióban a Zárképernyő kapott bizonyos fejlesztéseket, hogy még személyesebb és még hasznosabb legyen. Ezek között van a diavetítés funkció, illetve a Skype és a kamera integrációja. Amelyekről írhatnék saját cikket, azonban én annyira lusta vagyok Paul Thurrott beszámolója annyira jó, hogy inkább átveszem.

lock-screen-settings.jpgA Zárképernyő beállításai a Gépházból érhetők el, vagy a Top settings, vagy a PC & Devices menüből. Az egyes beállítások megnevezésének (elkészült lokalizáció híján) még nincsenek magyar megfelelői, így értelemszerűen az angol eredetiket fogom használni. Mint lejjebb látható, igencsak megszaporodtak a beállítási lehetőségek az eredetihez képes. Továbbra is választható állandó háttérkép, azonban megjelent a bevezetőben megemlített Slide show (kb. diavetítés) lehetőség is. A nagy durranás ebben az, hogy több mappa is megadható, ahonnan a rendszer véletlenszerűen kiválogathatja a vetítendő képeket, és ezek közé már a SkyDrive tárhelyünk mappái is hozzáadhatók.

lock-screen-mixed.jpgAz eredmény igen meggyőző tud lenni, ahogy váltakoznak a teljes és az osztott képernyős képmegjelenítések.

lockscreen-main.jpgVan még egy igen érdekes opció is, a Let Windows choose pictures for my slide show (kb. a Windows válasszon képeket a diavetítéshez). A Microsoft szerint ez valamelyest csökkenti a véletlenszerűséget, valamint némi intelligenciát csempész a képek kiválasztásába: például ha június van, akkor a korábbi évek júniusi képeit fogja megjeleníteni.

Az új Zárképernyő azonban nem csak a kellemes megjelenésről szól, néhány hasznos új funkcióval is szolgál. Egyes felhasználók például tabletjeikkel is készítenek képeket. Az ő dolgukat könnyíti meg a Microsoft azzal, hogy ehhez nem kell bejelentkezniük, hanem csak lefelé kell húzni a Zárképernyőt, és mint az alábbi képen látható, már meg is jelenik a Kamera alkalmazás. Vigyázat, hasonlóan a Windows Phone rendszerhez, bizonyos funkciók nem elérhetők, amíg meg nem történt az első bejelentkezés – de ez ugye elvben már a rendszer telepítésekor megtörténik.

lock-screen-camera.jpgA Zárképernyő ezen felül integrálva van a Skype szolgáltatással is, hasonlóan, mint a kamera esetében. Ez azt jelenti, hogy a Zárképernyőn értesítés jelenik meg a bejövő Skype hívásokról és üzenetekről, és a Zárképernyő tényleges feloldása nélkül is lehet csatlakozni videó- vagy hanghíváshoz, illetve csevegéshez. Paul Thurrotthoz hasonlóan én sem próbáltam ki a funkciót, de tanúsíthatom, hogy az értesítések valóban pontosan úgy érkeznek meg, mint ha fel lenne oldva a képernyőzár. Vagyis a Skype nem csak a többi alkalmazáshoz hasonló egyszerű kis ikonocskát és számokat helyezi el a Zárképernyő értesítési területén, hanem a jól megszokott jobb felső sarkos értesítéseket is, amikre rá lehet bökni a megszokott módon anélkül, hogy be kellene jelentkeznünk.

Ami továbbra is hiányzik a Zárképernyőről,. az a valamivel használhatóbb értesítési rendszer. Maga megjelenítés alapvetően rendben van a kis ikonokkal és a melléjük pakolt számokkal. Azonban az élő, aktívan használható lapkákra épülő rendszertől meglehetősen idegen, hogy ezek az zárképernyős értesítések továbbra is statikusak, semmit nem lehet velük kezdeni, pusztán megjelennek. Nem lehet rájuk bökni, hogy vagy egy kicsivel részletesebb információt kapjunk, vagy akár beléphessünk a hozzájuk tartozó alkalmazásba, pedig úgy lenne igazán teljes. A magam részéről egyetértek Paullal abban hogy ez a funkció igazán érkezhetne a 8.2-es verzióval, bár én még elégedettebb lennék ha már az ősszel várható éles verzióban is megjelenne. Kedves Microsoft, ugye figyelsz!

Forrás és illusztrációk: Paul Thurrott

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr255381594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása