WinMagazin

Én annak idején Androiddal léptem be az okos telefonok világába, ami elég meghatározó annak ellenére, hogy egy év után sem lett belőle szerelem. Elképzelhető, hogy túl hamar adtam fel, de az akkori hátrányaival nem bírtam megküzdeni. Illetve, ami ennél is fontosabb, soha nem tudtam megbarátkozni a dizájn (a micsoda?) totális koncepciótlanságával. Ám, ahogy mondani szokták, mindenben a szépet kell megtalálni, márpedig az Android egyik nagy előnye az volt, hogy elmenthetted az adataidat. Na jó, bizonyos feltételek teljesülése esetén.

wp-backup_1.jpgEzek után az egyik első szomorúságom a Windows Phone 7-tel kapcsolatban az volt, hogy nincs valódi mentés. Mentés alatt itt szigorúan adat- és alkalmazás mentést értek. De tegyük fel (mi mást is tehetnél), beletörődsz abba, hogy jó, vagy az egész rendszert egyben, vagy toll a füledbe. Ám akkor is ott van az a méretes butaság, hogy egyszerre csak egy mentésed lehet, továbbá, hogy ha resetelsz, akkor a Zune újra pároztatja magával a telefonodat, márpedig onnan kezdve ugyanaz a telefonod korábban egy másik volt, és elveszted a mentésedet. Agyrém? Az.

Aki nem szereti, ha itt-ott kemény szavakkal illetjük kedvencét, még időben elkezdhet mást olvasni!

Amikor bejelentették a Windows Phone 8-at, és még úgy volt, viszonylag hamar remélhetek egy sajátot, az egyik fontos szempont volt a mentés megléte, és igen, igen, ott volt. Természetesen nem vártam csodát, amikor réges-régen érkezett a Lumia 920 és a HTC 8X nagyon nem erőltettem a dolgot, és az sem járt sok sikerrel. Nem ez volt az egyetlen fejlesztés a Windows Phone 8-ban, ami a betonba hogy is hívjákolt határidő miatt elkú megcsusszant kissé.

wp_ss_20130610_0001.png wp_ss_20130610_0002.png
Eltolunk egy csíkot, aztán majd csak lesz valami

A Lumia 720 és 520 érkezése viszont remek apropó volt. Egy hétig tutujgattam a 720-ast, majd jött a csere, érkezett az 520, és elkezdtem belakni. Resetelve kaptam, és ahogy szoktam, első indításkor nem állítottam be a MS fiókmat, majd ráér a WiFi beállítása után. Ami rendben is volt, csakhogy a Facebook fiók beállítása az istenek sem akart sikerülni, mert csak. Ötödszörre sem. Újraindítás után sem. Te nekem ne akarj Facebook fiókot beállítani, közölte velem minden alkalommal. Sebaj, mondja az egyszeri, bizakodó felhasználó, van máááásik megoldás. Némi keresgélés után meglett az új reset kombináció – kedves Nokia, ezúton üzenném, hogy úgy húsz-harminc oldalgomb nyomkodás igazán lehetett volna még, ez így túl egyszerű (utáltam is a primitív régi megoldást), és már másodszorra sikerült. Igazi gámában nem adják ilyen könnyen az achievementet!

wp_ss_20130610_0003.png wp_ss_20130610_0004.png
Egyből kikerül, hiába van még csak folyamatban

Ami nagyon jó, hogy a Lumia 920-nál és 720-nál tapasztalt végtelen malmozás fogaskerekezés elmaradt. Öt perc sem telt bele, és már állhattam is neki beállítani a jószágot. Másodszorra azonban azt mondtam, egyszer élünk, megadom a fiókomat WiFi nélkül. Mire egyszer csak kiírta, hogy van ott valami Lumia 720-a mentés, akarja-e, ön, hogy. Hogyne akarnám – a kíváncsiság legyőzte a forgalmi korlát feletti aggodalmat. A WiFire mindvégig nem történt utalás, holott ugye mai napig az az indok a nagy felbontású cuccok feltöltésének WiFi függésére, hogy de hát a forgalom. Persze egy alkalmas pillanatban galádul lelőttem a 3G-t, és beállítottam a WiFi-t. Győzelem! Az alkalmazáslistában megjelent egy halom jelzés arról, hogy valamik jönnek mindjárt lefelé, aztán kisvártatva a képecskék is megjelentek, és 5-10 perc elteltével a java le is jött. Egy rakat meg nem. Szerencsére ezek egy kupacban, külön nézetben megnézhetők voltak, de arra már nem jutott erőforrás, hogy egyszerre kijelölhessem őket, egyenként kellett velük szarakodni foglalkozni. Az a gyanúm, ezek próbaverziók lehettek, legalábbis többnyire mintha azok hiányoznának. De könyörgöm, kettőezer-tizenhárom van! Tényleg megoldhatatlan, hogy a felhasználó valamivel informatívabb tájékoztatást kapjon annál, hogy Error code: 8000ffff? Mert arra nem is merek gondolni, hogy ilyenkor valahogy megnyíljon a Windows Phone Áruház illetékes része, és megpróbálhassam a cuccot a kis mancsommal letölteni. De legalább meg lehetett szakítani a valójában nem is történő letöltést – és ki a kicsit nem becsüli.

wp_ss_20130610_0005.png wp_ss_20130610_0008.png
Hopp, itt valami nagyon megváltozott – na nézzük csak meg közelebbről!

A végeredmény akár még jó is lehetne. Tényleg megvan a híváslistám és az üzeneteim. A Facebook és a Google fiókom jelszavára rákérdezett a rendszer, és működik is mindkettő, még a lapkaszínemet is visszakaptam. Igazságtalan lennék, ha arra panaszkodnék, a Kezdőképernyő beállításaimból semmi sem köszönt vissza, hiszen ha legalább az alkalmazásaim (többsége) megvan, tíz-tizenöt perc tilitoliba nem fáradok bele. A tavalyi állapothoz képest tehát ez a jelenlegi mentés már szinte jó.

Csakhogy. És most egy rendkívül kellemetlen csakhogy következik. Elvben a képeimet is elmentettem, és elkövettem azt a hibát, hogy megbíztam a rendszerben. Nagyon nagy hiba volt. Szépen kézzel kellett volna megcsinálnom, és akkor most nem hiányozna a Lumia 720 teszthez az összes képernyőkép. Mert azok sehol nincsenek. A backup kizárólag a Camera roll képeit mentette, természetesen értesítés nélkül. Nagyjából ötven érdekesnél érdekesebb képernyőképem ment a levesbe, csak mert bíztam abban, hogy a huszonegyedik században egy biztonsági mentés képes minden helyben tárolt tartalmat menteni. Nem képes.

Update: kaptam olyan visszajelzést, hogy működött. Sajnos nekem az 520 esetében sem. Elképzelhető, hogy inkább megint egy olyan szolgáltatás, ami van, akinek működik, van, akinek nem? Az se egy leányálom.

wp_ss_20130610_0007.png wp_ss_20130610_0009.png
Nem tudjuk mi van, de legalább feladhatjuk a reménytelen küzdelmet

Ami még szomorúbb, a metrós alkalmazással is szinkronizáltam, és ki is írta, hogy kész. Naná, hogy nyoma sincs sehol. A változatosság kedvéért egyik képet sem mentette, ugyanis csak kézzel, mappánként mehet, mint utólag kiderült. Kedves olvasó, amennyiben legalább Windows 7 vagy Windows 8 a te rendszered, akkor töltsd le az asztali Windows Phone alkalmazást! Az valójában egy alfa állapotú, iszonyatosan ronda Zune utánérzés. Ami felveti a kérdést, hogy miért nem maradhatott akkor a Zune, amivel rigolyái ellenére automatikusan lehetett szinkronizálni, de legalább ultra dizájnos volt. Ha tudna feliratokat kezelni, és .mkv-kat lejátszani, nem lenne más médialejátszóm, az hétszentség. Az új megoldás hogy is mondjam, szintén a manuális dolgokat erőlteti, de legalább látod, hogy mit pakolsz innen oda, és le is csekkolhatod, hogy tényleg megjelent-e amott. És van benne csengőhang másoló, ezt kapd ki. A pécé tartalmánál van egy olyan, hogy csengőhangnak alkalmas dolgok, nekem majdnem minden zeném ott lapult, kiválasztod, azt mondod, mentsd, és voilá, már állíthatod is be a telefonon 5 másodperc múlva.

Ez utóbbi kapcsán is felmerül bennem néha a kérdés. Melyik az igazi Microsoft? Amelyik egy ilyen elegáns megoldást biztosít csengőhangok feltöltésére, vagy az, amelyik képtelen arra gondolni, hogy a felhasználó nem csak a Camera roll tartalmát szeretné menteni? Amelyik megoldja, hogy a lapkaszíned is megmaradjon, vagy az, amelyiknek olyan alkalmazása van, ami kiírja, hogy szinkronizál valamit, és mégsem teszi? Nehéz kérdések ezek. Nagyon nehezek.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr885355092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dávid Imre 2013.06.11. 11:12:43

Üdv!

De biza a képernyőképeket, sőt a weboldalakról lementett képeket is backupolja:)

Annyi, hogy azokat nem a SkyDrive Camera Roll mappába, hanem a Saved Pictures mappába menti el a SkyDrive tárhelyeden:) Ezeket nem állítja vissza a telefon, de megvannak mind.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.11. 11:22:49

@pushalias:

Ami egyébként azt is jelenti, hogy az 520 screenshotjait sem menti, mert a Camera rollból az új képek már felkerültek.

Mitya Ivanov 2013.06.11. 11:23:29

"A pécé tartalmánál van egy olyan, hogy csengőhangnak alkalmas dolgok, nekem majdnem minden zeném ott lapult, kiválasztod, azt mondod, mentsd, és voilá, már állíthatod is be a telefonon 5 másodperc múlva."

ebből engem csak ez érdekel:)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.11. 11:25:15

@Mitya Ivanov:

Az tényleg fantasztikus, és működik is. :)

Dávid Imre 2013.06.11. 12:09:40

@pushalias: ez elég fura, milyen beállítások vannak a photos & videos backupnál? Nálam, amikor kiválasztom, hogy SkyDrive, akkor ott ugye ki lehet választani, hogy Videók és Képek, semmi mást, de gyarkolatilag mióta megvan az L920-am, rendesen menti a képeket amiket lementek vagy screenshotolok.

baker6600 2013.06.11. 15:43:12

"Az valójában egy alfa állapotú, iszonyatosan ronda Zune utánérzés. Ami felveti a kérdést, hogy miért nem maradhatott akkor a Zune, ..."
Én is L710-ről cseréltem 820-ra, és óriási csalódás volt, hogy nem kommunikál a zune-nal. A probléma az volt vele, hogy a wp7 csak a zune-nal beszélgetett. Vajon miért vették el?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.11. 15:45:53

@Dávid Imre:

Itt is ugyanazok a beállítások vannak.

@baker6600:

Sokan utálták. Pedig voltak jó dolgok benne.

baker6600 2013.06.11. 18:18:29

@pushalias:
Én is utáltam, mert nem volt más lehetőség, de attól még nagyon korrekt média lejátszó. Én a winampot cseréltem le vele.

bobbafet 2013.06.12. 11:02:42

Az androidnak egy nagy elonye van (es lehet szamtalan kisebb hatranya emellett): a rugalmassaga es hogy a kontrollt a usernel hagyja. Ezt pont a windows (regi) filozofiajabol nyultak le. (Kb.: a vas a tied, azt csinalsz vele, amit akarsz - vagy tudsz). Dizajnolhatod is, ha epp az a hobbid.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása