WinMagazin

Ahogy pushalias már megírta, ketten voltunk jelen a Nokia Lumia 720 hazai bemutatóján a Vodafone vendégeként. Mivel a Nokia itt láthatólag tényleg készült, és egy kompetens embert (Dankovics Tamás termékmarketing-igazgató) küldött az oroszlánbarlangba, így megragadtam az alkalmat, és ha nem is a 720-al kapcsolatban, de feltettem néhány kérdést, amelyek az elmúlt hónapok során merültek fel a Nokia Lumia vonallal, illetve néhány alkalmazással kapcsolatban. Úgy tűnt hogy kissé megleptem, mert néhány kényelmetlenebb kérdést is feltettem, de tényleg igyekezett a legkorrektebb választ adni, és profin kezelte a hiányosságokra való rákérdezéseimet is. Hogy mindenre választ kaptam, az enyhe túlzás, de azért némi információhoz sikerült hozzájutni, ezt meg is osztom veletek.

Kérdés: Tervezi-e a Nokia, hogy kiveszi a szolgáltatók kezéből a rendszerfrissítések telepítését, vagy legalább kicsit sürgeti őket? (a kérdés apropóját az adta, hogy a T-Mobile jóvoltából a Lumia 920 rendszerfrissítése olyan erős két hónap késéssel jött meg a telefonomra, aminek következtében az ezekre támaszkodó Skype telepítése után naponta kétszer fagyott le a készülék).

Válasz: Erről alapvetően a Microsoftot kéne megkérdezni, mivel a rendszerfrissítések hozzájuk tartoznak (naaaaa, azért ez így ebben a formában nem teljesen igaz), és egyébként is a frissítéseknek át kell menniük a szolgáltatók tesztjein (azért tudunk valakiről aki ettől függetlenül saját kézben tudta tartani ezt a kérdést, ugye?).

nokia_szovivo.jpgKérdés: A Drive kapcsán milyen fejlesztések vannak folyamatban, mert a jelenlegi Drive elég sok hasznos funkciót elvesztett a korábbi Symbianes verzióhoz képest (például menet közben érintett pont, útvonal tervezés típusának menet közbeni változtatása).

Válasz: Ezekről jelenleg nem tudok információt adni, de a hangsúly most a kiterjesztett valóságos fejlesztéseken van, ezeket promotálja és erősíti a Nokia.

Kérdés: A 925-el egy időben bemutattak egy vezeték nélküli töltős autós készletet is, ez mikorra várható?

Válasz: A bevezetés a harmadik negyedévben lesz. Kétféle rögzítési metódus létezik majd, illetve az egyik a másik kiegészítése: ablakra rögzíthető szívókorongos, és ehhez kapcsolódik majd egy bárhova ragasztható lap, amire aztán a szívókorong kerülhet, azaz nem feltétlenül kell majd az ablakra tenni (ami nem hátrány, ugyanis pont az ocsmány, lengedező vezetéket így nem spórolná meg az ember).

Lumia_720_620.jpgKérdés: Lesz-e saját tárcsázó (dialer), illetve korábbi rendszereken megszokott Nokiás megoldások?

Válasz: Konkrétumot nem tudok mondani, de az biztos hogy nagyon szorosan együttműködünk a Microsofttal a következő verziók készítésében, és igyekszünk minél több mindenben javítani a felhasználói élményen, ennek első elemei már a WP8ban és a hozzá érkezett frissítésekben is tettenérhetők (ugye emlékszünk, hogy hamarosan jön a Nokiától a rendes színezés lehetősége, a koppintásos unlock, a kikapcsolt kijelzőnél is látható óra, és még néhány nyalánkság...)

Mint látjátok, sok konkrétumot nem sikerült megtudni, de a sorok között azért lehet olvasgatni egy kicsit.

Az illusztrációkat a szerző követte el

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr555345218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

memberjoe 2013.06.13. 11:16:31

Ez a legnagyobb baj a Microsofttal. Ha összehasonlítjuk a Microsoftot a Google-lal, világosan látszik, hogy a Microsoft csak kényszerűségből, nyögvenyelősen, tessék-lássék módon foglalkozik a piac okostelefonos szegmensével.

A Google az Android fejlesztése mellett nagyon erősen fejleszti saját szolgáltatásai telefonos alkalmazhatóságait, rengeteg fejlesztővel dolgozik, a mobilitásban látja a jövőt. Egyszerűen nem kell magyarázkodnia. Ráadásul folyamatosan kontroll alatt tartja a hardver piacot is referencia telefonjaival.

Sajnos a Microsoft fejlesztései ezen a területen nagyon vérszegények ahhoz képest, hogy egy olyan világszínvonalú cég, amelytől elvárható lenne a Google-hoz hasonló odaadás ezen a piacon is.

A Nokia a legjobb választás hardver területén, de a Microsoft részéről ennél sokkal szorosabb együttműködésre lenne szükség nemcsak a Nokiával, hanem a többi hardver gyártóval is. Olyan ez a helyzet, mintha a Microsoft valami kegyet gyakorolna: "nesztek, itt van a WP8, azt örüljetek."

Nem tudom meddig mehet ez a Microsoft mentalitás, de én a Nokiánál már meguntam volna és jól az asztalra csaptam volna.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.13. 12:05:19

@memberjoe:

Azért ez így a dolgok jelentős leegyszerűsítése.

A WP7 és a WP8 például külön kezelendő, a WP7 sarkosan fogalmazva egy béta teszt volt, ami azért megfelel sokaknak.

A WP8 fejlesztésénél a MS túlzottan a határidőre koncentrált, egyes fejlesztések szimplán kimaradtak, mint az értesítési központ, amit most pótolnak a 8.1-eggyel. Amiről még csak kiszivárgott információinak vannak, a hibajavításokat nyilván nem tudjuk megítélni képernyőképek alapján.

A fejlesztők eddig elég magasról tettek a platformra, mert hibahatáron volt a részesedése a piacon. Amióta a Nokia belehúzott, vannak biztató jelek, amik majd vagy bejönnek, vagy nem. Olyan alkalmazások kezdenek érkezni, amikről az előző években szó sem volt.

Ha WP megkapaszkodik, és mondjuk ennek ellenére egy év múlva sem változik semmi lényeges, akkor mondhatunk ítéletet.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása