WinMagazin

Hosszabb ideje szivárognak ki kisebb-nagyobb részletek a Windows 8 Blue kódnéven futó, majd mára hivatalosan 8.1-re keresztelt első nagy frissítésének, amit pár éve még valószínűleg szervizcsomagnak hívtunk volna. Ezzel párhuzamosan több helyről is kiszivárogtak hosszabb-rövidebb videók azoktól, akik a kiszivárgott alfa verziókat próbálgatták. Azonban a Microsoft hivatalosan, de még félhivatalosan sem bocsátott a rendelkezésünkre semmi hasonlót. Eddig.

windows81verge1_1020_large_verge_medium_landscape.jpgA mai napon tettek ki egy videót Youtube-ra Windows 8.1 A preview címmel, amelyen Jensen Harris a Microsoft egyik felhasználói élményért felelős embere tart bemutatót a várva várt rendszerről, ami egyben alkalom számára, hogy egy Surface RT-vel Proval (az információt köszönjük szépen Pótor Zsolt nevű olvasónknak!) villogjon (ahelyett, hogy elküldené a rászorulóknak, vagyis nekem, de azonnal, bár még nem késett el teljesen vele). Ha valakit akár egy kicsit is érdekel a Windows 8.1, akkor mindenképpen kötelező megnéznie! A bemutatott újdonságok nagyjából a következők:

  • saját fotók a Zárképernyőn, akár több is;
  • negyedakkora és négyszeres méretű lapkák;
  • alkalmazásnézetek név, telepítés dátuma, használat gyakorisága és kategóriák szerint rendezve;
  • külön nézet nélkül szerkeszthető csoportnevek (végre!!!);
  • a korábbinál jóval egyszerűbben és változatosabban beállítható kinézet;
  • a fentebb említett alkalmazáslista alulról felfelé simítással érhető el (ezt is lájkoljuk!);
  • a sokak által követelt, az Asztaléval közös, a Charm barsegítségével Modern UI-n is beállítható egyéni háttérkép a Kezdőoldalnak;
  • ha már itt tartunk, ne feledjük a Microsoft bosszúját, a Kezdőképernyőre navigáló Start gombot se;
  • minden eddiginél összetettebb keresés, amelyben kezd végleg integrálódni a helyi és az online tartalom (Bing keresési eredmények);
  • teljes SkyDrive integráció (mellesleg végre teljes Internet Explorer és telefon szinkronizáció);
  • tetszőleges képernyőosztási arány használata osztott képernyős futtatás esetében.

Forrás és illusztráció: The Verge

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr265345192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valaki23 2013.06.05. 20:56:41

Ez snap multitask nagyon jóóó

MEDVE1978 2013.06.06. 14:08:31

Hát gyanítom, hogy nem erre vágytak az emberek a start menü visszahozásánál...
Nem baj, fennhagyom a letöltött startmenü emuláló programot. Így az egész olyan, mintha windows 7 lenne csak nem zavarnak be a rohadt csempék.
Gyanítom a 8-ból nem ment volna el csak nagyon kevés, ha a laptopoknál választani lehetne, hogy 7-et vagy 8-at raknak rá.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.06. 14:16:32

@MEDVE1978:

Eddig elment bő 120 millió. Acer nemrég jelentett be 3 új W8-as cuccot, Samsung pedig 20-a körül fog nem tudjuk, mennyit.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.06. 14:34:52

Ugye még mindig csak egy kezelőfelületről beszélünk, és nem egy operációs rendszerről? Mert annak ez csak a legkevesebb jelentőségű alkotóeleme lenne.

VT Man 2013.06.06. 15:11:43

Jó szánalmas lett ez a 8.1 újdonságok videó.

Semmi érdekeset nem mutatnak, csak a csicsázás.

Ja, meg a multitask! Akár 3-4 program ablak is lehet egyszerre a képernyőn!

webdiag.hu · http://www.webdiag.hu 2013.06.06. 15:30:07

nem lehetne inkább kidobni (vagy legalább letilthatóvá tenni) az egész W8 kezelőfelületet? desktopokon zsákutca.

multi84 2013.06.06. 16:10:02

akinek kell a start menü az minek vált egyáltalán 8-ra ott 7, tökéletesen működik stabil stb... mi indokolj a 8-ra váltást azoknál akik állandóan sírnak a start menü után, szerintem semmi.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.06. 16:28:53

@multi84: "mi indokolja a 8-ra váltást azoknál akik állandóan sírnak a start menü után"

Például a főnök, aki nem gályázik a pipec tabletjén, csak a gazdasági híreket nézegeti, a levelezést pedig kiadja a beosztottaknak, akiknek viszont gyorsan és könnyen használható felület kell. A Win8 a híres szerint nem ilyen.

De a Microsoft is erősítheti a főnökben és minden más emberben az átállás igényét azzal, hogy beszünteti a korábbi Windowsok árusítását, mondjuk. Hogy új gépekkel, olcsón és legálisan már sok helyen csak Win8-cal tud gépet vásárolni. Hogy a különféle állami támogatások, tanprogramok, flottaajánlatok már csak a Win8-ra szólnak. És nem utolsósorban jönnek az új programok meg a régi programok "még jobb" verziói, amelyek esetleg megkövetelik a Win8-at, mert csak. Vagy ezt a csempés baromságot veszik kezelési alapul. (Mi van, ha nekem nem jön ki egy ilyen szép egész téglalap a csempéimből? És régebben a fejlesztőnek miért csak extrapénzért lehetett nagyobb csempét használni? Vagy most is?) Vagy úgy van, ahogy egy jelentéktelen programocska is csak a nála százszor nagyobb .Net 4 alatt hajlandó indulni csak azért, mert a fejlesztő valami szarságot egy olyan funkcióval csinált meg, ami csak ebben van. Utolsó, de nem legkisebb okként pedig említhetjük a mérhetetlen marketingnyomást is, miszerint nem férfi az, aki avíttas Win7-et használ.

Exemplary 2013.06.06. 16:33:59

@Androsz: Totál egyetértek, ez csak parasztvakítás megint, ezért aztán le nem cserélném a Win 7-emet.... szánalmas.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.06. 16:39:16

@Androsz:

"Hogy a különféle állami támogatások, tanprogramok, flottaajánlatok már csak a Win8-ra szólnak. "

Nem hinném, DreamSparkon is fent van még a W7, talán még a Vista is.

Exemplary 2013.06.06. 16:42:36

@pushalias: Nem volt problémám, csak egy véleményem! :-)

Gazuzem 2013.06.06. 17:23:40

Mióta az otthoni gépemen fenn van a Win8, a melóhelyi hetest utálom. Azért nem semmi, hogy a hat éves notebookom 20 másodperccel a bekapcsolás után harcra kész. Nincs érintőképernyőm, a rendszer kezelését egy óra alatt megszokja az ember. Az asszonynak csak az ablakok bezárását, meg a jobb oldali menüt kellett megmutatnom. Nem bánom, hogy életemben először penzt adtam az operációs rendszerért.

Gazuzem 2013.06.06. 17:26:13

Ja, és az indexes szexvideók külföldi IP-ről is mennek az új Explorerben.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.06. 18:18:15

@pushalias: Én csak példákat írtam olyan lehetséges kényszerítő hatásokra, amelyek miatt az ember a Win8-ra kényszerül. A DreamSparkon egyébként, úgy nézem, csak diákok kapnak kedvezményt, vagyis cégek, "flották", ahogy írtam, nem. De mindegy, hiszen én például nem hallottam erről, így én nem is tudtam volna azt menekülőútként felhasználni. A menekülőutam az marad, hogy XP SP2-t használok. :-] Már kiismertem a hülyeségeit, a gyanús dolgait, az előnyeit is, és járt utat a járatlanért én csak akkor hagyok el, ha nagyon muszáj. És arra az esetre, amikor valami nagyon új programot vagyok kénytelen használni, van egy Win7-em is beélesítve, de csak ritkán jut szóhoz.

olvasó080906 2013.06.06. 19:08:56

Nekem mar nem hianyzik a start menu. A metro ui-n elkezdem begepelni, hogy ex... Es mar ott is az excel.
A letorrentezett brit x factort pedig tok egyszeruen tudom mar streamelni xbox-on keresztul TV-re. vegre nagyjabol integralva vannak a kulonbozo eszkozok.
Raadasul alapbol iPad-re kerult minden tartalomfogyasztasom 1 eve (ez is itt), azota vilagos lett szamomra, hogy az utolso PC-m van otthon win-nel, amikor uj gepet veszek az valszeg apple lesz.
Csak olyanhoz hasznalom a desktopot, ami flash-es, vagy specialis.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.06. 19:42:00

@Androsz:

Ha már egy 12 éves, hosszú évek óta elavult, lassú, rendszert használsz, én ajánlom (nem kötelező), hogy legalább az utolsó szervizcsomagot tedd már rá a sajét biztonságod érdekében.

@olvasó080906:

Ez elég érdekes mert pont neked lenne ideális egy W8-as hibrid. Azzal egy eszközön mehetne tartalom fogyasztás és az előállítás is.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.06. 20:19:25

@pushalias: "Ha már egy 12 éves, hosszú évek óta elavult, lassú, rendszert használsz"

Szóval a Win8 gyorsabb lenne? :D Tudod, mivel az XP-t olyankor csinálták, amikor a vasak még kevesebbet tudtak, elég jó esélye van annak, hogy egy mai vason gyorsabban dolgozik, mint egy olyan rendszer, amelynek a tervezésekor abból indultak ki, mostanában, hogy majd vegyél hozzá egy erősebb gépet.

Annak nagyon jó oka van, hogy kitartok az SP2 mellett. Soha semmilyen biztonsági problémám nem volt, amiről ne szereztem volna azonnal tudomást, és ami kárt okozott volna. (Az Acronis viszont, amit lényegében a baj elleni utolsó védelemként kellene használnom, már kétszer is lerombolta a partícióláncomat, alig tudtam összedrótozni veszteség nélkül.) Mivel köztudomású, hogy a Microsoft a javítócsomaghoz is mindig elkészíti a javítócsomagjának a javítócsomagját, nem látom, hogy miért kellene jobban bíznom az egyikben, mint a másikban. Aki a biztonságát a Microsoftra bízza, azzal más baj is lehet.

A feleségem vadonatúj laptopjára a télen felnyomtam a Win7-et. Azt a gyártó ugyanis megoldotta, hogy az XP-t kompromisszumok vállalásával se tudjam telepíteni, akkor sem, ha nekem annak a képességei is elegendőek. És ha már, akkor választottam a 64 bites változatot. Nagy hiba volt. Számtalan egyébként jól bevált program működik rosszul vagy sehogy a 64 bites rendszeren, és a sebességtesztek igazolták, hogy a kifejezetten 64 bites változatok semmivel sem dolgoznak gyorsabban, ügyesebben, mint az én 32 bites Win7-emen a 32 bites verziók. És nem gyorsabban, mint az XP alatt, nagyon kevés kivétellel! Az csak egy marketingmaszlag, hogy az új rendszer gyorsabb. Persze, gyorsabban indul el a kezelőfelület, de utána még 5-6 perc múlva is folyamatosan hajtja a winchestert. Egyébként én amíg reggel végigjárom a vizesblokkot, az XP-m elindul tűzfallal, pajzzsal, mindennel, aztán a rendszerindítás gondja ennyi volt.

Egyébként, csak hogy érthető legyek, nekem azért érdekes, hogy a régi, jól bevált programokat használhatom-e, mert aki elég hosszú ideig élt, már megtanulta, hogy 10-ből 9 programnál az új "még többet tudó" verzióval csak a baj van. Manapság már a Windowst is évente akarja TELJESEN megújítani a gyártója, mert állítólag ez az elvárás. Egy lfszt.

Szóval lehetséges, hogy egy grafikus cég saját 3D célszoftverei ki tudják használni a 64 bites architektúrát egy 64 bites rendszerrel, de egy otthoni, egy irodai gép vagy egy egyszerűbb fejlesztői gép számára a dolog egyszerűen felesleges. Ja, igen, a mai játékok esetleg szintén kihasználják az erőforrások elég nagy részét, de akkor nem kellene másokra is ezt erőltetni. Akiknek elég, ha a Word gyorsan betöltődik és a YouTube videói akadás nélkül megnézhetők. Márpedig erre egy viharvert, használtan vett laptopom, fél giga RAM-mal is hiánytalanul képes. Persze csak ha nem próbálok nagyobb oprendszert ráterhelni, mint az XP-t.

A Windows 8 sebességéről, a Windows 7-hez viszonyított többletlehetőségeiről, képességeiről eddig nemigen hallottam. Csak arról, hogy hogyan néz ki. És azt olvastam, hogy a 9-es verzióról eddig szintén csak annyi derült ki, hogy hogyan fog kinézni. Én nem ezek miatt hánykolódtam eddig az ágyamban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.06. 20:32:23

@Androsz: Egyébként, tényleg kötekedés nélkül, építő szándékkal kérek bárkit, hogy mondjon olyan dolgot, amit az XP nem tud, a Win8 viszont igen. És az emberek zömének hiányzik. Én csak konzervatív vagyok, nem pedig hülye, és készséggel választom a jobbat, csak esetleg nem tudom a másikról, hogy jobb. Hagyjuk a csempézést, azt más mindenhol kitárgyalták, én is a Start menüt használom, sőt, az Office "szalag"-jától is dührohamot kapok, megfosztva a mindent azonnal billentyűzetről is elérhetővé tevő menüktől. Nézzünk valami mást, fontosabbat.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.06.07. 01:46:35

@Androsz: az XP nem 64 bites, es neha az kell
erzetre meg joval gyorsabb a w7 es w8 nem lassul be amint az XP nap vegere
SSDt is felismeri elsore, nem kell bitharcoskent kommandozni

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.06.07. 01:47:38

@Gazuzem: " Azért nem semmi, hogy a hat éves notebookom 20 másodperccel a bekapcsolás után harcra kész."

ez volt az elso amit kikapcsoltam
nekem ne hibernalja le a kernelt mert agyfraszt kapok, allitsa elo nekem kerem szepen kivarom azt a + 5 masodpercet

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.06.07. 01:51:35

nekem a felulet tetszik, jol hasznalhato azt a 3 billentyuparancsot meg jobban elvezem, mint a start menut, a Control panel is a winX + egy egereszessel elerheto, felesleges kelteni a feszkot

viszont a meg megmaradt csili-vili vizualis elemektol ramjon a hidehrazas, nem hiszem el hogy nem voltak kepesek egy windows classic skint letrehozni, igaz anno az XP is ott villogott hogy milyen szep, pedig vannak regimodi emberek is, akik a win2000 latvanyt varjak vissza

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.07. 15:19:02

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe:
"az XP nem 64 bites, es neha az kell"

Néha... Mikor? Épp ez lenne az érdekes. Még a játékokhoz sem szükséges, hogy petabyte-nyi (pontosabban pebi- vagy pibyte-nyi) RAM-ot tudjon a gépem kezelni. Mikor KELL még nekem, aki átlagos userek számára fejlesztek programokat?

A belassulás csak bizonyos, nagy memóriát lapozgató programoknál jellemző, és egy pár perces újraindítás árán gatyába rázhatom a rendszert. Az SSD-hez pedig írni kell egy 32 bites drivert (lehet, hogy van is), a SATA2 winchestereimet az XP is kitűnően hajtja, extra driver telepítés nélkül. Szóval engem ennyi még nem térített meg, nem érzek kedvet sok pénzért egy kényelmetlen, és tőlem új hardver vásárlását megkövetelő új rendszerre való áttérésre. A gyártótól sajnos én csak a lózungokat kapom, ahogy minden komolyabb programról csakis valami másik honlapról kell adatokat szereznem, mert a gyártó csak a reklámdumát nyomja, figyeljétek csak meg.

Komolyan, őszintén kíváncsi vagyok igazi, egyértelmű előnyökre. Követni és hirdetni fogom őket.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.06.07. 17:08:44

@Androsz: nezd ha nem kell semmi uj program akkor igazad van nem hogy neha nem kell, hanem SOHA nem kell uj gep
lattam en mar 486kat is szamlazoprogramot futtatni...

ugyanakkor ujabb programoknal mar neha neha elofordul hogy a .net ujabb csomagjat hasznalja ami nem elerheto winXPre

az SSDvel kapcsolatban, nem tanacsos...
meg illogikus is hogy vered a nyalad hogy nem akarsz meregdraga hw -t venni, viszont meregraga ssd-t meg igen
de leirtam, egyertelmuen, hogy :"SSDt is felismeri elsore, nem kell bitharcoskent kommandozni"
mit nem lehet ezen erteni? lehet hasznalni csak akkor legyel tisztaba fogalmakkal amikkel te pl. nem vagy... kulonben nem irnal ollyat hogy ugyanolyan az XP mint a win7/win8

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2013.06.07. 19:13:31

@Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe: "nem akarsz meregdraga hw -t venni, viszont meregraga ssd-t meg igen"

Ezt miből olvastad ki? Merthogy én nem akartam SSD-t venni, csak annyit mondtam, hogy gyanúm szerint egy driverrel megoldható lehet a kezelésük, akár XP alatt is. Egy driver telepítése még nem bitharcosság. Még a feleségem is képes volt rá. :-)

Én egy 500 gigás 2.5-es winchestert vettem, amit rádugtam a négy SATA2 port egyikére, aztán csókolom. Ha nem ijesztgetett volna a WD egy szükséges, de tőlük letölthetetlennek bizonyuló program szükségességével, akkor a particionálást elintéztem volna két perc alatt. Végül azt mondtam a 2002-es :-)) Partition Magicnek, hogy nosza, és azóta ezt használja XP és Win7 nagy egyetértésben.

Ahogy nézelődök, úgy látom, hogy az SSD-nek is SATA csatolója van, vagyis talán mégiscsak sikerülhetne a használata, ha melléveszek egy drivert. Ha nem, akkor nem.

Abban teljesen egyetértünk, hogy ha nem kell olyan programot használnom, amely az XP alatt nem használható, akkor nem kell az XP-t ott hagynom. Úgy van, ahogy mondod: egy számlázóprogramhoz bőségesen elegendő tud lenni egy 486-os is. (Igazság szerint végszükség esetén egy Commodore 64-es is elvihetné a hátán a feladatot, hiszen én magam is írtam rá számlázóprogramot, az igények azóta összesen a netes kapcsolattal bővültek.)

"nem irnal ollyat hogy ugyanolyan az XP mint a win7/win8"

Nem írtam ilyet. Én épp azt kérdezem, hogy mi közöttük a lényegi különbség. Az, ami miatt átállni érdemes. De hagyjuk az XP-t, nem erőltetem, bár tényleg érdekelne a fejlődés helye. Azt még nem tudom fejlődésnek hinni, hogy a fejlesztők az új programok egy KISEBB részét úgy írják, hogy az XP alatt nem indul, mert nem tudom, hogy ezt mi tette szükségessé. Maradjunk a Win7–Win8 összehasonlításnál. Én isten bizony nem hallottam semmit a csempéken kívül arról, hogy mitől lenne jobb. És csak annyit szeretnék, hogy ha valaki tudja, mondja el. Más máskor is kérdeztem máshol, és ott sem mondott róla senki semmit. Talán valami sötét titok, amit csak a beavatottak adhatnak tovább apáról fiúra? :-)

MEDVE1978 2013.06.07. 20:02:59

Elég nyilvánvaló, hogy érintőképernyős eszközön jó alkalmazás a win8. Én csak azt mondom, hogy hagyományos PC-n, billentyűzettel és egérrel nehezen használható, külön meg kell tanulni. Stratégiai hibának tartom a Microsoft részéről - ez meg is látszik az eladásokon - hogy egy radikálisan új kezelési elvű rendszert hozott be. Ez olyan, mintha egy eddig csak automata váltós kocsit vezető embernek adna valaki egy sima váltósat azzal, hogy így jobban tud gyorsulni és vannak területek, amelyeken jobban teljesít. Valószínűleg lefulladna és utálná az egészet. A win 8-al pont ez a helyzet, ezért utálják nagyon sokan a kezelőfelületet. Ennek ellenére szerintem a Microsoft újabb stratégiai hibát követ el és még rátesz egy lapáttal.

IGen, olvastam, hogy eddig 120 millió ment el. Arra lennék kíváncsi, hogy ki volt az, aki ezt a rendszert alapban otthoni PC-re vette meg magától és hány példány ment mondjuk el notebookra és érintőképernyős eszközökre. Felteszem önmaguktól ezt nagyon kevesen vették meg...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.08. 11:21:26

@MEDVE1978:

Önmagától nyilván senki. Hozzám is kijöttek tavaly ősszel a Microsoft, akarom mondani az emdollár emberei, és addig vertek, amíg fel nem raktam.

Boocz Ákos 2013.06.08. 16:19:20

Egyáltalán nem tetszik a Windows gomb az asztalon. Valahogy nem oda való, már megszoktam nélküle, remélem lesz opció a levételére! Valamint szerintem elkellne egy kis ikontervezgetés, csinosítgatás az asztalr érdekében, mert a csempés ikonok (flat) nem mutat szerintem annyira jól a 3D hatású ikonokkal...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2013.06.10. 09:47:27

@Boocz Ákos:

Van 3d party app, amivel ez megoldható. Szinte azt raksz vele a lapkára, amit akarsz.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.06.13. 00:27:21

@Androsz: higgy nekem, ne vegyel SSDt XPhez...

win7-win8: nem tudom...
en rogton XProl valtottam win8ra, ugy megerte

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása