WinMagazin

Lassan elérkezünk február hónap utolsó hetéhez, és pontosan egy hét múlva megnyitja kapuit a Mobile World Congress 2013. Bizony-bizony mondom néktek, én már nagyon várom az MWC-t. Persze nem amiatt, hogy megtudjam az e-paszuly competitionben kinek az oldalára billen a mérleg nyelve, valahogy nem mozgat meg egy újabb 5,5"-os péklapát világra jötte. Megint ömleni fognak a revolutionary-k, meg grandiózusok, a páratlanok, a kiemelkedők, a legnagyobbak, a leggyorsabbak és a legfényesebbek. 

mwc.jpgValószínűleg egy dologra nem fognak igazán fókuszálni, ez pedig a használhatóság. Vagy lehet, hogy mégis? Na jó, kivel akarok viccelni ... igen, pontosan így van, jól gondolja a kedves olvasó: nem 2013 lesz a józan gondolkodás, és értelmes fejlesztések éve. 

De ne rohanjunk ennyire előre, pláne ne temessünk előre semmit, érhetnek még meglepetések (bár ha ez egy erős nyomásként jelwentkezik végbél tájékon, akkor inkább kihagynám).

Azért én még csak reménykedem, és olvasgatom az MWC híreit, nézegetem a hivatalos keynote speakerek listáját. Tudjátok, ők azok a figurák (általában CEO-k, vagy CTO-k), akik kiállnak 800 híréhes újságíró elé, 20 perc lényegtelen rizsa és marketing maszlag után, bemutatnak valami hihetetlen világmegváltó terméket harminc percben, majd negyed órával a show után már egy limuzin hátsó ülését vedelik a scotch-ot, úton a reptér felé, ahol várja őket egy cuki céges private jet.

A pletykák szerint egy CEO-t viszont nagyon hiányolhatunk majd a rendezvényről, ez pedig a Microsofté. Jó persze, valószínű, hogy Steve Ballmer sem hagyja ki a Barcelonai szakmai konferenciát, de egyelőre úgy tűnik, a Microsoft nem tart hivatalos (saját) keynote-ot... 

ballmer.jpg

Értem én, hogy a Microsoft még mindig amerikainak határozza meg magát, de rá kellene jönni, hogy az öreg kontinens szinte az egyetlen hely jelenleg a világon, ahol nem tesznek nagy ívben a telefonos platformjukra. Németországban, Olaszországban vagy a finneknél egész tisztességes eladásokat tudtak felmutatni, ellentétben az USA-val, ahol még mindig csúfosan alacsonyak ezek a mutatók, függetlenül a reklámokra elköltött, amúgy két-három afrikai ország éves GDP-jét kitevő készpénzmennyiségtől. 

Ez az én fő problémám. Itt az MWC, aki számít ebben a szektorban, az itt lesz. Kiállít, bemutat, keynote-ot tart - magyarra fordítva: sortüzet zúdít a vásárlókra és a tech-világra, lő mindennel ami van - csak azért, hogy elkápráztasson minket usereket. De van egy kakukktojás, mert Microsofték valószínűleg nem teszik meg ezt a szívességet, de legalább is nem óhajtanak túl nagy felhajtást csinálni a jövőt érintő kérdések körül. 

Ok, lehet hogy Steve mellett Joe Belfiore-nak azért kifizetnek egy repjegyet oda-vissza, meg két-három napot valami közepesen szutyok motelben a reptér mellett. Az is elképzelhető, hogy mindketten felpattannak majd a Elop Nokia vezér mellé a színpadra, és tartanak egy rövid semmitmondó prezit

93232430-joe-belfiore.jpg

De szeretném leszögezni (ha valóban így lesz), ez itt már kevés srácok

Egy ekkora vállalat egyszerűen nem teheti meg, hogy ennyire tehetetlennek tűnjön. Ha meg nem azok, akkor ezt jó volna végre a vásárlókkal is elhitetni, mert kifelé nagyon nem úgy tűnik, mintha az MS-nak komoly tervei lennének ezzel a platformmal, és a jelenlegi/jövőbeli vásárlóival.

Az MWC egy tökéletes alkalom lenne, hogy végre megmutassák, mit is várhatunk tőlük. Legalább irányvonalakat. De ha igaznak bizonyulnak a pletykák, megint csak az idei BUILD mutat majd részletesebb képet a platform jövőjével kapcsolatban. 

Mindezek mellett hordoz még egy nagyon negatív üzenetet az esetleges távolmaradás. Azt ugye eddig is láthattunk, hogy az MS számára Európa (UK-t leszámítva) még mindig egy nagy fehér folt (hadd ne kelljen bemutatnom, local scout teljes hiányát, zune passt is nélkülöztük, xbox music nincs, bing maps használhatatlanságáról pedig ódákat zengenek, stb.), de ezzel a lépéssel fel is tehetik az I-re a pontot, így pláne harmadik világinak degradálnak minket. 

Kívánom, hogy a pletykák ne bizonyuljanak valósnak, tényleg szükség lenne egy erős harmadik (sőt akár negyedik, ötödik) ecosystemre ebben a szektorban. Ahhoz viszont a Microsoftnak tényleg csak egy dolog kell: elégedett vásárló.

Esély sincs arra, hogy a Google dominanciáját valaki megtörje az elkövetkező három-négy évben, de legalább legyen ezen a piacon, aki az erőfölényüket ellensúlyozni tudja, aki legalább alternatívát tud mutatni azoknak, akik nem kérnek a Mountain View-i óriás üzletpolitikájából. 

(Az eredeti szöveget az oldal tulajdonosa módosította)

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr715084306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása