WinMagazin

Újabb felhasználó tért át a Windows 8-ra, ahogyan sok millióan áttértek már, vagy szándékoznak áttérni. Ez egy jó hír, mi más lehetne? Sőt, a következő a forrásunkként szolgáló cikk szerzője gyorsan meg is kedvelte a rendszert, ahogyan mi is – ami aztán pláne jó hír.

Azonban. Még mindig ott tartunk, hogy a Windows ökoszisztéma felhasználói – vagyis mi – folyamatosan ilyen kis azonbanokba futunk bele. Illetve jelen esetben nem mi, hanem azok, akiknek azt köszönhetjük, hogy a Windows (Phone) 8 új felületén nem csak a Microsoft és a készülékgyártók saját szoftverei futnak, hanem bárki másé is. Az Angry Birdstől a hatvanadik zseblámpa appig bezárólag.

screenshot.png

Az Android rendszerének máig fájó pontja, hogy a fejlesztők nagy része nem kap megfelelő fizetséget a munkájáért. Köztudomású, hogy minimális utánajárással bármelyik fizetős alkalmazás telepíthető az androidos telefonokra, és ez alatt nem ám csak a pár száz forintos vackok értendők, hanem a komoly tízezres összegekbe kerülő darabok is. Amelyek fejleszésébe esetenként olyan pénzeket ölt valaki, amennyiből egy kisebb ország simán elvegetálna egy évig. Persze Magyarországon sokak számára nem magától értetődő, mi ezzel a baj. A felhasználó – esetenként sok pénzért – megvásárolt egy készüléket, és ahhoz ennek ellenére nem minden szolgáltatás, vagy ahogy a tegnapi konferencián igen jogosan emlegették, nem minden élmény jár. Ingyen. Mondhatni jutalomképpen azért, mert pont azt a ketyerét választottuk, pont azzal a rendszerrel, és a szolgáltatóval kötött szerződés révén ahhoz leszünk hűségesek legalább egy, de inkább két évig. Ismétlem, sok esetben nem két fillérért.

Amit sokan elfelejtenek, az az, hogy ingyen dolgozni nem feltétenül egy karrier. Valószínűleg az a felhasználó is a fizetéséből vásárolja a készülékét (tehát amíg saját magáról van szó, addig természetes számára, hogy a munkáért pénz jár), aki utána megkerüli a szabályokat, és fizetős alkalmazásokat telepít rá ellenszolgáltatás nélkül. A fejlesztő bevétele abból származik, hogy a felhasználók fizetnek az általa fejlesztett holmiért – vagy ha nem, hát legalább kattintgatnak a beleépített reklámokra. A fejlesztők többségét nem fizeti meg a rendszer készítője (jelen esetben ugye a Microsoft) csak azért, mert alkalmazásokat kínál a telefonra. Vagyis ha más úton-módon ebből nem jut bevételhez, akkor egy idő után nem feltétlenül fog új cuccokat kitenni, az pedig hosszú távon pont a felhasználóknak rossz. Nem véletlen, hogy a Google is egyre inkább a fizetős alkalmazások irányába tereli a telefon tulajdonosokat. Lehet ezekre a csúnyán anyagias érvekre azt válaszolni, hogy de a Linux. Azonban ne feledjük, hogy a felhasználók hány százaléka pont azért nem használ Linuxot, mert egyes drága szoftverek által kínált funkciók elérhetetlenek rá, illetve hogy a legsikeresebb Linux disztribúció sem csak úgy magától a legsikeresebb, hanem azért, mert mögötte áll egy dúsgazdag bácsi, tehát mind a fejlesztésére, mind a marketingjére bőséges források állnak rendelkezésre.

code_01.jpg

A forrásként megjelölt cikkből kiderül, pár perces munkával a Windows 8-as appok esetében megoldható, hogy reklámmentesek legyenek. A fenti eszmefuttatás ellenére sincs szándékunkban, hogy erről bármilyen ítéletet kimondjunk. Pro és kontra felhozhatók érvek, hogy kelljen vagy ne kelljen fizetni a szoftverekért – akarom mondani az élményért. De az biztos, hogy ha egy a szerzői jogokra annyira kényes társaságnál, mint a Microsoft, ez ilyen egyszerűen megkerülhető, akkor sokan ezt az utat fogják választani. Ami semmiképpen sem jó üzenet egy olyan rendszer fejlesztőinek, amelynek a legnagyobb problémája mind a mai napig az, hogy kevés alkalmazást kínál ügyfeleinek. Főleg pedig akkor nem jó üzenet, ha a cég éppen most látszik kikerülni abból az ördögi körből, hogy ha nincs sok felhasználója, akkor kevesen fognak a rendszerére fejleszteni, de amíg kevesen fejlesztenek rá, addig kevés felhasználója lesz. Jelen pillanatban ez a kérdés éppen eldőlni látszik: a borús előrejelzésekhez képest nagyon sokan váltanak át Windows 8-ra, illetve annyian vettek Windows Phone készülékeket pár hét alatt, mint eddig soha. De a független fejlesztőkre akkor is szüksége lesz a Microsoftnak. Pláne, hogy maga a Microsoft is azt tartja az új Windows ökoszisztéma nagy erényének, hogy a fejlesztők óriási piacra tudnak fejleszteni.

Csak nem feltétlenül ingyen.

Forrás: indiegamr

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr514943396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása