WinMagazin

2012-10-26 08:57 swGuru Szólj hozzá!

Tegnap New Yorkban lezajlott a várva várt nagy bemutató, ma hajnal óta a Windows 8 már nálunk is megvásárolható, sajnos a Surface még nem.

Steven Sinofsky vezette fel a ceremóniát. A Windows 8 project vezetőjét a korábbi hasonló microsoftos eseményekhez képest már-már az Apple keynote-okhoz mérhető ováció fogadta, de ezen és még néhány ováción kívül szerencsére nem az a rajongói hangulat volt az általános. A hallgatóság lelkes volt, értékelte a műsor jó pillanatait, de azért azt a bizonyos ájult extázist nem érte el. A felvezetés először a Windows 7-ig nyúlt vissza, a leggyorsabban terjedő, és a legtöbb eladott licence-t felmutató rendszerként mutatta be, amiből 2009 óta 670 millió licence fogyott el, és a vállalatok felénél ezt használják. Ami valóban bámulatos, főleg annak fényében, hogy a PC eladások jelentősen visszaestek. Emlékezzünk, a legutóbbi Apple keynote-on elhangzott, hogy mintegy 5 éve a Macintosh eladások fejlődése a pécéké elé került, és ez az ott sugalltakkal ellentétben nem a Macintosh sikere. Utána még messzebb visszament az időben, amikor még nem volt internet, nem volt SMS, a 15"-es CRT monitorok kijelzőjén kevesebb információ jelent meg, mint most egy telefonon. Ahogy fogalmazott, azok az idők elmúltak, sokan már elképzelni sem tudják, milyen lehetett. Visszatérve a Windows 8-hoz azt a kifejezést használta, hogy a lapkakészlettől a (felhasználói) élményig mindent újraálmodtak benne. A 90-es években a zártság mintaképeként számon tartott Windows megnyílt. Szinte hihetetlen, de a már preview verziókat is 16 millióan telepítették fel, a fejlesztők blogot vezettek, összesen 650 bejegyzés jelent meg egy év alatt, 11 millió fotó van SkyDrive-on, 14 petabájt adat, ami havonta 2 petabájttal nő, és ehhez hasonlók. Még egy kis extra önfényezés következett, hogy harminc százalékkal kevesebb energiát fogyaszt és negyvenkét százalékkal kevesebb memóriát használ, hogy 1,24 milliárd órán át tesztelték több, mint száz országban.

Említésre került az eddigi és az új élmény párhuzamos elérhetősége, az új, érintőképernyős pécék és hibridek (a convertible kifejezést használta, ami az Államokban a lenyitható tetejű autókat jelenti alapvetően), és persze az új Store, ami természetesen több alkalmazással nyit, mint annak idején konkurensei, és persze kihangsúlyozta azt is, hogy ez milyen jó a fejlesztőknek. Szót ejtett még az RT verzióról kihangsúlyozva, hogy bár a korábbi programokat nem támogatja, ugyanakkor a hardver támogatása rendkívül nagy. A korábbi eseményekhez, de különösen mondjuk a Nokia szeptember tizenötödikei tájékoztatójához képest ez egyszerre volt mind tartalmilag, mind marketing szempontokból egy igen korrekt, jól összeszedett felvezetés, és kisebb bakiktól eltekintve Sinofsky nem bizonyult rossz előadónak. Ami pláne szokatlan volt, hogy úgy általában az egész launch eventen nagyon jó arc benyomását keltette, szerintem tegnap Joe Belfiore-nál is jobban szerepelt, pedig ő etalon a lazaságával.

A Metro Modern Windows Store felületet és az új eszközöket Mike Angulio a tervezők és Julie Larson-Green a Microsoft elnökhelyettese mutatták be. Hihetetlen mennyiségű Windows 8-as cuccot felhalmoztak, de megmondom őszintén, sok újat nem mutattak. Persze jó volt látni a sokféle új hardvert, de azért pár apróságtól eltekintve ezek között olyan hangsúlyos különbség nem volt. Az i7-es Dell XPS One 27"-os 2560×1440-es felbontása azért odavert. Megjegyzem, Julie szerepeltetése nem sikerült túl jól, valami hihetetlenül fáradtnak, fásultnak tűnt. Őket a jó öreg Steve Ballmer követte, aki még mindig színpadi jelenség, viszont túl sok újat ő sem mondott.

 A várva várt műsorszám természetesen a Surface bemutatása volt. Ennek felvezetésére ismét Sinofsky állt a színpadra, mondott pár szót arról, hogy a Surface a Windows 8 kiterjesztése, meg jópofán játszadozott egy kicsit a mágneses interfésszel ami a billentyűzetet (ó, pardon, Touch Covert) rögzíti a Surface-hez. Magát a bemutatót a Surface fejleszésének vezetője, Panos Panay vitte végig. A kijelzőről  elmondta, amit vártunk, tehát hogy 10,6” Clear Type, majd gyorsan felvázolta, hogy van valódi multitasking, lehet egyszerre videót felvenni és böngészni. Persze az olyan rettenetes marketing szövegek nem feltétlenül lettek volna szükségesek, mint hogy csak azért öltek bele tenger sok pénzt a megalkotásába, mert olyan jó kézbe fogni. Az sem újdonság, hogy a képarány 16:9, és hogy a kick stand mögött egy micro SD kártya hely lapul, ami egyébként kiváló és nem általános feature. Meg kell mondanom, hatásos bemutató volt, ékes szavakkal ecsetelte a készülék kiváló hálózati tulajdonságait, nagy fényerejű, kontrasztos kijelzőjét (a fekete az fekete és a fehér az fehér), a magnézium alapú házat, a videó- és zenelejátszás  minőségét. Jó húzás volt, amikor az egyes feature-ök bemutatása után levitte a színpadról és odaadta egy-egy szerencsésnek az aktuális darabot.

Közbevetőleg megint megjegyzem, újra és újra az a benyomásom volt, hogy erre a bemutatóra sokkal jobban felkészültek, mint akár a Nokia bemutatójára, végre odafigyeltek, hogy az előadók (szegény Julie kivételével) valóban előadóként működjenek, és ne csak eldarálják a kötelezőt.

Nagy tetszést aratott, amikor fejmagasságból elejtette a Surface-t, és annak természetesen semmi baja sem lett, bár ebben természetesen van némi szerepe annak is, hogy a színpadnak nem éppen beton vagy aszfalt a burkolata. A nevezetes gördeszkázós videó is előkerült, megtudtuk, hogy a szörfdeszka verziót nem fogják árulni, majd hirtelen megjelent Sinofsky, és előhúzott még két Surface szörfdeszkát. Magam részéről egy kicsit el is ámultam azon, hogy egy Microsot bemutatóba egy kis humort csempésztek. Egy hosszabb mese következett a kick standről, annak tervezési szempontjairól, és khm, tökéletességéről. Aminek bizonyítására bemutatta, hogy mind az elülső, mind a hátlapi kamera olyan szögben van a készülékben, hogy akkor vannak vízszintben, amikor a kick standen áll. Az ölbe vevős használata meglepő és nem tűnik butaságnak. Utána persze újabb szerencsésnek nyomott a kezébe egy példányt, legközelebb kérek repülőjegyet a szponzorainktól. A Touch Covert is fényezgette egy cseppet, de ebben a sokadik bemutató után már nem volt sok izgalom, eddig is tudtuk, hogy milyen vékony (és tényleg), milyen csúcstechnika (és tényleg), és hogy milyen frankó a tapintása, ha ráhajtjuk a kijelzőre, és persze a tízezredik klikk sem maradhatott el. Bennem azért bujkál a kisördög, hogy ilyenkor utálja-e magát, hogy ezt a szakmát választotta.

A bemutató alapján a Touch Cover valóban viszonylag gyors gépelésre alkalmas, de azért a jelenleg használatos billentyűzetekkel a látottak alapján még nincs teljesen egy súlycsoportban. Az viszont jó pont volt, hogy eközben a kamera alkalmazást is futtatta, kihangsúlyozva, hogy egyetlen érintés után már megy is a felvétel, majd szépen eljátszadozott a kamera alkalmazás és a OneNote ide-oda pakolásával. Ami egy kicsit feldobta az egészet, hogy meglehetősen praktikusak lettek a bemutatók. Nagy telitalálat volt a végén a csinos blogger, aki ott a helyszínen írt a bemutatóról, a színpadon csatlakozott hozzájuk Sinofsky, aki rádugta a fényképezőgépét a Surface-re, amiről tényleg pár másodperc alatt átkerültek a képek, és Sinofsky by the way mesélt kínai élményéről, amikor hirtelenjében nyomtatnia kellett egy olyan nyomtatóra, amit még életében nem látott, és láss csodát, mindenféle telepítő lemezek használata nélkül, out of box sikerült is. Ebben egyébként megint a praktikusság kihangsúlyozása a kiváló húzás, gondolom senki sem várná el egyetlen más tablettől sem, hogy ugyanezt nyújtsa. Korábban volt nálunk egy eszmefuttatás arról, ugyan miért foglal el olyan sok helyet a rendszer a háttértárolón, és az ilyen apróságok mind azt mondják nekünk, hogy nem a semmiért. Ez után a bemutatónak már elég gyorsan vége lett, Sinofsky elismételte a kulcsszavakat, majd közölte, hogy már kapható is a termék, és elbúcsúzott.

Érdekes volt látni, milyen összeszedettek tudtak lenni, illetve, hogy beépítettek pár dolgot az Apple fegyvertárából is a bemutatóra. Betettem pár videót, amik összességükben a teljes showt tartalmazzák, sajnos nem mind tökéletes, de azért akinek van egy-két órája, annak azt ajánlom, nézze végig, mert ez a kis összefoglaló nem adja vissza az élményt. Egyben várnám is a véleményeteket, mert biztos fel fogtok még fedezni valamit, amit én nem hangsúlyoztam ki eléggé, illetve az esetleges hibajavításokat is örömmel várom. Ezen kívül ma még lesz egy cikkünk a Surface-ről, ami egy szakportál tesztjének összefoglalója lesz, rengeteg képpel. Ma egy ilyen Surface-központú napunk van.

Képek: Gizmag, Financial Press, MSNBC, Zdnet

Képek:


   
   
   
   
   

 

Kereszthidi Gábor


A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr924936422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása