WinMagazin

Mától minden köznevelésben tanuló, vagyis közel 1,3 millió diák, januártól pedig minden, a közoktatásban dolgozó pedagógus 5 számítógépre, laptopra és további 5 mobil eszközre töltheti le jogtisztán és ingyenesen a Word, az Excel és a Powerpoint legfrissebb változatát – jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár 2014. december 4-én, Budapesten.

free.jpg

A Tisztaszoftver Program lehetőséget ad a köz- és felsőoktatási intézményekben dolgozók és a diákok számára bizonyos Microsoft termékek és nyílt forráskódú szoftverek otthoni, ingyenes használatára. A program bővülésével minden diák 1 terabyte tárterületet is kap a Microsoft felhőjében.

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvező áron történik – emlékeztetett az államtitkár. A kormány szándéka, hogy hosszabb távon fenntartsa ezt a konstrukciót, így a diákok tanulói jogviszonyuk végéig tervezhetik a szoftverek otthoni használatát.

A Microsoft által most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a Kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz. Ennek egyik fontos alappillére, hogy az Európai Unióban élenjáróként, 2018-ra megépüljön az egész országot lefedő, nagy sávszélességet biztosító hálózati infrastruktúra, amely hozzájárul az ország versenyképességének növekedéséhez, az emberek digitális írástudásának fejlődéséhez – közölte Kara Ákos.

A Tisztaszoftver program mostani kibővítése hatékonyan szolgálja majd a digitális kompetenciák fejlesztését is. Az infokommunikációs eszközök, szolgáltatások ismerete és a használatukhoz szükséges kompetenciák birtoklása egyre több munkahely betöltésének alapfeltétele.

Czunyiné Bertalan Judit, köznevelésért felelős államtitkár szerint az informatikai eszközök és programok elérhetősége minden fiatal számára azonos feltételeket teremt. A lehetőséggel a gyermekek már első szoftvereiket is legálisan szerezhetik be.

A diákoknak a letöltéshez az Educatio Nonprofit Kft. által biztosított webes felületen (http://www.o365.educatio.hu/) kell regisztrálniuk. A Köznevelés információs rendszerrel (KIR) – melyet szintén az Educatio fejleszt és üzemeltet - könnyen és gyorsan hitelesíthető a regisztráció, így a telepítési folyamat is egyszerű. A tanároknak otthoni számítógépükön eddig is lehetőségük volt ingyenesen használni az MS Office csomagot, de néhány héten belül ezt is kiterjesztik további 5 gépre.

Mivel a hazai felsőoktatási intézmények is rendelkeznek Campus szerződéssel, valamennyi felsőoktatási tanuló diák jogosult lesz az Office használatára 5+5 eszközön. A regisztrációs rendszerek kiépítése az intézményekben már folyamatban van, így rövidesen a hallgatók ingyenesen tölthetik le ezeket a szoftvereket otthoni eszközeikre.

A Microsoft szerint Magyarország számára a legfőbb kitörési pont a digitalizációban, az innovatív, újszerű infokommunikációs megoldások kidolgozásában, alkalmazásában és széles körű elterjesztésében rejlik. A Microsoft azért dolgozta ki a Digitális Oktatási Alapcsomagot és kínálta fel azt ingyen és bérmentve a magyar közoktatásban tanuló diákoknak, mert ezt tekintette a maga részéről megtehető első lépésnek ahhoz, hogy Magyarország digitális állammá váljon. A Digitális Oktatási Alapcsomag hatósugarának mostani megötszörözése pedig annak bizonyítéka, hogy a Microsoft kész is, képes is hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarországot digitálisan megújítsuk – mondta el Papp István ügyvezető igazgató.

A Microsoft Magyarország felajánlásának a célja, hogy eszközeivel és megoldásaival hozzájáruljon ahhoz, hogy mind a diákok, mind a felnőttek többet hozhassanak ki a napjaikból. A tanulás és az oktatás hatékonyabbá tételéről szól a Digitális Oktatási Alapcsomag továbbfejlesztése is. A kezdeményezés célja, hogy a 21. századi Magyarországon egy gyerek se nőjön fel úgy, hogy ne tudja legalább alapszinten használni az infokommunikációs eszközöket.

Forrás: Microsoft sajtóközlemény

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr586958773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása