WinMagazin

A Magyar Telekom az országban elsőként előrukkolt az egyik legmenőbb mobilfizetési megoldással, ami csak létezik: a MobilTárca szolgáltatás lényegében egy virtuális MasterCard PayPass bankkártyát integrál az NFC-képes okostelefonba, meg persze ezen kívül vannak mindenféle hűségkártyák és pontgyűjtő megoldások is a rendszerben, de ezek nyilván a kutyát sem érdeklik.

A telekomos MobilTárca értelemszerűen csak Telekom-előfizetőknek érhető el, virtuális PayPass kártyát pedig jelenleg csak az OTP bocsát ki, szóval a potenciális felhasználók köre már ezen a ponton beszűkül. Emellett a MobilTárca jelenleg kizárólag androidos okostelefonokkal működik, azok közül sem mindegyikkel, szóval ha BlackBerryvel (meg Windows Phone-os mobillal) rendelkezel, marad az ósdi plasztikkártya, hiába lenne egyébként tökéletesen alkalmas a telefonod a rendszer működtetésére, hiszen ott van benne a MasterCard által jóváhagyott NFC-modul.

mobiltarca_sim.jpgAzért a helyzet szerencsére távolról sem olyan fekete-fehér, mint mondjuk a 4G/LTE és a blackberry.net APN esetében, itt ugyanis kis trükközéssel simán megkerülhető a platform korlát. Ennek oka, hogy a mobiltárcás fizetés valójában olyan iparági szabványokkal működik, melyeknek az összes NFC-s BlackBerry (illetve az újabb Windows Phone-os okostelefonok szinte mindegyike) megfelel, egyedül a kezeléséhez, pontosabban a kezdeti beállításhoz szükséges alkalmazást nem fejlesztették le a telekomosok ezekre a mobilokra. A lusta disznók!

Nem beszéltem még a Telekom-féle mobiltárca megoldás egyik nagyon fontos, nélkülözhetetlen eleméről, ez a speciális, az átlagnál erősebb titkosítással ellátott SIM, ami tulajdonképpen minden kártyaadatot tárol, és a tranzakciók során csak simán átadja a kártyaazonosítót az NFC-s modulnak, illetve antennának, amit aztán a terminál kiolvas. Ehhez elvileg az sem szükséges, hogy fusson a telefonon az alkalmazás, sőt, a kijelzőt, vagy akár az egész telefont is ki lehet kapcsolni, ez sincs befolyással a működésre. 

Tulajdonképpen ez az a kiskapu, amit az "alternatív" platformokat választó júzerek ki tudnak használni. Hiszen miután megigégenyelték a szolgáltatást és megkapták a fentebb említett szupertitkosított SIM-et, elég azt egy, a MobilTárca appal kompatibilis androidos mobilban felkonfigurálni, ezt követően csak át kell tenni a kártyát a BlackBerrybe/WP-s mobilba, és lőn csoda, mindjárt működik az NFC-s fizetés a telefonnal /(persze ehhez azért nem árt, ha be van kapcsolva az NFC-s kommunikáció a rendszerben).

Tom és Berry
Köszönjük a tippet Balázs Hoppácska nevű olvasónknak!


 A fenti cikk a BerryBlog cikkének majdnem szó szerinti átvétele. Az utánközlés engedélyezését ezúton nyilvánosan is köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr16943019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2014.11.30. 12:14:19

"ezek nyilván a kutyát sem érdeklik"
Nyilván. Egyébként de.

odamondó 2014.11.30. 13:32:46

Természetesen otthon mire is számíthatna az ember ha nem arra, hogy az egész mobiltárca egy rettenetesen körülményes dolog.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.11.30. 13:34:53

@odamondó:

Milyen szívesen vitatkoznék ezzel ... ha lehetne. :(

Phteven 2014.11.30. 19:45:22

Nos, nem szívesen bíznám a pénzem egy ilyen összekókányolt megoldásra.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.11.30. 19:48:19

@Phteven:

Érdekelne, ebben mi az "összekókányolt"? Megtisztelnél, ha egy kicsit bővebben kifejtenéd.

nyünyüge 2014.12.01. 07:34:10

Finoman szólva felelőtlen, erősebben szólva etikátlan ilyen kerülőmegoldásokra buzdítani a laikus felhasználót.
Szerintem.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.12.01. 09:49:46

@nyünyüge:

Akkor tőled is megkérdezem: miért felelőtlen? És miért etikátlan?

Utóbbi főleg azért jó kérdés, mert aki így "meghekkeli" a telefonját az nem, hogy kárt okozna a Telekomnak és az OTP-nek, hanem éppen ellenkezőleg, növeli a forgalmukat. Miről beszélünk?

----------

Nagy kár, hogy nem lehet mit kezdeni az ilyen nagyon okos olvasókkal, akik minden magyarázat nélkül bedobnak valami erősen butaságnak tűnő dolgot, aztán huss, elhúznak örökre. Mi motiválja őket, hogy alátámasztatlan dolgokat állítsanak? Hiszen nem trollok: egyszer odavetnek egy fél mondatot, nem sosem járnak vissza rombolni. Na de akkor miért?

nyünyüge 2014.12.01. 10:25:22

@pushalias:
Némileg szakmabeliként - általánosságban az a véleményem, hogy egy biztonsági szempontból igen kényes technológiai megoldásban a kiskapuk, lyukak nem ajánlott, ezért potenciálisan le nem tesztelt variánsainak kihasználását ajánlgatni szakmai felelőtlenség és etikátlan.
Nem a szállító mobilcég vagy jelen esetben a bank érdekeit nézve, hanem a "hekkelésre" buzdított felhasználóét. Aki persze saját felelősségre "hekkelget", de talán nem tenné, ha nem ajánlotta volna valaki hozzáértőnek tűnő.
Aztán ott találhatja magát egy a legfontosabb pillanatban csődöt mondó szolgáltatással, rosszabb esetben egy adataival való visszaéléssel , amiért aztán sem a bank, sem a mobilszolgáltató nem vállal felelősséget.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.12.01. 10:43:32

@nyünyüge:

Mindenekelőtt köszönöm a választ, megtisztelsz!

Az etikátlanságot teht törölhetjük, ha jól értem.

Másrészt, mint szakmabeli, szerintem te is egyetértesz abban, hogy ha egy cég egy ennyire egyszerű és nyilvánvaló workaroundot nem tesztel le, az bizony teljes mértékben az ő felelőssége. De ez itt abszolút mellékszál. Ugyanis az aggályaidra ott a válasz a cikkben.

A cikkben ott van fehéren-feketén, hogy "a mobiltárcás fizetés valójában olyan iparági szabványokkal működik, melyeknek az összes NFC-s BlackBerry (illetve az újabb Windows Phone-os okostelefonok szinte mindegyike) megfelel". Magyarul mindaddig, amíg ezekről az ipari szabványokról nem derül ki, hogy ilyen vagy olyan rés van bennük, addig a fent leírt eljárás biztonságos kell(ene), hogy legyen, ugyanis a védelemnek ezekben kell, hogy legyen. Mellesleg, ha kiderül, hogy mégsem, akkor a Telekom alkalmazása sem valószínű, hogy biztonságos, hiszen ugyanazt a szabványt használja.

Persze elképzelhető, hogy a MS vagy a BB szándékosan adatokat lop a saját implementációjával, vagy bénábban tudták megoldani, mint a Telekom fejlesztői.. Minden lehetséges. Minden.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása