WinMagazin

Mai második cikkünk több szempontból is rendhagyó, a legfontosabb érdekessége az, hogy egy egészen friss alkalmazásról leírta a készítője, miként készült. Akár hiszitek, akár nem, az alábbi írást a hét végén kaptuk az alkalmazás készítőjétől. Fogyasszátok szeretettel!

bubilogo1-300x170_zöld.jpgHétfő: szituáció

Múlt hétfőn átadták a köznépnek a MOL Bubi közbringarendszert. Igaz, hogy már fél éve kellett volna ennek megtörténnie, de állítólagos szoftver hibák miatt, - a T-Systems jóvoltából - csúszott a rendszer.

Kedd: hiány

Kedden a belvárosban volt dolgom, mint régi bringásnak, egyértelmű volt, hogy Bubival fogok menni. Most úgyis akciós – heti jegy 100 Ft, még a hülyének is megéri. El is caplattam a Hősök terén levő gyűjtőállomáshoz és az ott levő érintőképernyős terminálon megvettem a hetijegyem, majd boldogan tekertem az Astoriáig. Odaérve dokkoltam a bringát, és vártam, hogy visszajelzi, hogy mennyi idő volt, de semmi. Az oda kihelyezett segítő ember mondta, hogy ezt weben vagy a mobilos alkalmazásban lehet megtekinteni. Ott is állt a tájékoztató táblán, hogy IOs, Android és Windows Phone áruházban egyaránt elérhető az app – de link, vagy QR kód nincs feltüntetve. Nosza, elő is kaptam a Windows Phone-os telefonom és máris pötyögtem a keresőbe a Bubi-t. Nincs találat. Androidos play áruházban ugyanez volt a helyzet. Iphone-on szintén nincs találat.

bubi1.pngSzerda: ötlet

Szerdán nézegettem a honlapjukat, nézegettem az elérhető információkat és megállapítottam, hogy biza elég nehezen kezelhető, főleg egy okostelefon relatív kisméretű képernyőjén, és igen hasznos volna egy app. És mivel kissé piszkálta az agyam, hogy miért nincs, amit ígértek, és de jó volna, elkezdtem kutakodni. És mivel éppenséggel szoftverfejlesztő vagyok – többek között Windows Phone-ra is tudok alkalmazást írni, arra gondoltam, hogyha hozzáférnék az adatokhoz, akkor biza én írnék egy ilyent.

bubi2.pngCsütörtök: kutatás

A hétköznapi munkám mellett amennyi időm csak volt, azt mind arra fordítottam, hogy módot találjak arra, hogy a „Bubi szervereiről” le tudjam kérdezni emészthető formában az adatokat (valami strukturált, jelölt formában, mint pl. a json, vagy xml). Először a gyűjtőállomások adatait sikerült lekérdeznem: hol vannak, online állapotban vannak-e, hány dokkoló van ott, és hány bicikli bérelhető, stb.. Majd a felhasználók adatait sikerült lekérdezni. Szerencsére nem mindenkiét, hanem csak akinek a Bubis azonosítóját (telefonszám+bubis PIN kód) ismerem. Lekérdezhetőek az egyenleg információk, a felhasználói adatok, stb. Ez így már elég is egy apphoz. Késő este már a mobilomon virítottak az adatok. Persze még kissé fapados formában (kb. mint egy notepaddel megnyitott szöveg).

Bubi3.pngPéntek: fejlesztés

Viszkető ujjbegyekkel vártam a pénteki munkanap végét, hogy a Bubi appal foglalkozhassak végre. A Visual Studionak és az egész Windows Phone-os fejlesztési folyamatnak köszönhetően egyszerűen és gyorsan haladtam. Gyorsan meglett a térkép, rákerült a saját pozíciónk, rákerültek a gyűjtőállomások. Mosoly. Meglett a gyűjtőállomások listája is, látszik, hogy melyiken hány üres dokkoló van, és hány kölcsönözhető bringa. Továbbá az is, hogy itt van-e terminál, azaz érintő képernyős felület, hogy jegyet lehessen venni annak, akinek még nincs bérlete. Ha kiválasztjuk a listában a szimpatikus gyűjtőállomást, akkor máris kérhetünk oda navigációt (akár autóval, vagy tömegközlekedéssel, vagy egyszerűen gyalogosan). Aztán gyorsan bekerült a felhasználók számára talán legfontosabb rész: az egyenleg információk. Mikor kölcsönöztem bringát, mennyi időre – és ha ez több volt, mint 30 perc, ennyi még ingyenes - , akkor az mennyibe került. Az már pillanatok alatt megvolt, hogy a felhasználó megnézheti regisztrációs adatait, és ha hibát észlel Bubikkal kapcsolatban, akkor bejelentheti azt. Hogy a felhasználónak kényelmesebb legyen, ezért az alkalmazáson belül, a Beállítások menüpontban megadható a telefonszám és a Bubi PIN kód, így ezt nem kell minden alkalommal megadni. Elég az alkalmazást elindítani és egy érintéssel már láthatóak is a szükséges adatok.

Egy-két apróság még hátra volt: értékelés, megosztás, és hibajelentés lehetősége. Ezek a névjegy menüpontba kerültek. De aztán hajnalra már az áruházban publikálva – nevezzük publikus bétának – már elérhető volt a Bubi app.

bubi4.pngSzombat: jövő

Hamar kiderült, hogy a pár éjszaka alatt összerakott appban azért egy-két hibalehetőség bent maradt. De ezek is még szombat délelőtt ki lettek javítva, így délután már ismert hibától mentes app volt letölthető.

Elég sok gondolat megszületett közben, hogy mit is és hogyan is kéne még tudnia az appnak:

Vasárnap: pihenés

Vasárnap elégedetten hátradőlők. Windos Phone-ra jelent meg először Bubi alkalmazás. Hiába vannak a többiek régebb óta a színen és hiába van több felhasználójuk, mégiscsak a Windows Phone-ra a legkönnyebb (nekem) fejleszteni.

Az alkalmazás letölthető a Windows Phone Áruházból, vagy az alábbi QR-kód segítségével.

Bubi_QR_3.jpgForrás és illusztrációk: Erőss Elemér

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr736699081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddyde 2014.09.15. 10:45:57

7.8-cal nem megy sajna :/

Mérges 1234 2014.09.15. 23:04:03

Ez elég gyorsan ment.
Van ehhez valami komolyabb API, és GUI szerkesztő?

Vagy te vagy vér profi, vagy jók a fejlesztő eszközök, vagy mindkettő.

Androidra egy ilyet összerakni, szintán kb. ennyi idő (gyakorlattal persze), de ott marha jó eszközök vannak.

karlmax 2014.09.16. 09:10:10

Kipróbáltuk a Bubit. Gondoltam, míg kedvezményes bérletek vannak, addig azt kihasználjuk és megérte. Érdemes minél előbb megvenni: glurl.co/bubi Amivel mi mentünk, azt nem volt nehéz tekerni. Állítólag valami gumi miatt nehéz némelyiket, de folyamatosan cserélik le.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása