WinMagazin

Először gyorsan pár mondatban, azok kedvéért, akik még nem ismernék, mi is az a Foursquare. Egy 2009-ben létrehozott gemifikáción alapú helyajánló rendszer. Ok, de mi az a gemifikáció (avagy gamifikáció)? Amikor egy nem játékos, napi tevékenységet játékos szemlélettel és gondolkodásmóddal közelítünk meg. Ez segíti és noszogatja a felhasználókat, hogy még tovább és tovább használják az adott alkalmazást.

A Foursquare esetén ezt kitüntetések, badgek megszerzésével illetve pontrendszeren alapuló leaderboarddal érik el. A Foursquare esetén a felhasználók bejelentkeznek, "check-inelnek" különböző helyeken, legyen az a munkahelyük, egy múzeum, egy reptér vagy tulajdonképpen akármelyik hely, ahol éppen járunk. Minden ilyen tevékenységért pontokat kapunk, amik előbb-utóbb különböző kis kitüntetésekben, ún "badgekben" manifesztálódnak. Ezek mellett látjuk, hogy az ismerőseink hova jelentkeztek be, sőt a program a lokációnk alapján felajánl meglátogatandó helyszineket. Természetesen minden egyes helyszinhez írhatunk is ajánlásokat, feltölthetünk fényképeket, tehát mások is megismerik a tapasztalatainkat. Nagyvonalakban ez a Foursquare lényege. És ehhez rendelkezésünkre áll mobilos kliens minden elterjedt mobil operációs rendszerre.

És most jöjjön a 4th & Mayor, ami tulajdonképpen egy alternatív Foursquare kliens.

Az alkalmazás kezelőfelülete átgondolt és tökéletesen illeszkedik a már megszokott Metros/ModernUI-os képbe. Személy szerint kicsit zavaró, főleg a Foursquare után, hogy csak és kizárólag egy sötét felület áll a rendelkezésünkre, ami hosszú távon sokkal szembántóbb, mint a világos verzió. Talán elfért volna a beállítások között egy fekete-fehér váltási lehetősége. Természetesnek mondható a Windows Phone világban, hogy egy alkalmazás röccenés nélkül simán fut, a 4th & Mayor is ilyen. Gyorsan indul, egzakt mérés nélkül, csak a megérzésekre hagyatkozva, még a gyári, hivatalos Foursquare alkalmazásnál is sokkal gyorsabban, és működése közben sem érezhető semmilyen bealssulás vagy elgondolkodás. Érdekes, és a Foursquare appból hiányzó funkció, hogy a ránk vonatkozó összes adatot, mint például a tippjeinket vagy badgeinket egy helyen összegyűjtve látjuk a profilunk alatt. Belekerült a sokak által várt fénykép feltöltés lehetősége egy-egy venuehoz, illetve kommentelhetjük mások bejelentkezéseit. Ezek mellett fontos megemlíteni a fejlesztők pozitív hozzáállását az újításokhoz, hisz a weboldalon bárki javasolhat számára hiányzó funkciókat, melyek előbb-utóbb a végleges kiadásba is bekerülnek.

5.jpg

Az egyetlen negatívum jelenleg a push értesítések hiánya, de ettől eltekintve az app egy teljes értékű és nagyon jól használható Windows Phoneos Foursquare kliens. Sőt, a külön, ingyenesen letölthető Social Extension alkalmazás segítségével a Me csempénk kibővíthető egy check-in modullal is.

Ennyi bevezető után fussuk át a program, egyébként végtelenül egyszerű, használatát.

A kellemes kezdőképernyőn értelem szerűen bejelentkezhetünk már meglevő Foursquare fiókunkkal, vagy ha nincs ilyenünk, akkor regisztrálhatunk egyet. Vagy bejelentkezés nélkül kilistázhatjuk a körülöttünk található érdekesebb helyeket.

1.jpg

Sikeres bejelentkezés után az első alkalommal megkérdezi a program, hogy a helymeghatározást engedélyezzük-e (ez egy helymeghatározáson alapuló program esetén mondjuk ki öszintén, kötelező), kivánunk-e push értesítéseket kapni (amikről majd kicsit később ki fog derülni, hogy nem fogunk ilyeneket kapni) illetve szeretnénk-e használati és esetleges crash riportokat küldözgetni a fejlesztőknek. Ez utóbbit már csak azért is javaslom, mert visszajelzés nélkül egy fejelesztőnek pokolian nehéz javítani a hibákat.

A program rögvest elénk tárja napi bontásban az ismerőseink aktuális check-injeit. (Erre nincs jó magyar szó, mert a bejelentkezés nem egészen ugyan ezt jelenti, ugyan úgy, ahogy a venue-re sincs. Ezeket a továbbiakban is angolul fogom használni). Jobbra gördülve az "explore" képernyő következik, ahol az adott lokációnkhoz közel eső helyek közül mazsolázhatunk. Egyrészt úgy, hogy a kereső mezőbe beírjuk, hogy mit is keresnénk, másrészt pedig úgy, hogy az előre definiált csoportokból válogatuk (pl. bolt, étterem és társai).

2.jpg

Tovább gördülve eljutunk az utolsó képernyőig, ami a "lists" nevet kapta. Ide egyrészt összegyűjthetjük magunknak az érdekesnek tűnő, esetleg késöbb meglátogatandó helyszíneket, valamint megtekinthetjük, hogy hol fordultunk elő gyakran.

Ezek mellett a képernyő alján találunk 3 illetve 4 gombot, attól függően, hogy melyik lapon tartózkodunk valamint a Windows Phone-nál megszokott három-pöttyös menüt. Először is lássuk, hogy a menüben milyen lehetőségeink vannak. A "my profile" alatt a profilunk beállításait látjuk és külön-külön megjeleníthetjük a check-injeinket vagy a már megszerzett badgeinket, míg a "my settings" alatt a program működését befolyásoló beállításokat végezhetjük el. A "tiles" segítségével háromféle csempét tűzhetünk ki, míg a "leaderboard" alatt ranglistát tekinthetjük meg. Az "about 4th & mayor" alatt a program aktuális verziószámát látjuk, a "sign out"-al pedig kijelentkezhetünk az alkalmazásból. A program beállításainál szembesülünk a már említett egyelten negatívummal a push értesítések kapcsán. Itt állítható, hogy a gyors bejelentkezés (quick checkin) esetén automatice postolja-e ezt a program Twitterre és/vagy Facebookra. Valamint, hogy metrikus mértékegységben jelenítse-e meg a távolságot vagy nem. Mint említettem háromféle csempét tűzhetünk ki, az első az általános check-in, a (check-in now), de van lehetőség qr kódos bejelentkezésre is (már, amikor működik) a "qr code check in", ehhez az kell csupán, hogy egy megfelelően előkészített qr kódot fényképezzünk le. Illetve akik nagyon komolyan tolják a gamificationt, azok kitűzhetik a toplistát is és egy pöcköléssel elérhetik az aktuális listát a "leader board" segítségével. Ezen a listán azt láthatjuk, hogy az ismerőseink hány check-int tudhatnak magukénak. A csempék kétféle méretben, úgyismint kicsi és közepes, tűzhetőek a start képernyőre.

6.jpg

Kanyarodjunk vissza a képernyő alján levő gombokra. Az első, a valószínűleg leggyakrabban használt, szolgál bejelentkezásekre, a check-inekre. Megpöccintve elénk kerül a helyadataink alapján közelinek gondolt venuek listája, persze ha nem találjuk az adott objektumot, akkor kézzel is felvehetjük a listára, innentől kezdve (ha csak nem állítjuk privatera a helyszint) más 4th & mayor felhasználók is látni fogják a helyet. Persze, főleg egy frekventált helyszínen, a lista meglehetősen hosszú is lehet, ilyenkor célszerű a keresés funkciót használni. Lehetőség van a gyakran használt helyek kitűzésére is, igy valóban egy kattintás lesz a check-in a jövőben. A frissítés ikon, ahogy a neve is mutatja, frissíti a listát, míg a map megnyit egy térképet, ahol grafikusan is láthatjuk a közelben levő ismerőseinket.

4.jpg

Tehát check-in. Miután a listából kiválaszotttuk a helyet, ahova be kívánunk jelentkezni eldönthetjük, hogy kik láthassák ezt. Ezek lehetnek a 4sq ismerőseink, Twitteres követőink vagy Facebookos kapcsolataink. Illetve ezek kombinációja. A quick check-in esetén a Twitter és Facebook posztolást a "my settings" beállításai döntik el. Természetesen a bejelentkezéshez rövid szöveget (ún Tipet) fűzhetünk vagy fényképet is csatolhatunk. Ezen tipek illetve fényképek mások által is láthatóak lesznek. Amiben a 4th & Major több, mint a mezei Foursquare kliens, az az, hogy mások check-injeihez is fűzhetünk kommentárokat. És persze láthatjuk, hogy hány pontot kapunk az adott check-inért, és ez a gamifikációs rész, hisz a pontok illetve a helyszinek különböző kitüntetéseket (badge) érnek, illetve ez határozza meg a helyünket a leaderboardon.

3.jpg

A Foursquarehoz hasonlóan felvehetünk ismerősöket, de nincs ajánló (például olyan Facebookos vagy Twitteres ismerősők, akik nem ismerőseink Foursquare-en), csak a telefonunk kontaktjai között tud keresni, illetve manuálisan adhatunk hozzá név, e-mail cím, telefonszám vagy Twitter azonosító alapján.

Még egy fél mondat a külön letölthető Social Extensions alkalmazásról. A program működéséhez már telepített 4th & Mayorra van szükség, de ezt induláskor az alkalmazás közli is velünk és ha még nem lenne telepítve, akkor közvetlenül le is tölthetjük. Ezután a check-in beépül a "me" csempe alá, vagyis ha van ilyenünk kitűzve a kezdőképernyőnkre, akkor közvetlenül ebből a csempéből tudunk check-inelni miután a csempe beállításainál a Social Extension for 4th & Mayort állítottuk alapértelmezett programnak.

7.jpg

Pozitívum: gyors, commentelési lehetőség, teljesebb körű venue kezelés

Negatívum: qr check-in és push notifikáció hibái, csak fekete skin

Végszó: A két program együtt egy nagyon kellemesen használható párost alkot. Ha valaki már unja a gyári Foursquare alkalmazást vagy csak egy alternatív megoldást keres, akkor mindenképpen érdemes kipróbálni a 4th & Mayort.

Ár: ingyenes
Link: store / social kiegészítő / weboldal
Méret: 2 MB

Via: NapiApp

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr246543599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása