WinMagazin

Mi történik ha keverjük a sudokut és a mastermindot, majd nyakoncsapjuk mindezt egy kellemes grafikával és rengeteg különböző nehézségű szinttel? Kapunk egy kellően addiktív játékot, amely egyszerű szabályrendszere miatt bárkit egy pillantás alatt magával ránt.

Ár: ingyenes (amikor nem, akkor ~615 Ft)
Link: store
Méret: 11 MB
Weboldal: iqsafe.info

logo.jpg

Nézzük a játékmenetet és a szabályokat. Adot egy 3x3-as mező, rajta gyűrű számokkal. Nevezzük így, bár valójában a széfekről ismert tárcsás zárszerkezetet mintáznak. A feladatunk, hogy úgy "forgassuk" a gyűrűket, hogy 1-től 9-ig minden szám megjelenjen, de mindegyik csak egyszer. Pontosan úgy, mint a sudokuban. És itt is kapunk segítséget az előre elhelyezett számok, illetve a képernyő alján található "hint" sor képében. És ez utóbbiról egy bővített mondat még. Minden szinten több-kevesebb hint áll a rendelkezésünkre. Itt jön képbe a Mastermind koncepciója, vagyis a képernyő alján látható segítségek alatt arany- illetve ezüst színű pöttyöket látunk. Egy kép alatt lehet egy, kettő vagy három pötty. Az arany színű jelzi, ha egy szám jó helyen van, míg az ezüst színű azt, ha a szám ugyan jó, de rossz helyen. De nézzük meg ezt egy példán és máris érthetőbb lesz.

howto4.jpg

Tehát a segítségek és a 3x3-as mezőben levő számok alapján elkezdhetjük kitölteni a hiányzó kerekeket. Egy "kattintás" a kereken és az kiemelkedik a többi közül és a számtárcsán választható számok közül a megfelelőre kettőt pöckölve bekerül középre. Egyúttal az összes több olyan tárcsáról, ahol szerepelt a szám az eltűnik onnan. Illetve lehetőségünk van arra, hogy egy számot elrejtsünk a számtárcsáról. Egyszer koppantunk a számra, akkor az eltűnik, majd kétszer koppantva újra erőkerül. Ez hasznos akkor ha találunk olyan számot, ami biztosan nem lehet érvényes az adott mezőre.

Minden egyes szint befejezésére limitált idő áll rendelkezésünkre. És szintekből van bőven. Az első, IQ Academy csupán arra szolgál, hogy minden egyes funkciót és lehetőséget begyakoroljunk, majd utána következnek a városok neve alapján csoportosított feladatcsomagok. Nehézségük alapján három fő szintcsoport van, mindegyiknél más és más a rendelkezésre álló idő. Az egyszerű (Easy 1-2) szinteknél ez 2 és 5 perc között, míg a legnehezebbeknél (Pro 4-5) 10 és 30 perc között mozog. Ha kifutunk az időből, akkor elbukjuk a szintet. Ha időn belül, viszont rosszul tekerjük ki a megoldást, akkor semmissé tehetjük az utolsó 3 lépést és a fennmaradó időn belül újra próbálhatjuk a megoldást.

A játék közbeni menüben túl sok lehetőségünk nincs, de nem is kell. Megállíthatjuk az adott játékot a Pauseal, semmissé tehetjük az utolsó lépésünket a step backel, elolvashatjuk a szabályokat az instructionsal, illetve az addealsel az app deals oldalára juthatunk, hisz ez az ára jelenleg az ingyenességnek. Ezen kivül az iq safe settingsben beállítható, hogy legyen-e zene és/vagy hanghatás a játék alatt vagy ne.

Az eleinte nevetségesen könnyű játék szépen, szintről szintre válik egyre nehezebbé és bizony már az első pár szintcsomagban (IQ city vagy London) akadnak törpös darabok. Persze a kampány mód mellett van lehetőség egyszerű, gyors játékokra, amikor csak az óra az ellenfelünk, illetve on-line tournamentekre, ahol más játékosokkal mérhetjük össze a tudásunkat.

A játék grafikája kifejezetten szép, nem túl harsány. A játékmenet parádésan egyszerű és mivel a szabályok se bonyolultak, könnyedén, akár hosszú órákra is belefeledkezhetünk a tárcsák tekergetésébe.

Az utóbbi idők egyik legaddiktívebb játéka, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, aki szereti a logikai fejtörőket. Ideális unalmas meetingekre.

A program a sorok írásakor az Appgratis program keretében ingyenes, de aki lemarad róla az is kipróbálhatja egy ingyenes verzió segítségével.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr286541339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása