WinMagazin

Mindenekelőtt tisztázzuk. Okoselefon eladásokból az Apple sokkal, de sokkal több pénzt szedett be, mint a Microsoft, persze leginkább azért, mert óriási haszonkulccsal dolgozik. Ám ha az összes előző negyedévben eladott mobiltelefont vesszük figyelembe, akkor bizony a Microsoft adott el több telefont, mint az Apple. Nem sokkal, de többet.

ms-002.jpgA Microsoft szokásához híven közzétette előző éves pénzügyi és forgalmi adatait. Számomra még mindig kicsit elrettentő, ha megtudom, hogy egy cég Magyarország éves GDP-jének bő 2 százalékát költi el marketingre, de most nem erről lesz szó. Ennek a szép, nagy jelentésnek igencsak a végén említik meg egy rövidke bekezdésben, hogy úgy mellékesen eladtak 5,8 millió Lumiát és 30,3 millió egyéb készüléket mindösszesen 1,99 milliárd dollár értékben. Természetesen a Nokiától megvásárolt mobil üzletág eredményeiről van szó, amely üzletág szinte zökkenőmentesen került át a redmondiakhoz, és termeli most már nekik a bevételt. Illetve egyelőre inkább a veszteséget.

screen_shot_2014-07-22_at_5_13_35_pm_story.jpgÖsszességében tehát a Microsoft 36,1 millió eszközt adott el az Apple 35,2 millió iPhone-jával szemben. Még mielőtt a kedves olvasó vadul a billentyűzetéhez kapna, hogy jó alaposan beírja a tutit, szögezzünk le néhány dolgot. Mi is nagyon jól tudjuk, hogy ezek java része ultra olcsó, alsó kategóriás butafon. Ami egyrészt benne van a jelentésben, másrészt tessék csak utána számolni, az átlagár mindössze 55 dollárra jön ki, és egy Nokia 108 vagy egy Asha messze nem ugyanaz, mint egy iPhone. Azt is tudjuk, hogy az előző negyedévben a Lumia eladások keményen visszaeestek még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a Microsoft csak április huszonötödikétől számolta ezt a negyedévet, mivel akkor fejeződött be a Nokia mobil részlegének átvétele, vagyis a tényleges negyedév majdnem harmada kiesett.

Az érdekesség inkább az, hogy valószínűleg most esik le mindenkinek, milyen hatalmas – bár egyelőre masszívan veszteséges – piacot vásárolt magának a Microsoft. Vicces és egyben ijesztő, ahogy a Microsoft tulajdonképpen egyik pillanatról a másikra tényező lett a mobiltelefon piacon. 36,1 millió telefon azért nem kutyafüle még akkor sem, ha – egyelőre – a túlnyomó többségükön nem Windows Phone van. Hangsúlyozzuk: egyelőre.

Forrás és illusztráció: Neowin, illetve Singapore HardwareZone.com

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr316536887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dester 2014.07.24. 09:14:12

Remélem a tendencia folytatódik. Az ismerősi, baráti körömben az elmúlt 1-2 hónapban 4 Lumiát vettek, kikérve az én véleményemet is. Ami pozitív, hogy mindenki elégedett vele, legyen szó 520-asról vagy 630-asról. Én se cserélném le a 1020-ast semmilyen androidos rendszerre vagy iPhone-ra, a kisebb hibáival együtt sem.

RTB 2014.07.24. 10:36:42

kb 1 éve van meg a Lumia620-am, akkor még úttörő voltam de a kollégáim között már terjed a csempés felület. És a FB ismerőseim posztjai között is egyre több a by windows phone.
viszont egy problémám van: ha be kell diktálni az email címemet, vagy valahova kézzel be kell írni, akkor sokan visszakérdeznek, hogy ez mi? Nem értik, nem ismerik és ebben a gmail összehasonlíthatatlanul fényévekre előbbre van:)

Szotyi_ 2014.07.24. 16:40:07

Ugyan én maximális elégedettséggel használom a 925-ösöm már egy éve (előtte 800-ast nyúztam hasonlóan elégedetten) de a páromnak vett 620-asnál retekebb lassabb, dadogósabb szétfagyósabb telefont még nem láttam. Én már biztosan porrá törtem volna, ő csak hangosan szidja, ha kézbe kell vennie... Kínos, mert pont azzal győztem meg, hogy "na meglátod, ez nem fog dadogni, meg lefagyni mint a régi samungod"... Ezek után közel sem vagyok biztos benne, hogy a wp a kisebb teljesítményű telefonokon jól muzsikál majd.

protézisesh 2014.07.24. 21:15:46

Aposnak volt valami felsobb nokiaja (820?), egy ev utan foldhoz vagta. Most boldog a droidos, vizallo xperia z1(2?)-vel. En meg az iphone-val. 2 het es jon az 5s a 2 eves 4s utan :)

akira1 2014.07.24. 21:30:31

A smartphone és a hagyományos mobiltelefon piac ég és föld, igen nagy csúsztatás ezeket egybemosva nagy számokkal dobálózni, még akkor is, ha a szövegben később megmagyarázod, hogy persze ez nem ugyanaz...

Ahhoz tudnám hasonlítani, mintha azt mondanám, hogy ki adott el több autót az elmúlt negyedévben mint a VW-csoport, na ki, hát a kínai sosehallotnevű autógyár... ja, hogy annak a 99%-a bicikli? Sebaj, majd megmagyarázom, hiszen az is jármű... :)

A MS pedig bajban van, hiszen ha nem veszi kezébe a PC-gyártást is, amelyre a windows-t készíti, akkort hamarosan egyetlen egy gyártó sem lesz, aki veszteséggel hajlandó lenne PC-t gyártani. A PC piac ugyanis pont ugyanúgy veszteséges enblock, mint ahogy a mobiltelefon gyártás. Kivéve az Apple-t mindkét piacon, a Samsungot az okostelefon piacon és a Lenovo-t a PC piacon. (Itt a PC kifejezést a személyi számítógép értelemben használom, nem úgy, mint win PC kontra Apple Mac...)

...és attól, hogy kézbe vette a nikiát és esetleg átvesz egy-két jelenleg veszteséges PC-gyártót, még korántsem biztos, hogy megmenthető a MS consumer üzletága...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.24. 21:43:22

@akira1:

Kifogásaiddal fordulj bizalommal a Neowin szerkesztőségéhez. Link a cikk végén.

A biciklis hasonlatodat viszont ne add elő neked, az ugyanis rútul sántít. A címben telefon szerepel, és bizony telefonokról is van szó mindvégig.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.24. 21:44:59

@Szotyi_:

Majdnem egy évig nyúztam 620-at. Ha a tiétek valóban lassú és szétfagyós, akkor irány a szerviz, mert valami nagy baj van vele.

heimdall 2014.07.24. 23:56:19

Lumia 520-am van. Két hónapja ráraktam a 8.1-et. Eleinte még tetszett is a frissítés, bár azt nehezen nyeltem le, hogy a sima 8-cal két napot bírt, most meg egyet.
De!
Ahogy jöttwk a frissítések, a telefon egyre lassabb lesz. Elvileg már kint vannak a végleges szoftverek a 8.1-ből tesztelés alatt, vagyis ami most van a telefonon, az kvázi a véglegesnek tekinthető...
Na már most ez így sajnálom, de nem pálya nekem, pedig maga a felület és a koncepció tetszik. De az gáz, hogy néha másodperceket gondolkodik a zenelejátszó, ha visszalépek az albumnézetbe, vagy hogy nincs igazi multitasking. Ez azt jelenti, hogy szintén a betöltés feliratot nézem, ha váltogatok mondjuk a Facebook Messenger és az Explorer között.
Arról már nem is beszélek, hogy sajnos még mindig nem elég jó az app felhozatal. Jó, tudom hogy a szükségesek megvannak nagyjából, de amikor látom, milyen változatos és arányaiban elég jó minőségű az iOS palettája például, akkor erősen elgondolkodom.
Tudom, a lemaradást be kell hozni, ha többen vesznek WP-s telefont, akkor a fejlesztők is jobban az előtérbe helyezik a platformot...
De manapság már senki nem akar éveket várni valamire, főleg nem ebben a játékban.
Novemberben lejár a készülékhűségem és nem vagyok benne biztos, hogy nem használom ki...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.25. 06:52:03

@heimdall:

Hallóka, egy low-end ketyerréről beszélsz! Ha már az iOS szóba került, azt remélem tudod, mennyire lelassul például egy iPhone 4 ha rákerül az iOS 7! Most ettől az iPhone rossz? Miért lenne az?

heimdall 2014.07.25. 09:15:35

@pushalias: úgy tudom, a WP-s telóknál a leggyengébb hardverre optimalizálják a szoftvert.
Az 520-es egy másfél éves telefon, szemben az iPhone 4-gyel, ami négyéves! És igen, a 4-es iPhone is rossz az iOS 7-től, mert nagyon lelassítja. Miért ne lenne az? Vagy ez most mire érv?
Csak hogy pont a kora miatt ezt még el lehet fogadni, hiszen így is tök jó az Apple-től, hogy még ha nem minden funkcióval, de kiadták rá a friss szoftvert.
Vajon az 520 ilyen szempontból hol lesz két és fél év múlva?
Az pedig, hogy akad és lassú a zenelejátszó, ne legyen már elfogadható. Ami jó, azt miért kell elrontani? Sima 8 alatt semmi gond nem volt ezzel.
Ha jól tudom, túlnyomó többségben ez a készülék van az embereknél, ha WP-s telefonról van szó. Nem hinném, hogy a Microsoft-nak az lenne az érdeke, hogy elijessze a tulajokat attól, hogy maradjanak a márkánál.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.25. 09:42:51

@heimdall:
Az iPhone teljesen mindegy melyik készüléke sohasem budget telefon, ezért elvárom tőle, hogy ha 4 év múlva kap egy szoftverfrissítést, akkor azzal is gyors legyen. Ha nem, akkor ne adják ki rá. Ehhez képest kiadják rá, és kegyetleneül lassú. Az 520 hardverén pedig már eredetileg sem mertem elképzelni egy Androidot. Ehhez képest teszi a dolgát. Az én ízlésemnek mindig is lassú volt, az ára miatt békéltem meg vele, olvasd el róla a tesztemet ( winmagazin.blog.hu/2013/06/18/lumia_520_olcso_husnak_suru_a_leve ).

Az 520-ra még nincs hivatalos 8.1, csak a 8.1 PfD, vagyis a saját felelősségedre telepítettél egy béta szoftvert. Elmondom neked, az én 8X-em (ami nem egy ligába focizik az 520-szal) az eredeti 8.1 PfD után ugyanúgy akadozott, és ugyanúgy brutális tempóban merült, mint ahogy te leírod. Úgy gondoltam, ha nem javítják, baj lesz, de legyünk türelmesek. Megérte, mert két frissítéssel később a lagok teljesen eltűntek, az üzemidő pedig visszaállt a régi jó 1,5 napra. Hard reset ajánlott, ha még nem volt meg. Az a gyanúm, ezek a frisítések neked nincsenek meg. Keress rá, hátha így van, ( www.windowsphone.com/en-US/how-to/wp8/basics/windows-phone-8-update-history ) nézd meg az utolsó verziószámokat, ha a tiéd nem az, akkor frissíts! Remélem, ezzel neked is megoldódik a problémád! ;-) A legnagyobb általam ismert L520 topikban a többségnek nincs problémája, tehát szerintem joggal reménykedhetsz, hogy javulni fog a helyzet.

plakatmagany 2014.07.25. 10:19:28

hát amíg mindenki az iphone-hoz hasonlítja magát, addig nincs min aggódnia az apple-nek, és az hogy a MS megy utána a trendeknek lop vagy másol vagy megvesz, de semmi kreatív újdonsága nincs, addig hiába ad el sok nokiát :-) - ha megnézzük a felhasználók szerinti felosztást, ami az operációs rendszerek használatát mutatja, nincs mire büszkének lenni... de mint ov persze mindig lehet keresni a statisztikákban valami rájuk nézve is jó adatot, aztán azzal kampányolni - kár hogy mindenki röhög rajta... vagyis dehogy kár.

plakatmagany 2014.07.25. 10:29:21

hát arról nem is beszélve, hogy éppen a 6 előtti várakozás van...

heimdall 2014.07.25. 10:40:13

@pushalias: Az 520 alap tempója speciel nekem megfelelt, meg is lepődtem, mert rosszabbat vártam, mikor megvettem. Az azonban továbbra is áll, hogy a frissítés lelassított egy telefont, ami annak előtte fürge volt. A különbség fennáll.
A legutolsó 8.1-es szoftver van az enyémen, szóval nem ott a gond.
Mindegy, elkönyvelem a dolgot, aztán majd meglátom mi lesz.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.25. 10:43:49

@heimdall:

Nézz körül L520-as topikokban, hátha tudnak valamit tanácsolni. Resetet a helyedben azért kipróbálnám.

heimdall 2014.07.25. 10:46:37

@pushalias: Ok, köszi a tippeket! :)

azigazsagoszto 2014.07.25. 17:58:05

@plakatmagany: Megvan hogy az Apple 2-3 évvel azután mutatott be egy flat felületű rendszert, miután az MS? Tudjuk az nem volt nyulás...

thisiswhatklfisabout 2014.07.27. 15:36:46

Azért ne felejtsük el, hogy a Windows Phone 8.1 MÉG MINDIG nem a végleges változatban futkorászik a WP-s cuccok többségén, hanem a fejlesztői előzetes (legalábbis nálam HTC 8S/ Telenor kombóban).

Amúgy érdekes az 520-as lassulása: párhuzamosan telepítettem a saját HTC-mre és egy Lumia 620-asra a WP 8.1 DP-jét és folyamatosan frissítem azóta is, de semmi lassulás, gyorsabb akkumulátormerülés, zenelejátszó akadozás nincs, pedig nyúzom rendesen az előbbit - és bár nem vagyok teljesen képben a L520-assal, de kábé ugyanazokkal a jellemzőkkel bír, mint a 8S. Nagyon sajnálom, hogy a HTC ilyen magasról tesz a WP-s cuccaira.

borscsabaimre 2014.07.29. 23:18:33

Sziasztok!
Olvasgatom itt a hozzászólásokat,engedtessék meg pár szó:
Én kb. egy hete vagyok egy Lumia 625-ös (Cyan) tulajdonosa.Sokfajta telóm volt már (Iphone 4s,Blackberry Bold,Samsung Galaxy S2-S3-XCover-Express-Note-Tab,Zte Skate,stb.)
Szerettem cserélgetni őket,próbálgatni ki mit tud alapon.A Galaxy szériával összességében elégedett voltam,nem volt rossz a Skate sem.Az Iphone-nal is elvoltam.A Blackberry-t viszont egy csapnivaló sz@rnak tartom a mai napig is.Kicsit idegenkedtem a WP rendszertől,de benn volt a pakliban,hogy egyszer kipróbálom... Hiába tűnik gyengének a hardver,de a rendszer stabilan és GYORSAN fut.Meg kellett szokni az androidhoz képest,
de elég intuitívnak ítélem meg.Pár alkalmazást vásároltam is rá.(fájlkezelő,különböző kliensek,stb.) A kijelző lehetne jobb is,de ez van.Nekem a fagyásmentes stabil működés lényegesebb szempont.És a térkép.Ez is nagy vonzereje a Nokiának.
Nem értem sokaknak miért nem fut rendesen a rendszer.Vagy is sejtésem van... Android berkekben nagy divatja van a root-olásnak,meg minden szir-sz@r tört cucc telepítésének. Aztán jönnek a csodálkozó arcok,hogy nem úgy működik valami,ahogy kéne. Hát igen.
Én androidra is sok app-ot megvettem,mert úgy gondolom hogy ezek szellemi termékek, amelyek elkészítésébe emberek sok időt (munkát) beleraknak.Hülye a hasonlat,de: eszem inkább egy héten 3 gombóccal kevesebb fagyit és ott is az app ára..
Visszakanyarodva az eredeti témához,vannak a WP 8.1-ek hiányosságai,de összességében jól használható teló a 625-ös.Kezembe véve pedig egy tényleg összerakott motyó érzését kelti bennem.

Wildhunt 2014.07.30. 20:43:44

Az Androidnak sajnos épp nem a tört cuccok a hátrányai (szerintem). Egy egészen kiváló OS lenne, ha a támogatása egy létező valami lenne. Ez nem tűnik fel abban az esetben, ha gyakran cseréled a telefonod. Ha azonban abból indulsz ki, hogy veszel ma egy s5-öst, amire jövőre már nem kapsz semmi frissítést, hacsak nem rootolod, és oldod meg magadnak, akkor a kép jóval szomorúbbá válik.

borscsabaimre 2014.07.31. 23:05:31

@Wildhunt: na igen.Amikor volt Almám,akkor is jóleső érzés volt rágondolni,hogy a teló amit vettem,biztos megér 2-3 nagyobb frissítést.Lehet,hogy zárt a rendszer,de ennek bizony előnyei is vannak. ;) Szerintem fontos egy nagy cég részéről,hogy a régebbi vásárlókkal is törődjenek-vagy legalább úgy nézzen ki- és ne kelljen fanyalogva nézni az egy-két éve vásárolt készülékemre,hogy jó meg szép,csak már kicsit döcög.Tudom,hogy fogyasztói társadalomban élünk,de akkor is...

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása