WinMagazin

Nehéz a tesztelő élete. Mindenféle izéket odaadnak neki, aztán gyeee, nyúzzad, és a végén írjál róla valami okosat úgy, hogy az úri közönség ne tépjen szerteszét, mert szidtad, vagy mert nem szidtad, vagy tulajdonképpen akármiért. Néha azonban egy kicsit jobb, mert olyat kapsz, amibe más is nehezen tud belekötni. Azt hiszem, most ez van.

Nokia-Lumia-1520-3-jpg.jpgKezdjük talán az elején. Odamész, a kezedbe nyomnak egy nagy dobozt. Egy olyan szó szerint méretest. Amúgy olyan lenne, mint a többi lumiás doboz, vagyis kék, és a cucc képei vannak rajta többé-kevésbé azokban a színekben, amikben elérhető. Csak éppen ez nagy volt egy picit. De tényleg csak egy kicsit. A képekre tessék csak nyugodtan kattintgatni, megéri!

Intermezzo. Korábban már volt egy olyan, hogy „az erősebb, szexibb készülék után” következett egy jóval gyengébb, sajnos most is ez történt, ami egy kicsit elrontotta a barátságunkat azzal, ami utána jött, de erről majd annak idején.

Nagy test, nagy élvezet

Hol is tartottam? Ó, persze ott, hogy a kezembe nyomták a djágaszágot. A minden értelemben vett djágaszágot. Megjelenése idején ez volt a legodaverősebb hardverrel érkező, és ezért természetesen egyben a legdrágább Lumia. Valamit valamiért, ahogy mondani szokták, és itt valóban kapsz valamit a valamiért, ha te vagy az a valaki, akinek egy ilyen kell. Ennél megosztóbb telefon ugyanis még soha nem volt a kezemben tíz percnél tovább. Rossz szokásom ugyanis, hogy ha hozzám kerül egy ilyen, akkor boldog-boldogtalannak megmutatom, hogy lássam a véleményeket. Tízből kilencen azt mondták, hogy nem kéne. Pedig ha tudnák.

A negatív vélemények egyértelműen a cucc elsőre legszembetűnőbb tulajdonságával függenek össze, amit a későbbiekben majd minél kevésbé szeretnék emlegetni, de akármennyire is nem akarom, túl kell esni rajta: tudniillik, hogy nagy. A 6"-es kijelző az bizony 6"-es kijelző, nem lehet megkerülni. Mert alapvetően aki a 3,5"-es méretre esküszik, az is meg tud békélni előbb utóbb a 4-4,5"-es dolgokkal, lásd ahogyan az almás klubban évekig a 3,5" volt a felhasználó számára tökéletes kijelzőméret, aztán előbb a 4" lett hirtelen az optimális, majd lám, most már azt rebesgetik, hogy 4,7" lesz az alja, és a majdnem phablet 5,5" a teteje. Sic transit gloria pomum. De a 6"-es kijelző az bizony 6"-es kijelző, ha még nem mondtam volna.

A tapasztalatból leszűrődő valóság az az, hogy a 6" az nagyon határeset, és nem tudom eldönteni, hogy ez a méret önmagában jó-e vagy sem. Sok esetben nagyon jó, néha meg nem, ugyanakkor a jóság általában nem csak a méretből fakad, a rosszaság meg igen. Nem feltétlenül kényelmes vele telefonálni, bár ez a kényelmetlenség leginkább abból a tudatból ered, hogy „Úristen, egy irdatlan böszmeséget tartok a fülemhez”, hiszen valójában teljesen hibátlanul lehet vele másokkal távbeszélni. Egy biztos, nincs olyan, hogy majd a lapátkezűeknek ez biztosan jó, bizonyos szituációkban ez kétkezes használatot igényel mindenkitől, talán a jetiket kivéve, a többi esetben pedig minden a felhasználó méretétőll, kézügyességétől, alkalmazmazkodóképességétől, találékonyságától meg efféléktől függ. Én ha nagyon akartam, az esetek többségében egy kézzel elvoltam vele, más meg nem.

Nagy ember nagy bottal jár

Esküszöm, ez lesz az utolsó célzás a djágaszág méretére, de mint azt már régebben kifejtettem, mi a fél karunkat is odaadjuk tetszőleges buta viccért. Az alcím ugyanakkor arra igyekszik utalni, hogy ebben aztán nem spóroltak a dolgokkal: amit a keze ügyébe esett a tervezőknek azt beleszuszakolták. Négymagos processzor, 2 GB RAM, a full-HD kijelző almáéknál garantáltan retina néven futna a maga 368 ppi-je miatt, a hangja is az elitben van az általam valaha kipróbált telefonok körében, irdatlan nagy akkumulátor, ami ezzel a vassal is elvan majd két napig is, pöpec húsz megapixeles kamera és még folytathatnám sokáig.

A helyzet az, hogy a Lumia 1520 egy olyan e-penis státuszszimbóleum, ami túlmutat a külsőn. Egy disznó mód összerakott cucc, amivel egyszerűen nem volt semmi bajom. Eddig a Lumia 920 volt az élménytelefon számomra, mostantól egyértelműen ez, amíg a 930 le nem fogja taszítani a képzeletbeli trónról - hát igen, csak azért, mert annak mindösze 5"-es lesz a kijelzője. Na jó, meg azért, mert az elölről meg oldalról sokkal prémiumabbul bír kinézni a rápakolt fél mázsa alumíniummal.

Nézz reám, ó Istenem

Most úgy őszintén, mit lehet erről a kijelzőről mondani? Leírhatom, hogy mennyire szép, meg mennyire sunamágnes, de attól ti nem fogjátok látni, pedig tényleg nagyon az. Pixeleket ne tessék keresni rajta, ha valahogy kézbe kerül, az meg hogy telefonon natív felbontásban lehet full-HD filmet nézni az alapból rajság, és a színei is igen-igen tetszetősek. Elmész a bótba, megnézed, meglátod, írhatok én neked napestig róla úgy sem ér semmit amíg nem láttad te magad.

Let the sunshine in

Csak 20 megapixel jutott neki, ami a 1020 rengetegje után nyilván kevés, ám ez a használatban nem nagyon érződik. Nem tudom, mit fejlesztettek még a 1020 kamerája után, vagy esetleg ez csak valami szubjektív dolog, mert mégis csak más full-HD kijelzőn visszanézni, mit műveltem, de ennyit én még telefonnal nem fotóztam, annyira élveztem. Persze ezen is kiütköztek a nyomai a szoftveres utómunkálatoknak, de akkor is, magamhoz képest állat jó fotókat tudtam vele lőni. Fél napig csak ezzel játszottam, ami eddig nem igazán volt rám jellemző, össze-vissza játszottam a Nokia Camera mindenféle beállításaival, szóval igen, ez egy igazi fotózásra termett telefon. Azt tessék elképzelni, én általában olyan 40, extrém esetben talán 80-100 képet lövök egy tesztkészülékkel, ezzel több, mint kétszázat. Persze ebben benne van az is, hogy a 6 hüvelykes full HD képernyőn eleve könnyebb beállítani a képet, és aztán visszanézni is jóval kellemesebb, mint három és fél hüvelyk méretben és 480×800 pixel felbontásban. Ismétlem, élvezet volt minden perce, és bár a 1020 esetében biztosan sokat számított a ronda idő, azért nem lett ekkora élmény, de akkor is. Tudom, hogy a 1020-szal jobb képeket lehet lődözni, mint ezzel, de akkor is.

Ne tessék aggódni, a felét sem rakom ki.

God is a DJ

Hangzásb...mániás vagyok, kéjesen tudok sikongatni, ha egy sípládából mégis ki tud jönni az, amit szeretnék, ezért aztán ezt sosem tudom kihagyni egy telefonnál sem. Először is elképesztően hangos. A 620-on az agybadugóssal forgalomban olyan 18 egység, metrón 24-28 egység szokott lenni a hangerő pilincka állása, ez meg 24 egységnél már kezdte az agyamat fúrni, ha mondjuk egy jó kis Somewhere in Time-ot töltöttem bele. Meg jobb is a hangja. Olyan szépen tudott brummogni legalul, ahogy eddig még semmilyen kezembe került példány, a lábdob nem püfögött, és a cinek sem voltak bádogból. Érdekesség, hogy elbattyogtam vele a nem hülyék bótjába, és nekiálltam vele fejhallgatókat tesztelni, és szomorúan arra jutottam, hogy úgy kábé a húszezer forintos kategóriáig amik ki voltak rakva azokkal valami borzalmas hangzást produkált: iszonyú szőrös alaphangzás, egyértelműen nem lineáris átvitel és rettenetes láma dolgok a hangsáv alján és tetején. A gyári füles plusz Lumia 1520 reggelire elcsipegette ezeket. Hogy ez most a gyári headset jósága, vagy csak a szokásos nem mindegy, mit dugunk mibe effekt következménye, azt meg sem póbálom kitalálni.

A szidható rész

Alapból WP8-cal érkezik a drága, de persze, hogy feldobtam rá a 8.1 Preview for Developerst, és az a furcsaság esett meg, hogy egy darabig a 8.1 extra dolgai kisebb kijelzőn jobban bejöttek. De hogy a lényegre is rátérjek, csak azt tudom mondani, amit mindenki sejt. Ezzel a vassal a WP tényleg minden smooth-ságot felül bír múlni, amit a kedves olvasó eddig bármikor képes volt megtapasztalni vagy legalább elképzelni. Amikor a hőskorban a Blade-nek örültem, egyszerűen fogalmam sem volt, hogy ilyesmi majd lesz valamikor. Ugyan továbbra is azt tartom, hogy a flowless smooth-ság örökkön örökké kőbe vésett megtestülése EVÖR a WP 7.5 lesz, de ezzel a vassal a WP 8 is állakat leejtős. A rendszer? A kinézet? Laggol-e? Van még valaki, aki nem ismeri? Hadd ne kelljen mesélnem arról, amit már tudtok.

Összegzés

Ha meg lehetne kapni annyiért, amennyim most van erre a célra, akkor kamikáze akcióban vetném magam utána, bár ez annak a fényében, amennyim most erre van nem túl meglepő. A meglepő az, hogy ezt még a bóti áráért is instant getnek tartom. Talán még rémlik pár hűséges olvasónak, hogy az 520-at ár-érték bajnoknak tartottam. No, ez meg afféle get my money right now kategóriás készülék, ami nagyon sajnálom, hogy nem lehet enyém. Nem kell nagyon cifrítani ezeket a dolgokat, van ami jó, aztán kész, és ez jó. Nagyon jó. Húzzatok a a bótba és vegyétek meg! Vagy ha nem, akkor majd a 930-ast. Ha meg nincs rá pénzetek, akkor ne olvassatok róla efféle tesztcikket (mert különben bele fogtok csavarodni abba, hogy nem lehet a tiétek), hanem elégedjetek meg kábé bármelyik WP8-as cuccal, mert azok is mind jók.

WP_20140412_17_09_45_Pro.jpg

A készüléket a Nokiától kaptuk meg tesztelésre.
A legfelső illusztráció forrása: Nokia sajtófénykép

Technikai adatok
Processzor: Qualcomm Snapdragon™ 800 4×2,2 GHz
RAM: 2 GB
Háttértároló: 32 GB
Bővítési lehetőség: Micro-SD, max. 64 GB
Mobilhálózat: LTE/EGPRS/HSDPA/HSUPA
WiFi: WLAN IEEE 802.11 a/b/g/n/ac (WEP/WPA2/EAP/MSCHAPv2)
Bluetooth: 3.0 (OPP/HFP/PBAP/A2DP/AVRCP)
AV csatlakozó: 3,5" jack
Operációs rendszer: Windows Phone 8
Akkumulátor: BV-4BW, 3400 mAh, Li-Ion
Méret: 162,8×85,4×8,7 mm
Tömeg: 209 g
Kijelző: 6", 368ppi Full HD (1080×1920) 16M szín, IPS LCD
Kamera: Hátoldali 20 MP PureView, Front: 1280×960

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr676120831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nicu71 2014.07.23. 14:38:30

EZ...nekem is kéne,pont.
A 920al én is probáltam a hülyenemvagyok boltban a fejeseket,és én is megdöbbentem,mennyire nem jó ez a párositás,még úgy is hogy én a gyári headsetet borzalmasnak tartva,visszatettem a dobozba,egy AKG fülessel nyomatom.
Még a kifejezetten drága,márkás fejhallgatók is valahogy olyan furcsán gyengének bizonyultak.Bár volt kivétel is,azt hiszem egy 20 ezres Sony egész jó volt :)

Jegkoko 2014.07.23. 18:43:12

Mikor felejtik végre el ezt a 2x 4 x ghz jelöléseket?Van 2 magos illetve 4, de ez az elnevezés nettó baromság.

bunkó · http://bunko.blog.hu 2014.07.23. 19:51:05

Egy kérdés a poszt-tolóhoz: tudjuk-e, hogy mit jelent latinul a "malum"?
;-)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.23. 20:19:10

@nicu71:

Azért amikor a 18 ezres Sennheisernek volt rádugva a vállalhatatlan szint alatti hangja, kicsit elgondolkodtam. :)

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.23. 20:21:33

@Mészáros Laci:

Bolti garanciával most olyan 120 ezer körül.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.07.24. 02:30:35

Tavaly Szeptember ota hasznalom a Sony Xperia Z Ultra telefont. Aminek mar akkor ilyen hardvere volt es 6.4 colos kijelzoje... Egy eszmeletlen jo telefon. Csak eppen mult heten raultem a hatso zsebemre es betoredezett a kijelzoje ami innentol nem erzekeli az erintest es 1300 yuanba kerul a csereje... Az tobb mint 50.000 Ft! Bakker. Nyilvan amiatt, hogy nagy, sony Tv minoseg es kulonleges innovacio. Ceruzaval is lehet irni a kepernyojere, ill. barmivel es hihetetlen jo kepminosege van. De ennyiert mar inkabb azon gondolkozom, hogy eldobom az egeszet es veszek (illetve mar meg is rendeltem) egy kinai Ipad klont aminek 9.7 colos kijelzoje van es telefonalni is lehet vele haha, persze nem fogok hulyen kinezni, mert szinten egy eve hasznalom a Sony Bluetooth fejhallgatot (MDR-1RBT) ami egyszeruen zsenialis. Allatul szol es kb. havonta egyszer kell toltore dugnom napi hasznalat mellett.... Na ennel nagyobb telefonnal beszelni mar igazan kihivas lenne :))))

A lófa szára 2014.07.24. 05:15:55

Most ez egy telefon vagy mia fax? Kit érdekel az a sok kép a kaktuszról meg a drótkötél bilincsről. Hol a telefon?

gigabursch 2014.07.24. 08:17:01

Csak nekem maradt ki az üzemidő kérdésköre?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.24. 08:22:56

@gigabursch:

Megeshet. :)

"irdatlan nagy akkumulátor, ami ezzel a vassal is elvan majd két napig is"

Pipapapa84 2014.07.24. 08:24:02

látom vannak bajok a szövegértéssel

gigabursch 2014.07.24. 08:57:42

@pushalias:
Áhhh, köszi...
:-)

Persze ilyenkor kérdés az is, ha full minimumra veszünk mindent (a'la túlélő üzemmőd), akkor mit bír.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.24. 09:02:44

@gigabursch:

4-5 napot simán merek neki jósolni. Ha telefonálni se nagyon telefonálsz, és a háttérben futó dolgokat is mind letiltod, talán még az 5-7 nap is beleférhet.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.07.24. 11:02:13

@pushalias: Hja ha csak egy napig tesztelhetted... Sokra megyunk ezzel az infoval ;)
A Sony is napokig tarto uzemidot iger, aztan egy fel nap alatt lemerul ha bluetoothot hallgatok es kepeket nezegetek. Meg telefonalni se kell vele vagy wifizni sokat es este mar bajban vagyok ha nincs nalam tartalek aksi... Talan kikellene probalnod a Nokiat, hogy wifi nelkul vagy azzal meddig birja, alacsony fenyeron illetve maximalisan stb.
Kicsit osszetettebb es reszletesebb tesztre en is kivancsi lennek, lehet veszek egyet az asszonynak. De ez a cikk alapjan tovabbra sem tudtam meg semmi olyat ami a dobozon ne lenne rajta alapbol. Pl CPU es RAM mennyiseg meg ilyen alap adatok. A fotokat is osszelehettt volna hasonlitani mas csucs keszulek kepeivel stb. Az volna technologiai ujsagiras ;)

Mészáros Laci 2014.07.24. 11:35:00

negatívum: húsz deka.
(valamikor a kilenc deka volt a választóvonal, afölött számított zsebnehéznek egy telefon. az egyszer használatos alcatelem hatvan gramm, magashegyi túrákra csak ez való :)

Mészáros Laci 2014.07.24. 11:37:05

mindenképpen funny, hogy ezek a telefonok részben azért merülnek gyorsan, mert gigászi processzor van bennük, aztán a sok gigahertzes órajel mögötti számítási teljesítményt rögtön a SZÁZADRÉSZÉRE csökkentik a gyártók azzal, hogy valami virtuális gép interpretálja a jávában (vagy jáva szerű nyelven) írt objektumorientált operációs rendszert.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.07.24. 12:22:29

@Chaoyang:

"Hja ha csak egy napig tesztelhetted"

Ezt honnan vetted?

"De ez a cikk alapjan tovabbra sem tudtam meg semmi olyat ami a dobozon ne lenne rajta alapbol. Pl CPU es RAM mennyiseg meg ilyen alap adatok."

Ott vannak a cikk végén.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása