WinMagazin

A Microsoft a napokban hivatalosan is feltöltötte a Windows Phone 8.1 újdonságait. Többek közt szó esik Cortana-ról, a Word Flow-ról, a megújult Adatforgalmi segédről, és a Kezdőképernyő újdonságairól is. A Nagy Testvér átalakította a régről megszokott, frissítés összefoglaló oldalát, így már lenyíló menüből tudjuk kiválasztani a korábbi 8.0-ás GDR, és az új, 8.1-es verziók újdonságait. Itt tették közzé a hivatalos, végleges WP 8.1-es verziószámokat is, melyek a következők: 8.10.12359.845 vagy 8.10.12382.878.

image_thumb105.png

Cortana. A Cortana rengeteg mindenben segítséget tud nyújtani. Segíteni tud például a telefonálásban, az SMS-ezésben, a jegyzetelésben, a webes keresésben és így tovább. Mindezek mellett folyamatosan nyomon követi az Önt érdeklő dolgokat. (A Cortana egyelőre csak az Egyesült Államokban működik.)

A műveletközpont. A képernyő tetejéről lefelé pöccintve különféle gyorsműveleteket és értesítéseket talál. Itt láthatja például a közösségi hálózatokból származó frissítéseket, és több funkciót is be tud itt kapcsolni (például a Wi-Fi vagy a Bluetooth-elérést). Ezenkívül más gyorsműveleteket is felvehet, így könnyen hozzáférhet a leggyakrabban használt beállításokhoz.

Ujjkövető Word Flow. Az ujjkövetési funkcióval a Word Flow technológiájú billentyűzet betűit összekötve gyorsan beírhatók a kívánt szavak.

Ne zavarjanak! Ha nyugalomra és csendre vágyik, tartson egy kis szünetet: a telefon eközben nem fogad hívásokat, nem cseng és nem is rezeg. Kényelmesen pihenhet, azonban a legfontosabb ismerősei még így is kapcsolatba tudnak lépni Önnel.

Sorozatfelvétel. A gyorsan mozgó témák (így a gyermekek, sportesemények vagy ritka madarak) fényképezése mindig kihívást jelent. A Kamera alkalmazás sorozatfelvételi módja segít elkapni a tökéletes pillanatot.

Adatforgalmi segéd. Az Adatforgalmi segéd új beállításai révén csökkenthető a webböngészés közbeni mobilhálózati adatforgalom, így nem kell aggódnia, hogy túllépi a beállított adatkorlátot.

Takarékos üzemmód. A takarékos üzemmód hozzájárul az akkumulátor kíméléséhez és az akkumulátor üzemidejének meghosszabbításához . Használatával megtekintheti, hogy mennyi töltés van még az akkumulátorban, mely alkalmazások merítik azt leginkább, alacsony töltöttség esetén pedig különböző beállítások segítik, hogy minél később kelljen tölteni a készüléket.

Tárterületsegéd. Ezzel a segéddel hatékonyabban használhatja ki a telefon tárterületét. Helymegtakarítás végett az SD-kártyára is mentheti az új alkalmazásokat és a letöltött fájlokat. A Tárterületsegédben azt is megtekintheti, hogy mennyi helyet foglalnak az egyes alkalmazások és játékok. (Nem minden telefonba helyezhető SD-kártya.)

Wi-Fi segéd. A Wi-Fi segéd automatikusan csatlakozni tud a közeli Wi-Fi hálózatokhoz, így Önnek nem kell ezzel bajlódnia. Wi-Fi kapcsolat használatával csökkentheti a mobilhálózati adatforgalmát.

Office-alkalmazások. Az Office-szal most már az SD-kártyára is mentheti az Office-fájlokat, ezáltal lehetőség nyílik a dokumentumai, bemutatói és egyéb fájljai egyszerű megosztására. Ezenfelül a OneNote-tal is többféle dolog osztható meg másokkal.

Internet Explorer. Az Internet Explorer 11 mobil verziója hatékonyabb böngészést tesz lehetővé a telefonon. Ez a böngészőverzió már menteni tudja a jelszavakat, korlátlan számú lapot tud megjeleníteni, le tudja játszani a weblapokba ágyazott videókat és automatikusan ki tudja egészíteni a gyakran meglátogatott webhelyek címsorba beírt webcímeit. Az InPrivate-böngészés, az olvasási nézet, a böngészőt vezérlő új kézmozdulatok, valamint a telefonos fájlletöltési és -feltöltési funkció még hatékonyabb böngészést biztosít.

Még több oszlop a kezdőképernyőn. További egy, csempéket tartalmazó oszloppal bővült a kezdőképernyő, így több hely van a legfontosabb személyek és dolgok kitűzéséhez.

Háttérkép a kezdőképernyőn. Ha még személyesebbé szeretné tenni a telefonját, állítson be egy fényképet a kezdőképernyő háttereként. A csempék átlátszóak lettek, ennek köszönhetően a háttérben lévő fénykép áttűnik rajtuk.

Hangerőszabályzók. Új hangerőszabályzókkal állítható be a csengés, a kihangosítva lejátszott médiatartalmak, valamint a fejhallgatók és a Bluetooth-eszközök hangereje.

Hívásindítás. A beszélgetésen kívül most már videocsevegésre is mód van. A hanghívásokbólnéhány koppintással videohívásra lehet váltani. A leggyakrabban hívott partnerek felvehetők a gyorstárcsázási listára, hogy minél gyorsabban lehessen felhívni őket. (A videohívásra váltáshoz az szükséges, hogy legyen telepítve a telefonon egy kompatibilis videohívási alkalmazás, például a Skype.)

Naptár. Megújult a Naptár alkalmazás is. Új nézetek segítik a napi, a heti és a havi időbeosztás áttekintését és kezelését. A naptárban időjárási adatok és előrejelzés is megjelenik.

Pénztárca. Új funkciókat kapott a Pénztárca, amelybe már események, jegyek és az iPhone-os Passbook alkalmazás bejegyzései is felvehetők. A Pénztárca ezenkívül emlékeztetőket tud megjeleníteni a tartózkodási hely alapján a jegyekkel és ajánlatokkal kapcsolatban.

Windows Phone-telefonok és Windows 8.1-es eszközök. Lehetősége van szinkronizálni a beállításait , például a jelszavait, az Internet Explorerbe felvett kedvenceit és az ott megnyitott lapokat, a témaszínt és sok egyebet. Ha bejelentkezett a Microsoft-fiókjával, a telefon szinkronizálja a kiválasztott beállításokat, hogy azokat ne csak a Windows Phone 8.1-es telefonján, hanem a Windows 8.1-es számítógépén vagy táblagépén is azonnal használhassa.

Szórakoztató alkalmazások. Az Xbox Video, az Xbox Music és a Podcastok alkalmazással kellemesebben telhet az idő. Az Xbox Video alkalmazásban videók, filmek és tévéműsorok között böngészhet, és vásárlás után meg is nézheti ezeket a tartalmakat. Az Xbox Music alkalmazással új zenéket tud keresni és hallgatni, de bele is hallgathat a zeneszámokba. A Podcastok alkalmazással kereshet az új podcastok között, majd előfizethet a kedvenceire, hogy ne kelljen elmulasztania egyetlen epizódot sem.

Alkalmazások a Bingtől. A Bing remek alkalmazásai (Időjárás, Hírek, Sport, Egészség és fitnesz, Receptek és így tovább) elő vannak telepítve a Windows Phone-telefonokra.

Keresés. Az új szoftververzióban egy központi helyről kereshet a telefonon lévő e-mailek, SMS-ek, névjegyek, zenék és egyéb elemek között. A Bing keresősávján írja be a keresett szöveget, majd a találatok megtekintéséhez pöccintsen a Telefon lapra.

Alkalmazások automatikus frissítése. Az alkalmazások frissítése ezentúl automatikusan történik, így mindig a legújabb és legjobb verziók lesznek telepítve a telefonján anélkül, hogy le kellene töltenie azokat. Töltse az idejét inkább az alkalmazások használatával ahelyett, hogy a frissítésükkel bajlódna.

Két SIM kártyás telefonok. Némely Windows Phone-telefonok két SIM kártyával kerülnek forgalomba. A két külön SIM kártya használatával elkülönítheti a munkahelyi ügyeit a személyes ügyeitől, vagy éppen a kívánt mértékben összehangolhatja őket. Döntsön az igényei szerint. (A két SIM kártyával működő telefonok nem kaphatók minden országban vagy régióban.)

A képernyő kivetítése. A telefon képernyőjének tartalmát kivetítheti egy nagyobb méretű eszközre. Csatlakoztassa a készüléket annak USB-kábelével a számítógépéhez, és néhány koppintás után máris láthatja a képernyő tartalmát kivetítve. Sőt, vezeték nélküli kapcsolattal a Miracast szabványt támogató tévéken és egyéb eszközökön is megjelenítheti a telefon képernyőjének tartalmát.

Bluetooth. A 8.1-es szoftververzió már támogatja a kis fogyasztású Bluetooth Low Energy (LE) profil használatát, így még több Bluetooth -kompatibilis eszközt és tartozékot tud csatlakoztatni a telefonjához.

Biztonsági mentés és visszaállítás. Bővült azon dolgok köre, amelyekről biztonsági másolat készíthető: ilyen például a kezdőképernyő elrendezése, azon Wi-Fi hálózatok neve és adatai, amelyekhez korábban már csatlakozott, valamint az alkalmazások adatai (köztük a legmagasabb játékpontszámok és bizonyos játékokban elért eredmények). A saját szótárába felvett szavakról is készíthető biztonsági másolat.

Vállalati környezetek. A virtuális magánhálózat (VPN) révén a munkahelyétől távol is csatlakozhat a céges vagy vállalati hálózathoz. A biztonságos VPN-kapcsolattal mobilhálózati vagy Wi-Fi elérésen keresztül használhatja a céges intranetet és hálózatot. Munkahelyére visszaérve pedig az EAP-TLS vagy az EAP-TTLS típusú Wi-Fi hálózati hitelesítés útján csatlakozhat a hálózathoz.

Hatékonyabb kisegítő lehetőségek. A telefon Narrátor alkalmazása fel tudja olvasni a képernyőn megjelenő szöveget, köztük az e-maileket, az SMS-eket, a beállításokat és egyéb szövegeket.

Forrás  és illusztráció: WMPoweruser, Microsoft.

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1006435945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabi77 2014.06.28. 19:31:55

Kicsit csalódottan olvasom, hogy a készülékemen lévő verzió már a végleges. Nálam például nincs "Word Flow" írásmód, pedig nagyon vártam. Azonkívül alkalmanként még mindig vannak bolond napjai amikor zabálja az áramot és csak egy restart segít rajta. A végleges kiadástól tettem függővé a következő mobilom típusát és nem győzött meg az MS...

sszemtelen · https://www.youtube.com/user/sszemtelen 2014.06.28. 19:45:57

@csokabi: Elvileg a mi régiónkba még nincs kint végleges 8.1, csak a Preview for Developers. A Word Flow meg csak US Régió, mint Cortana.

Csabi77 2014.06.28. 20:20:19

@sszemtelen: az enyémen a 895-ös végű van jelenleg, az meg szerepel a listán. Cortana nem érdekel, de a szövegbeviteli mód igen. Nagyon sajnálnám, ha nem is jönne.

Vacsi 2014.06.30. 10:52:00

@sszemtelen: a Word Flow szerintem inkább nyelvfüggő, pl. spanyol billentyűzettel is megy.

johny989 2014.07.12. 11:22:44

Sziasztok!!! Úgy éritek el, ha a régiót Beálítjátok Egyesült Államokra a Területi formátumot Angol (Egyesült Államok)ra, a nyelnél elsődlegesen English (United States) és a beszédfelismerést is Angolra,után minden rajta lesz! Remélem segítettem!

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása