WinMagazin

Fotózás, közösségi élmény, látványos kis time lapse videók. Mindez egybegyúrva egy ötletes kezdeményezésben, ami könnyen lehet az elkövetkező idők új őrülete. Ráadásul most pár hónapig csak Windows Phone tulajdonosoknak.

Tavaly nyáron a AppCampus programban – ami egy, a Windows Phone-os alkalmazások fejlesztését katalizáló kezdeményezés – jelent meg a Project Tripod (a továbbiakban PT) először. A programban résztvevő fejlesztőcsapatok jelentős támogatást kapnak a Microsofttól, a Nokiától és az Aalto egyetemtől. Cserébe a fejlesztett program 90 napig Windows Phone exkluzív lesz, vagyis ez idő alatt csak és kizárólag ezen platformon elérhető és a konkurens operációs rendszereken csak ezután jelenhet meg. A szóban forgó Project Triopodban viszont rengeteg olyan potenciál van, ami miatt nagyon jó lesz, ha más rendszereket használó Tripoderek is képbe kerülnek majd. Addig viszont élvezzük ki, hogy most még csak mi élhetünk a lehetőséggel.

Mi is a Project Tripod ? Egy egyszerű megoldás arra, hogy megörökítsük a változásokat, olyan dolgoknál, amelyeknél ez látványosan jelenik meg. Vagyis kábé bárminél. És mivel nem csak mi készítünk fényképeket, hanem sok-sok más tripoder is, így tulajdonképpen egy közösségi time lapse jön létre. A time lapse-ra nincs jó magyar szó (ami van az meg nem jó, úgyhogy a továbbiakban is maradok az angol szónál), de biztos látott már mindenki olyan felvételeket, ahol egy rögzített pontból percenként, óránként, naponként vagy bármilyen más, előre meghatározott időpontonként újra és újra lefényképeznek valamit. Majd ezeket a képeket összefűzve egy rövidke videót kapunk az idő múlásáról. Álljon itt egy eklatáns példa erre.

A PT ezt virtuálisan oldja meg. Hisz nem csak mi, hanem bárki készíthet képet egy adott helyről. Ezeket a helyeket nevezi a program tripodoknak. Ezek lehetnek más által létrehozottak vagy készíthetünk mi is. És itt jön a jópofa plusz, ahogy a program ötvözi a fotózást a geocachinggel. Vagyis jártunkban-keltünkben eljuthatunk mások tripodjaihoz. És készíthetünk mi is egy képet róla, ami igy bekerül a tripod képtárába. Minél többen készítenek képeket egy tripodnál, annál látványosabb lesz a végeredmény. És itt lesz majd nagy ugrás ha iOS és Android platformokra is megjelenik az alkalmazás és exponenciálisan megnő a felhasználói bázis.

wp_ss_20140426_0006.jpg

A program mindenben segítséget nyújt, hogy a mi képünk tökéletesen illeszkedjen a kiinduló képhez. Mégpedig úgy, hogy látjuk a korábbi képek kontúrját a mi képünkre vetítve, így pontosabban tudjuk pozicionálni a nézőpontunkat. Egy létrehozott tripodhoz bárki tud képet hozzáadni. Ami tulajdonképpen egy végtelen hosszú filmen örökíti meg az adott objektum történetét, életét. A létrehozott projekteknél megjelölhetjük a fontos eseményeket, mérföldköveket. Legyenek azok ember kéz alkotta (mint például építés, felújítás) vagy a természeti behatásokon alapulók (mint például az ökoszisztéma változása). Ezek mellett az elkészült képeket javítgathatjuk, csinosítgathatjuk, ami a mobilos kameráknál kötelező, már-már alapszolgáltatásnak számító extra funkció. Itt a lényege, hogy az átmenet a képek között a legszebb vagy leglátványosabb legyen. És persze az egész megosztható a különböző közösségi portálokon.


Project_Tripod_Screenshots.jpg

Az egész móka nagyon egyszerű. Le kell tölteni az ingyenes alkalmazást (innen), bejelentkezni Facebook, Google+ vagy Windows Live ID azonosítónkkal, majd készíteni egy fényképet valamiről, amiről úgy gondoljuk, hogy látványosan változni fog az idő múlásával. Ez lehet például egy város látképe vagy akár egy szobor vagy egy fa. Bármi, amit időről időre le tudunk fényképezni ugyan abból a nézőpontból. Így a szabadesésben készített fényképek a nagymama házánról nem biztos, hogy tökéletes alapanyagot szolgáltatnak egy tripodhoz. De ugyan ezen ház az utcáról fényképezve már igen. Majd, amikor legközelebb arra járunk készítsünk egy újabb képet. Majd legközelebb egy még újabbat. Ha egy másik tripoder jár közben arra, akkor ő is készít képet, majd esetleg egy harmadik egy másik időpontban. És így tovább. Az elkészült képek pedig kirajzolnak egy történetet. Ami időn és készítőkön ível át, de mégis van egy közös pontja. A kép témája.

wp_ss_20140426_0005.jpg wp_ss_20140426_0001.jpg


És itt jön a játékos, geocachingos rész. A program egy térképen mutatja számunkra, hogy a közelünkben hol vannak tripodok. Amiket meglátogatva mi is készíthetünk ott képet, bővítve a tripodhoz tartozó képgyűjteményt. És minél több kép készül egy objektumról, annál látványosabb lesz az elkészült time lapse róla.

Project_Tripod_Timelapse.png

Maga az alkalmazás ingyenes, hisz a cél, hogy mindenkihez eljusson és mindenki részt vegyen a tripodok dokumentálásában. Ehhez társul egy kellemesen árazott előfizetési model. Az ingyenes verzióval 3 tripodot készíthetünk egy év alatt és 500 képet tölthetünk fel. A következő fokozat a „Hobbyist”, ahol 10 tripod es 1.500 kép az éves keret, mindezt kemény 400 magyar forintért kaphatjuk meg. Ezután a Professional Tripoder fokozat jön 75 tripod és 3.000 kép évenkénti limittel 2.100 Ft-ért. Ezek felett pedig a majdan bevezetésre kerülő Small business és Company” előfizetések jönnek majd hamarosan. Amint beindul az őrület és mindenki tripoderkedni akar, a "legdrágább" előfizetés is bőven az olcsó kategóriába fog tartozni. A hobbista pedig inkább csak egy gesztus a fejlesztők fele, hogy lássák, jó amit csinálnak és van kereslet az ötletükre.

screen_featured.jpg

A PT mögött álló csapat nagyon figyel arra, hogy trollok ne barmolhassák szét a tripodokat, és a nem megfelelő képeket a feltöltőjükkel együtt vágják ki a közösségből. Ami jó és sajnos szükséges eszköz.

Mivel a projekt most indult, a jelenlegi béta verziót egymás után követik az újabb és újabb kiadások egyre több és több szolgáltatással. A fejlesztők örömmel veszik az ötleteket minden felhasználótól. Így például az értesítések fognak hamarosan komoly frissítést kapni, lesz egy amolyan tripod ajánló (Tripod of the week), ahova mi is javasolhatunk majd célpontokat a többi tripodernek. Vagy ilyen lesz a szintén hamarosan megjelenő bővítés, amivel megadhatjuk majd, hogy csak WiFi-n keresztül töltsük fel az elkészült képeket vagy megoszthatjuk majd a saját tripodjainkat.. Sőt, a PT-n kivül, más alkalmazásokkal készített fényképek is behúzhatóak lesznek majd az adott projektbe. 

 

Mint láthatjuk a PT most kezd el igazán fejlődni és rengeteg potenciál van benne. Szerencsére a fejlesztők lelkesedése töretlen (és itt nem egy nagy fejlesztői csapatról, hanem három lelkes fiatalról van szó) és egyre másra kerülnek bele a jelenleg még hiányzó funkciók. Úgyhogy a program és maga a PT ötlet napról napra használhatóbb. Én szívből ajánlom mindenkinek a részvételt, mert jó móka. Tripodra fel! :)

Project Tripod App
Project Tripd
Project Tripod blog
Project Tripod@Facebook
Project Tripod@Twitter

Illusztrációk: projecttripod.com, wpcentral.com, illetve a szerző fotói

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr966083661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása