WinMagazin

Múlt hét óta szép apránként bővült a mostanra egyre terebélyesebb lista a Windows Phone 8.1-es frissítéssel érkező új funkciókról. A 8.1-ről már egy ideje valószínű volt, hogy tulajdonképpen egy új funkciókból összerakott nagy csomag lesz, de a lista mérete minden elképzelésünket felülmúlja, mert a korábbi hónapok nagy kiszivárogtatásai közben több tucatnyi új funkció titkát sikerült úgy őrizniük a fejlesztőknek, mint a Kába követ. Az azóta is bővülő lista tegnap jelent meg nálunk, ám azonnal felmerül a kérdés: nem lehetséges, hogy a 8.1 már túl későn érkezik?

DnD_volume_WP81_0.jpg WP7 több, mint három éve jelent meg, és bár annak piaci részesedéséhez képest a WP8 több, mint dupla akkora részesedést harcolt ki magának, az is csak körülbeül 3% ha világszerte nézzük, és például pont Kínában meg az Egyesült Államokban a leggyászosabb. Mindeközben az Android már a piac 80%-át birtokolja, és az iOS is a messzeségben van a maga 17%-ával. Lehetséges, hogy ez a szakadék már áttörhettelen marad? A WPCentral fórumának egy paulm187 nevű olvasója összeszedte erről a kétségeit:

A pletykákban szereplő 8.1-es funkciók nagy izgalomba hoztak, ugyanakkor van egy olyan gyötrő érzésem, hogy ez talán már túl késő. Három év elteltével a platform csupán rongyos három százalékot szerzett a piacon, és eközben az Android – akár szeretjük, akár nem – mára az első számú választássá vált a tabletek és az okostelefonok között is. Már a Google-nál magánál is nagyobbak lettek, olyannyira, hogy a Google éppen most vívja a harcot az Android feletti ellenőrzés visszaszerzéséért. Ami a windows-os telefonok és tabletek jövőjét illeti, nem tudom merre tartanak. Valahogy az az érzésem, akármennyi változás és új funkció is jelenik meg, a piaci hátrány már akkorára nőtt, hogy a Windows Phone nem lesz képes behozni azt. Nagyon eső után köpönyegnek néz ez már ki. WP rajongó vagyok, szeretem a rendszert, de most őszintén: ti még mindig olyan optimisták vagytok, mint amikor először vásároltatok WP-s készüléket?

Paulnak több jó meglátása is van, és amiben a leginkább igaza lehet, az az, hogy a Windows Phone-hoz képest az Android és az iOS baromi messze van. Nekünk ugyanaz a kérésünk, mint a WPCentral szerzőjének. Írjátok meg, ti hogyan gondoljátok: túl késő már, vagy még van remény, hogy a Windows Phone legalább a közelébe férkőzzön a két legnagyobbnak?

Forrés és illusztrációk: WPCentral

A bejegyzés trackback címe:

https://winmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr415819746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissAttila · http://www.csicso.com 2014.02.18. 09:35:33

Nekem tökmindegy mekkora a részesedése, csak ne zárják le a projektet. Nagyon tetszik a felépítése, használata, berendezkedtem már rendesen, kit érdekel hanyadik.

gh14 2014.02.18. 09:58:34

Egyetértek az előttem szólóval.

Nem biztos, hogy késő, de a WP csak most éri utol a versenytársakat. Mikor lesznek ebből előremutató fejlesztések?

Szerintem az a baj, hogy a Microsoft nem tudta meggyőzni a gyártókat (a Nokián kívül), hogy gyártsanak WP telefonokat.
Mert mikor is jelent meg új, nem Nokia WP készülék?

Vassili Zait 2014.02.18. 10:46:24

Amennyiben kiadják még nyár előtt, és nem lesz fagyós vagy bug-os akkor szerintem ismét nagyot nőhet a WP felhasználó tábora... Szerintem bőven elég lenne világszerte 10-20% közötti részesedés, mert akkor már a fejlesztők odafigyelnének, de nem lenne túlbonyolítva a rendszer, hogy az utolsó android user is ilyet akarjon...

IamTwo 2014.02.18. 11:03:53

Szerintem egy nagyon átlagos, nagyon nem kocka felhasználónak mindegy mi van a telefonján. Mert csak telefonál, neki a Symbian is jó (volt).
A kevésbé nem kocka felhasználó meg olyat vesz, ami az ismerőseinek, barátainak, osztálytársainak van. A windowsos telefonok drágábbak. Nem nagyon, de nem is csak kicsit. Nincs alsó árkategóriás készülék. Most a T-nél a legolcsóbb Lumia is közel 40.000 forint, míg a legolcsóbb Android pont a fele.
Tartalomfogyasztásra meg mindkettő jó.

A mobilaréna "Nokia Lumia 625 - 4G az ablakpárkányon" című tesztjének bevezetőjében leírta a másik "problémát" - nevezetesen "minden telefon egyforma".

A windows platformnak ott van lehetősége, ahol munkára használják a telefont. Esetleg a tudatosabb felhasználóknál, akik a már meglévő Windows desktop mellé veszik a telefont, esetleg a tabletet. Vagy mindkettőt.

Tehát ebből még lehet jelentősebb profitja a MS-nek, de látható piaci részesedése aligha. És ezen nem változtat az sem, hogy WP8 vagy WP8.1 vagy WP123 szoftver fut a telón.

kombany12 2014.02.18. 11:24:49

pont nem érdekel a részesedés csak annyira, hogy legyen annyi hogy ne kukázza a microsoft. funkcionalitas teren nagyon gyerek rendszer a versenytársakhoz képest, más kérdés hogy amire nekem kell attól bőven többre képes...

egyébként a lumia 620 $99 az 520 pedig $59 környékén van usában most ennyiért viszont nincs androidos alternativa, de igazából még magyar árviszonylatban sem

Jose Szegedi 2014.02.18. 12:18:07

Várós nagyon.
Szerintem az Android Se volt a kezdetekben 80 százalékos részesedésben.Utólsókból lesz az első.Én azért Szeretem A Windows Phone rendszert mert Atom stabil,egyszerűen kezelhető!!!Féléve használom és Örülök,hogy válltottam Androidról.
A Rendszer Támogatottsága folyamatosan nőni fog,mert a Fejlesztők is Látják,hogy van benne jövő.Hajrá Microsofs.Hajrá Windows Phone :)

Elemér_ · http://nonprofit.info.hu/blog 2014.02.18. 12:28:09

Az a 3% az 50-60 millió embert jelent. Egy termék, amit ennyien használnak az már sikeres. Nem érdekes, hogy a másikat 25x ennyien használják. Teljesen jól megvannak egymás mellett.

Az olimpián se az van, hogy az első kap aranyérmet, a többit fejbe lőjük.

Nem tudom miért mániája pár embernek, hogy a legelső, a legtöbb, a legszebb,... jó csak és csak ő maradhat? Ezek mind szubjektív dolgok. Mert szerintem a WP a legjobb, és mindenki használjon amit szeret.

valaki23 2014.02.18. 14:38:29

Általában a Microsoft akkor szokott jó terméket csinálni, amikor a konkurencia szorongadja a golyóit. Ez most is áll. Személy szerint tojok a részesedésre, mert nagyon jók a készülékek és a rendszer.

sanyix 2014.02.18. 15:00:06

@valaki23: ezek szerint ilyen még soha nem volt. Nem is véletlen, hiszen az m$ mindig arra megy hogy bebetonozza a részesedését, átjárhatatlanná tegye a platformokat, esetleg egy kis lefizetés, nem arra hogy jó terméket hozzon össze.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.02.18. 15:17:02

@sanyix:

Ahogy elnézem, te még mindig annyit tudsz a Microsoftról, amennyit a haverok meséltek tíz éve. :)

sanyix 2014.02.18. 15:23:18

@pushalias: sajnos mindent tudok a microsoftról. Pedig szeretnék nem tudni róla...

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.02.18. 15:34:55

@sanyix:

Hát persze, hát persze. :) Annyira jó, hogy az ember unos-untalan olyanokkal fut össze, aki „sajnos” mindent tudnak. De próbából mesélhetnél arról, az Azure milyen platformokat támogat, vagy mondjuk mi a helyzet, ha valaki a Microsofttól LAMP megoldást akar. Mert a te elmondásod alapján az ilyen ügyfél sürgősen húzzon más szolgáltatóhoz.

valaki23 2014.02.18. 16:12:08

@sanyix: sajnos most már rólad is mindent tudunk.

sanyix 2014.02.18. 17:28:25

@pushalias: most hogy jön ide a felhő? Kit érdekel?
Mesélj nekem arról hogy a .NET miért készült, a directx mire jó, és a doc formátum mire jó. Kíváncsi vagyok hogy magyarázod ki hogy ezek nem a vendor lock-in miatt készültek :)) de lehetne még folytatni a docx-el, xlsx-el, az IE html "háziszabványával" meg a többi kis mocsoksággal.
De ha a haverok 10 éve meséltek volna róla, az is jó lenne, mert ugyan azt csinálja az m$ megalakulása óta.

VacakBlogHu 2014.02.18. 18:06:16

@IamTwo: Szerintem nálad az igazság! Teljesen mindegy mi fut a telefonon. A hétköznapi felhasználónak tökmindegy. Ha kicsit többre vágyik az ember, akkor az iOS kiesik. Aztán, hogy W, vagy A tökmindegy. Nekem a mai napig az alkalmazásokkal van bajom, nem az oprendszerrel. Pl. Androidos cerkás készülék. Nincs egy szoftver sem ahol Polygonal lassot lehetne használ fénykép szerkesztéshez. Ha az MS-nél kicsit körbe néznének, hogy minek örülnének az emberek és úgy készítenék el az oprendszert, hogy a megfelelő progik elérhetőek legyenek és persze működjenek, akkor pikk pakk elterjedne, hogy milyen jó a Windows Phone. A felhasználók nem az operációs rendszer alapján ítélik meg az operációs renszert, hanem az alkalmazások alapján amivel találkoznak. Anno adta az MS a Windowshoz az Explorert. Az ötlet jó volt a kivitelezés kevésbé, még is nagyon sokat számított. Itt csak annyi kéne, hogy a jó kis tortát megfelelően díszítenék.

krampam 2014.02.18. 19:21:55

Én is wp8-at használok, sokáig kellett barátkoznom vele A után, most már úgy-ahogy megszoktam. De nagyon jó lenne, ha egy kicsit rugalmasabb lenne a rendszer, s legfőképpen a támogatás, tehát a fejlesztők halgassák meg a felhasználói igényeket!
Én úgy vagyok vele, hogy amit már megszoktam mondjuk egy PC-n már 10 éve, az legyen alap, vagy amit már pár éve androidon, s hasznos, azért ne kelljen könyörögni, hogy ugyanmár, fiúk , csináljátok meg! Ne a korlátozásaival legyen stabil a rendszer!
Na... :)
Egyébként jó a cucc.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.02.18. 19:34:58

@sanyix:

Ha nem akarod magadat tájékozottabb emberek társaságban csúnyán leégetni, akkor kicsit nézz utána, mi történt a Microsoft háza táján az utóbbi mondjuk öt évben.

odamondó 2014.02.18. 19:36:27

wp8 azoknak való akiknek az iOS nem köti meg eléggé a kezüket és egy sokkal kötöttebb, használhatatlanabb rendszerre vágynak. Nekik ott a Microsoft.

Gyurma73 · https://plus.google.com 2014.02.18. 19:38:50

Netezni még mindig jobb az android.
De telefonnak talán jobb a wp

Quadlahara 2014.02.18. 21:07:32

Ez mind szép és jó és mi van azokkal akiknek nem a képernyőn belül vannak a gombok? Az is kap Navigaton gombsort?

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.02.18. 21:35:06

@Quadlahara:

WP-n eddig nem voltak „képernyőn belül” gombok. Az új gombok pedig tudtommal nem lesznek kötelezők.

Vassili Zait 2014.02.19. 00:08:19

@Quadlahara: A beállításoknál ki lehet kapcsolni, nincs ok az aggodalomra... nyílván nem teljesen degeneráltak dolgoznak a microsoftnál...

@krampam: Én úgy látom pont ez történik, az összegyűjtött sok siránkozás lesz most megoldva a 8.1-el... háttér meg szeparált hangerő... de sokan rinyálnak ezért, pedig egy munkatelefonnál amire én használom a wp-t tökéletesen el lehet lenni ezek nélkül is...

Bluemotion 2014.02.23. 10:13:04

Sanyix egy közismert MS troll. Szabadidejében az összes Microsoft-tal kapcsolatos hírportálon/blogon vívja a szélmalom harcát.

Densoft 2014.02.24. 20:27:05

A nagyobb gond az vele, ahogy így olvasgatom a megnyilvánulásait, hogy WP telót még csak kirakatból látott.

Bulldog82 2014.03.16. 00:30:42

A százalék elég beszédes dolog, nagyjából leképezi az emberiség értelmi színvonalát! Ezek szerint, a népesség 80%-a tucatember, 17% villogni vágyó tucatember, 3% megfontolt, igazi értéket kereső átlag feletti személy! Maradjon is, így egy igazi elittársaság! Hajrá WP!

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.03.17. 07:08:05

@Bulldog82:

Ezt nem kéne. Már csak azért sem, mert hülyeség, mint szinte minden általánosítás.

pushalias · http://winmagazin.blog.hu 2014.03.18. 21:24:27

Bulldog kartárs két flame keltő hozzászólása ment a levesbe. Már volt egy figyelmeztetése, ezért kapott egy nap figyelmeztető pihit. A szokásjognak megfelelően (bár azokban különösebb hiba nem volt) a rá érkezett két válasz is süllyesztőbe került.

swGuru 2014.03.20. 20:23:53

@pushalias: OK, legközelebb Bulldog kartársat minden további nélkül bannolom örökre...

Warlimont 2014.09.29. 23:56:24

Társadalmunk az egyén szerepének és szabadságjogainak akár túlzott hangsúlyozásáról szól. Az emberek ki akarnak tűnni a tömegből, erről szól a fiatalok körében szinte kötelező tetoválás is. És ezen az alapon nem tartom kizártnak, hogy egyszer pont azért fordulnak el az Androidtól és az iOS-től, mert túl sok van belőle. Ha a WP kitart és tud egy jól felkészült, működő alternatívát nyújtani, és erősen rámenne világszinten a szakadj ki a tömegből, legyél magad, járd a Te utad marketingre.... Ki tudja, egyszer talán...
A Microsoft nem fogja a projectet feladni, mert azzal mindent feladna szerintem.

Ti írtátok

Címkék

1020 (18) 1520 (12) 920 (40) akció (12) alkalmazás (200) android (12) apple (16) áruház (16) ativ (13) beharangozó (88) bemutató (47) bing (12) fejlesztés (33) felmérés (17) frissítés (32) google (17) határmesgyék (12) hírek (20) homebrew (14) htc (22) ismertető (16) játék (36) képgaléria (18) készülék (146) kiállítás (11) kiegészítő (11) lányok az ablakban (18) lumia (149) microsoft (302) microsoft news (44) napiapp (14) neowin (17) nokia (198) office (22) paul thurrott (30) pletyka (50) reklám (31) sajtóközlemény (56) samsung (36) skydrive (14) skype (10) store (14) surface (33) szavazás (13) szivárogtatás (14) tablet (52) telefon (93) teszt (51) the verge (47) tippek és trükkök (11) update (18) vélemény (25) videó (126) windows (116) windows 8 (146) windows 8.1 (43) windows phone (402) windows phone 8 (19) wmpoweruser (110) wp7 (69) wp7.8 (65) wp8 (319) wp8.1 (63) wpcentral (127) xbox (47) xbox live (17) xbox one (21) zdnet (17) Címkefelhő

Twitter

NapiApp

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása